GuidePedia

0

    Γαλλικά σενάρια για σύγκρουση - Πως εμπλέκονται τα Στενά, η Ρωσία & η Αίγυπτος

'Ανδρέας Μουντζουρούλιας
Ανησυχητικές εξελίξεις έχουμε στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου και στην Α. Θράκη από τα ύποπτα σχέδια του Τούρκου προέδρου Ερντογάν με τα Στενά του Βοσπόρου.

Σύμφωνα με αναλυτική αμυντική έκθεση γαλλικού αμυντικού ΜΜΕ, ο Ερντογάν απειλεί με το κλείσιμο των Στενών διακόπτοντας την πρόσβαση των πλοίων κάθε φύσεως στον Εύξεινο Πόντο, είτε για να πιέσει την Μόσχα να έρθει πιο κοντά στις θέσεις του, είτε για να εκβιάσει την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Αυτή η πολιτική συνδυάζεται με την αποστολή δυνάμεων στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης και στην Α.Θράκη, στοχοποιώντας παράλληλα την ελληνική Δυτική Θράκη.

Η απειλή του Τούρκου προέδρου θα περιέπλεκε σοβαρά και την ρωσική εκστρατεία στην Συρία επίσης, αφού τα ρωσικά πολεμικά πλοία δεν θα μπορούσαν να μεταβούν στην Ταρτούς για να ανεφοδιάσουν τις ρωσικές δυνάμεις.

Η παρουσία σήμερα 16 ρωσικών πολεμικών πλοίων στα ανοικτά των συριακών ακτών μόνο τυχαία δεν είναι και σίγουρα έχει σχέση με τα “τσαλίμια” του σουλτάνου Ερντογάν που “παίζει” με ΗΠΑ και Ρωσία ταυτόχρονα.

Οι Γάλλοι αναφέρουν επίσης ότι σε περίπτωση μιας πιθανής ελληνοτουρκικής συρράξεως. το ΝΑΤΟ και η ΕΕ θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση, ενώ μόνο η Γαλλία έχει ξεκαθαρίσει την θέση της υπέρ της Αθήνας “ψυχή και σώμα”.

Το γαλλικό ΜΜΕ τονίζει επίσης ότι σε ένα ενδεχόμενο μιας ελληνοτουρκικής διένεξης, υπάρχει σενάριο βοηθείας από ρωσικής πλευράς στην Ελλάδα κυρίως λόγω θρησκείας, κάτι που θα γίνονταν αμέσως αποδεκτό από την ρωσική και την ελληνική κοινή γνώμη.

Υπάρχει περίπτωση αναφέρουν οι Γάλλοι ειδικοί, Ρωσία, Ελλάδα, Αίγυπτος, να βρεθούν απέναντι από την Τουρκία στο σενάριο κλεισίματος των Στενών, με την Άγκυρα να ζητά την εφαρμογή του άρθρου 5 της συμμαχίας.

Σε αυτήν την περίπτωση θα βρεθούν πολλές χώρες της Βόρειας Ευρώπης που θα αρνηθούν να ταχθούν με την πλευρά της Τουρκίας, που προκαλεί συνεχώς στην Α.Μεσόγειο.

Αυτό το σενάριο που αφορά πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας δεν αποκλείεται.

Ο αποκλεισμός του Βόσπορου και των Δαρδανελλίων από την Τουρκία είναι μακροχρόνιο τουρκικό σχέδιο, ενώ η Άγκυρα αναζητά πάντα δικαιολογίες για να επιβραδύνει το ρωσικό ναυτικό προς τη Συρία.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μοντρέ, υπάρχει δικαίωμα της απαγόρευσης της διέλευσης οποιωνδήποτε πολεμικών πλοίων μέσω των Στενών, εάν η Άγκυρα θεωρήσει ότι απειλείται άμεσα με πόλεμο.

Επιπλέον, μπορεί κανείς να εξηγήσει μια άρνηση άδειας διέλευσης πλοίων, από την περίπλοκη ναυτική κατάσταση (στο στενότερο σημείο το πλάτος του Βοσπόρου που δεν ξεπερνά τα 700 μ.) κλπ. Επομένως, δεν μπορούν να αποκλειστούν προβλήματα στη διέλευση των ρωσικών πλοίων που προμηθεύουν τη ρωσική στρατιωτική δύναμη στη Συρία.

Η συντριπτική πλειοψηφία των φορτίων (πάνω από το 90% των πυρομαχικών, του στρατιωτικού εξοπλισμού, τροφίμων, καυσίμων και λιπαντικών κ.λπ.) παραδίδεται τώρα από τη Ρωσία στη Συρία μέσω αυτής της διαδρομής, δια θαλάσσης, από εμπορικά και πολεμικά αποβατικά πλοία.

Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται περίεργα σύμφωνα και με την γαλλική αμυντική ανάλυση σε έγκριτο ΜΜΕ, αλλά αποτελούν μια πιθανή πραγματικότητα την οποία πιθανόν να κληθούμε να την αντιμετωπίσουμε το επόμενο γενικώς διάστημα, ενώ για να τα αναφέρουν οι Γάλλοι ειδικοί, ίσως να γνωρίζουν πολλά περισσότερα από αυτά που είναι εμφανή σε όλους μας.

πηγή




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top