GuidePedia

0

Το Oruc Reis πέρασε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και βρίσκεται στο ανατολικό της άκρο, όπου έχει ποντίσει καλώδια, αλλά δεν μπορεί να διεξάγει σεισμικές έρευνες. Το τουρκικό σκάφος παρακολουθείται στενά από πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Οι πληροφορίες αποδίδονται σε πηγές του υπουργείου Άμυνας, και αναφέρουν μάλιστα ότι το "ἑρευνητικό" σκάφος δυσκολεύεται να κάνει έρευνες, λόγω του θορύβου που προκαλούν τα πλοία που βρίσκονται κοντά του, τόσο τα τουρκικά πολεμικά όσο και τα ελληνικά του ΠΝ.

Οι ελληνικές φρεγάτες του εκπέμπουν μήνυμα κάθε 15 λεπτά, προειδοποιώντας το, ότι βρίσκεται παρανόμως σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και το καλούν να αποχωρήσει από την περιοχή. Το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά το ερευνητικό σκάφος, αναφέρουν πηγές του Πενταγώνου.

Το Oruc Reis είχε κλειστό τον πομπό του και το τελευταίο του σήμα ήταν στην Αττάλεια πριν από 21 ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος μπήκε στο ανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, προερχόμενο από την αντίστοιχη κυπριακή. Η περιοχή που πλέει το Oruc Reis και τα δύο συνοδευτικά του πλοία είναι διεθνή ύδατα άνωθεν περιοχής ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Μάλιστα έχει ενεργοποιήσει πλέον και τα συστήματα γεωεντοπισμού, τα οποία είχε κλειστά για ώρες.

Διπλωματικός πυρετός για το Oruc Reis

Νωρίτερα η Τουρκία προχώρησε στην έκδοση νέας προκλητικής Navtex, απαντώντας ουσιαστικά στην ελληνική αντιNavtex που ακύρωνε την αρχική τουρκική οδηγία. Μάλιστα σε ιδιαίτερα προκλητικό τόνο ανέφερε ότι το Oruc Reis πραγματοποιεί έρευνες στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και ότι δεν μπορούν να εκδίδουν Navtex άσχετοι και αυθαιρετούντες (unauthorised) σταθμοί. Εννοούσε βεβαίως τον σταθμό της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού του Ηρακλείου, ο οποίος εξέδωσε την ελληνική αντιNavtex.

Το απόγευμα, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τον οποίο ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός φέρεται ότι τόνισε στον επικεφαλής της Συμμαχίας ότι η Τουρκία υποσκάπτει τη σταθερότητα στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Επισήμανε επίσης ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή.

Το πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τον οποίο ενημέρωσε για τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου σχετικά με την οριοθέτηση ΑΟΖ, καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο πρωθυπουργός είχε επίσης σύσκεψη με την υπεύθυνη του διπλωματικού γραφείου του Ελένη Σουρανή, καθώς και με την προκάτοχό της Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία είναι πλέον πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον. Στενά παρακολουθεί τις εξελίξεις και η ΕΕ, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να «είναι σε επικοινωνία για την κατάσταση με διάφορους ηγέτες», όπως επισήμανε ευρωπαϊκή πηγή.
Παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του “Ορούτς Ρέις” στην Ανατολική Μεσόγειο κάλεσε την Άγκυρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκφράζοντας, για άλλη μία φορά, τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας. Ερωτηθείς, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες δράσεις ως προκλητικές και είπε ότι αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή» είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Και πρόσθεσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

Δεν κάνει πίσω ο Ερντογάν

Πριν από λίγη ώρα ο Ερντογάν προήδρευσε του υπουργικού συμβουλίου του, όπου έδειξε αποφασισμένος να μην κάνει κανένα βήμα υποχώρησης. Στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο “σουλτάνος” επανέλαβε, με ακόμα πιο προκλητικό τρόπο, το τουρκικό αφήγημα για την παρέμβαση της Μέρκελ και την προσωρινή αναστολή των ερευνών.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα ότι έδειξε «τις προθέσεις της με την συμφωνία της με την Αίγυπτο για οριοθέτηση της ΑΟΖ» και πρόσθεσε ότι πλέον «η Τουρκία προχωρά τις έρευνες», τονίζοντας ότι το Oruc Reis θα συνεχίσει την αποστολή του. «Σκοτεινιάζουν το μέλλον τους όσοι κλείνουν τα αυτιά τους στις εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, συνεχίζοντας τις προκλητικές δηλώσεις του, οι οποίες είχαν μόνιμη επωδό ότι για την ένταση στην περιοχή φταίει η Ελλάδα, εξαιτίας της συμφωνίας της με την Αίγυπτο.

Ο Ερντογάν ξανάπαιξε βεβαίως το χαρτί των συνεργασιών, καλώντας τις χώρες της Μεσογείου να συνεργαστούν για την εξεύρεση μιας «αποδεκτής φόρμουλας που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων». Εμφάνισε μάλιστα την Τουρκία ως πρόθυμη να επιλύσει το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου μέσω του διαλόγου σε δίκαιη βάση. Αυτή η “δίκαιη βάση” για τον Ερντογάν προϋποθέτει, ωστόσο, την αποδοχή από τις άλλες πλευρές των παράνομων, παράλογων και προκλητικών απαιτήσεών του. Το είπε εξάλλου ξεκάθαρα, τονίζοντας ότι η Άγκυρα δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συναινέσει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία θα έχει ως στόχο να αποκλείσει την Τουρκία στις ακτές της.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top