GuidePedia

0

Χωρικά ύδατα 12 μίλια: Η επέκταση άργησε 2 χρόνια σε Ιόνιο και Κρήτη – Το σχέδιο είχε ανακοινωθεί από τον Κοτζιά και εφαρμόζεται σήμερα από τον Δένδια.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, χτες, κατά τη συζήτηση για τις συμφωνίες οριοθέτησης των ΑΟΖ της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο, και ειδικά με αφορμή την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, στα 12 ναυτικά μίλια, έριζαν σε … ξένο αχυρώνα.

Η ειρωνεία είναι ότι, ενώ οι σχετικές διαδικασίες είχαν ολοκληρωθεί ήδη από το 2018, με προβλέψεις, μάλιστα, για επεκτάσεις, όχι μόνον στο Ιόνιο, αλλά και σε περιοχές του Αιγαίου, μόλις τώρα υλοποιήθηκε αυτό, το πρώτο μέρος του σχεδίου.
Χωρικά ύδατα 12 μίλια: Η επέκταση άργησε 2 χρόνια σε Ιόνιο και Κρήτη

Ειδικότερα, η προετοιμασία που είχε κάνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έγινε γνωστή τον Οκτώβριο του 2018, οπότε, μετά την παραίτησή του, ο τότε ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, κατά την παράδοση του υπουργείου στον τότε πρωθυπουργό, Α.Τσίπρα, ο οποίος θα αναλάμβανε για μερικούς μήνες και αυτό το χαρτοφυλάκιο, το είχε ανακοινώσει.

Μάλιστα, ανέφερε ότι οι αποφάσεις για το κλείσιμο των κόλπων και την επέκταση των χωρικών υδάτων θα έπρεπε να προχωρήσει με Προεδρικά Διατάγματα, τα οποία ήταν κιόλας έτοιμα. Να σημειωθεί πως το υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με ένα από τα καλύτερα διεθνώς Ινστιτούτα, διαμόρφωναν αυτό το σχέδιο επί δύο ολόκληρα χρόνια.

Ωστόσο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρ’ ότι είχε τα χρονικά περιθώρια, δεδομένου ότι από τον Οκτώβριο του 2018 έχασε την κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2019, δεν προώθησε τα Προεδρικά Διατάγματα.

Αντίθετα, υποστηριζε ότι κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει με συζήτηση στη Βουλή και έγκριση σχετικού νόμου. Κάτι που ερμηνεύθηκε ως “κωλυσιεργία”, προκειμένου να μην δυσαρεστηθεί η Αγκυρα.

Ομως, ούτε και η Νέα Δημοκρατία, παρ’ ότι βρίσκεται στην κυβέρνηση περισσότερο από ένα έτος, έσπευσε να προωθήσει εγκαίρως το σχέδιο. Τώρα, υπό το κράτος της πίεσης που ασκείται από την τουρκική πλευρά, το υιοθετεί.

Κι’ όλα αυτά, τη στιγμή που το 2018, όταν το είχε ανακοινώσει ο Ν. Κοτζιάς, είχε σπεύσει να τον κατηγορήσει ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων μόνο στο Ιόνιο είναι απεμπόληση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Τώρα, άραγε, που η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ υιοθετεί έναν τέτοιο σχεδιασμό, δεν είναι “ενδοτισμός” και “απεμπόληση” των δικαιωμάτων της Ελλάδας;

Η ΝΔ, όπως και στην περίπτωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, έτσι και σε αυτήν της επέκτασης στα 12 μίλια, βρέθηκε εγκλωβισμένη στην άκρως επιθετική αντιπολιτευτική ρητορική, αλλά στη συνέχεια, όταν έγινε κυβέρνηση, όπως έκανε την κυβίστηση με το ονομαζόμενο “Μακεδονικό”, το ίδιο φαίνεται ότι κάνει και στο Ιόνιο.

Το εντυπωσιακό είναι πως ενώ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, ούτε και η ΝΔ, προώθησαν αυτό το σχέδιο, τώρα Μητσοτάκης και Τσίπρας διαγκωνίζονται για το ποιος θα αποσπάσει τις δάφνες. Κάτι που φάνηκε στη συνεδρίαση στη Βουλή, όπου την πατρότητα του σχεδίου διεκδίκησαν και οι δύο.

Ουδείς, όμως, έθιξε το σημαντικότερο ερώτημα: Αφού ήταν έτοιμο το σχέδιο, και υπήρχε στα συρτάρια του ΥΠΕΞ τόσο καιρό, γιατί η σημερινή κυβέρνηση δεν είχε φροντίσει να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, στο Ιόνιο, προτού υπογράψει τη συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Ιταλία;

Εάν είχε επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της η χώρα μας πριν την υπογραφή, θα είχε πιέσει την -φίλη- Ιταλία, προκειμένου να παραχωρήσει μεγαλύτερα ανταλλάγματα.

Μένει τώρα να φανεί εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επέκταση, από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, και σε άλλες “ευαίσθητες” περιοχές, όπου ήδη έχει γίνει η σχετική προεργασία στο υπουργείο Εξωτερικών.

12 ν.μ. και στην Κρήτη

Επιπλέον επειδή ο Ν.Δένδιας τώρα προαναγγέλλει την επέκταση στα 12 μίλια των χωρικών υδάτων της χώρας στη νότια μεριά της Κρήτης, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ίδιο πλαίσιο των σχεδιασμών των τελευταίων ετών, περιλαμβανόταν, εκτός από το Ιόνιο και το συγκεκριμένο σχέδιο.

Αρα, στη πραγματικότητα ουδέν νεώτερον κομίζει ο υπουργός Εξωτερικών. Αλλά και στην περίπτωση νοτίως της Κρήτης προκύπτει το ίδιο ερώτημα με το Ιόνιο: Γιατί, αφού ήταν έτοιμοι οι σχεδιασμοί, η κυβέρνηση δεν προέβη στην επέκταση των χωρικών υδάτων και νοτίως της Κρήτης, προτού κλείσει τη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ;

Εάν είχε γίνει αυτό, άλλη προνομιακή γραμμή θα ξεκινούσε τη διαπραγμάτευσή της η Αθήνα με το Κάϊρο. Ολα τα υπόλοιπα είναι επικοινωνιακοί πομφόλυγες για να κρυφτεί η αναποφασιστικότητα, η ολιγωρία και οι σπασμωδικές κινήσεις της κυβέρνησης.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top