Διεθνή διάσκεψη για δημιουργία «ενεργειακής πλατφόρμας στην Μεσόγειο» ή την έναρξη διαδικασίας για δίκαιο διαμοιρασμό με την συμμετοχή των παράκτιων κρατών της Μεσογείου, θα προτείνει εκτός των άλλων ο Ταγίπ Ερντογάν στην τηλεδιάσκεψη που θα έχει με την Α. Μέρκελ και τον πρόεδρο της ΕΕ Σαρλ Μισέλ, όπως αποκάλυψε χθες ο στενότερος σύμβουλος του Ι. Καλίν, ο οποίος όμως εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο, αποκαλύπτοντας την τουρκική ενόχληση για την προγραμματισμένη επίσκεψη του στην Ελλάδα, μετά την επισκεψη στην Λευκωσία.
Στην συνέντευξη του ο Ι. Καλίν αποκαλύπτει τις προθέσεις της Τουρκίας που δεν είναι άλλη από το να εξασφαλίσει πρόσβαση σε ενεργειακούς πόρους οι οποίοι δεν θα της ανήκουν. Έτσι δηλώνει, ότι η πρόταση του προέδρου Ερντογάν δίνει την δυνατότητα «να διαμοιραστεί οποιοδήποτε απόθεμα που θα αποκαλυφθεί σε αμφισβητούμενη ζώνη ή περιοχή. Θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μηχανισμοί και τρόποι προς τούτο. Αυτό δεν είναι δύσκολο, δεν είναι αδύνατο. Ως εκ τούτου, μπορούμε να μετατρέψουμε αυτά τα ενεργειακά αποθέματα στη Μεσόγειο σε μία αξία, που θα ωφελήσει όλες τις χώρες».
Και αυτό έχει την σημασία του για την Τουρκία η οποία φυσικά αμφισβητεί οτιδήποτε έχει ανακαλυφθεί ή πρόκειται να ανακαλυφθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Καλίν επιτέθηκε στις ΗΠΑ και προσωπικά στον Μ.Πομπέο και ανέφερε συγκεκριμένα περιστατικά: την άρση του εμπάργκο όπλων στην «Νότια Κύπρο», την υπογραφή συμφωνίας με την «ελληνοκυπριακή πλευρά» και την διεξαγωγή κοινών ασκήσεων με την Ελλάδα στην περιοχή της Ξάνθης στην «Δυτική Θράκη» που όπως είπε «κατοικείται στην πλειοψηφία από τούρκους».
Ο κ. Καλίν επέκρινε ακόμη τον Μ. Πομπέο ότι μετά από όλα αυτά το γεγονός ότι απέφυγε να περάσει στην «τουρκική πλευρά» συνιστούν μια «εξόχως μονόπλευρη θέση, μεροληπτική, η οποία δεν συμβάλλει στη διαδικασία». Επέκρινε επίσης τις ΗΠΑ λέγοντας ότι εάν θέλουν να διαδραματίσουν έναν δίκαιο και αμερόληπτο ρόλο στην περιοχη και να συνεισφέρουν, δεν μπορεί να το κάνουν μόνο λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και έχοντας επαφές αποκλειστικά με την «ελληνοκυπριακή πλευρά». Πρέπει επίσης να γίνονται επαφές και με την τουρκική πλευρά».
Όμως ο στενός σύμβουλος του Ερντογάν έθεσε δυο ακόμη μείζονα θέματα των αμερικανοτουρκικών σχέσεων προειδοποιώντας ότι θα αποτελούν σημεία τριβής ανεξαρτήτως του ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ. Και τα θέματα αυτά είναι η στήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας του PYD/YPG, και η άρνηση των ΗΠΑ να δεχθούν την άποψη της Άγκυρας και να κηρύξει σε διωγμό τον Φ. Γκιουλέν, αυτό που η Τουρκία ονομάζει τρομοκρατική οργάνωση FETO.
Η Τουρκία τις τελευταίες ημέρες έχει εξαπολύσει επικοινωνιακή επίθεση, θέλοντας να πείσει την διεθνή κοινότητα ότι παρασκηνιακά είναι σε επαφές με την Αίγυπτο (κατι που συνδέεται και με τις δηλώσεις Καλίν).
Όμως οι δημόσιες δηλώσεις Τσαβούσογλου και άλλων Τούρκων αξιωματούχων για την Αίγυπτο και το καθεστώς Σίσι έχουν ρίξει βαριά σκιά στις σχέσεις των δυο χωρών.
Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ Σ. Σούκρι δήλωσε ότι η Αίγυπτος παρακολουθεί τις τουρκικές πράξεις και δηλώσεις αλλά «συνομιλίες μεταξύ των δυο χωρών είναι αδύνατες με δεδομένη την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας».
«Οι πολιτικές που βλέπουμε από την στρατιωτική παρουσία στην Συρία, το Ιράκ, την Λιβύη και την υπάρχουσα ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο , όλα δείχνουν αποσταθεροποιητικές επεκτατικές πολιτικές στην περιοχή και, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να οδηγήσουν σε διάλογο και στην έναρξη μιας νέας σελίδας»
Ο κ. Σούκρι τόνισε ότι το θεμα δεν είναι οι δηλώσεις της Τουρκίας αλλά οι κινήσεις και οι πολιτικές θα προωθούν την σταθερότητα, και συνάδουν με τους κανόνες των διεθνών σχέσεων και της διεθνούς νομιμότητας. Ο κ. Σούκρι επιβεβαίωσε ότι η τουρκική δραστηριότητα σε πολλές αραβικές χώρες αποτελεί τη σημαντικότερη αναδυόμενη απειλή για την αραβική εθνική ασφάλεια, τονίζοντας ότι η Αίγυπτος δεν θα παραμείνει αδρανής απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου