GuidePedia

0

Λυγερού Νεφέλη
Με την απόφαση του Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, το παγκόσμιας εμβέλειας χριστιανικό μνημείο υπάγεται στη DIYANET. Τί εστί DIYANET; Επισήμως, είναι η κρατική Υπηρεσία Θρησκευτικών Υποθέσεων. Ιδρύθηκε το 1924 και σ' αυτήν υπάγονται όλα τα τζαμιά και οι ιμάμηδες. Ο ρόλος της άλλαζε ανά εποχή. Εδώ και αρκετά χρόνια, μάλιστα, η DIYANET έχει μετατραπεί σε παρακλάδι των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

Το τουρκικό κράτος πάντα παρακολουθούσε τους Τούρκους μετανάστες στην Ευρώπη, αλλά μετά τη ρήξη Ερντογάν-Γκιουλέν η Άγκυρα έχει υπερβεί κάθε όριο, χρησιμοποιώντας κατά κόρον ιμάμηδες-χαφιέδες. Στη Γερμανία ο αρχηγός της ομοσπονδιακής υπηρεσίας αντικατασκοπείας (BfV) Χανς-Γκέοργκ Μάασεν υποχρεώθηκε το 2017 να ανακοινώσει ότι δεν θα επιτραπεί στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες να κατασκοπεύουν εντός της γερμανικής επικράτειας. Η ανακοίνωση έγινε με την έναρξη έρευνας, κατόπιν εντολής των εισαγγελικών αρχών, για πιθανές κατασκοπευτικές δραστηριότητες Τούρκων ιμάμηδων.

Μετά από ενδελεχή έρευνα, οι αρχές ασφαλείας επιβεβαίωσαν πως Τούρκοι ιμάμηδες φακέλωναν Τούρκους και Κούρδους μετανάστες, ακόμα και όσους έχουν πολιτογραφηθεί Γερμανοί. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών να δρουν στη Γερμανία ενάντια στα γερμανικά συμφέροντα και γι’ αυτό το λόγο διαμαρτυρόμαστε», είχε δηλώσει ο Μάασεν σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Στις αρχές του Δεκεμβρίου 2016, μάλιστα, η γερμανική αστυνομία είχε συλλάβει έναν Τούρκο 31 ετών ως ύποπτο για παροχή πληροφοριών σε Τούρκους μυστικούς πράκτορες για Κούρδους που ζουν στη Γερμανία. Η σχετική ανακοίνωση ανέφερε: «Ο κατηγορούμενος βαρύνεται με σοβαρές υποψίες ότι δουλεύει για την τουρκική κατασκοπεία και παρέχει πληροφορίες για Κούρδους που διαβιούν στη Γερμανία, τις διευθύνσεις τους, τις επαφές τους και την πολιτική τους δραστηριότητα».

Στην πραγματικότητα, η Τουρκία του Ερντογάν εξάγει τις εσωτερικές συγκρούσεις της στην Ευρώπη. Αυτό επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση της Ολλανδίας. Οι ολλανδικές αρχές ασφαλείας έχουν από καιρό καταγγείλει ιμάμηδες-πράκτορες που φακελώνουν άτομα τουρκικής και κουρδικής καταγωγής. Έχουν, μάλιστα, δηλώσει πως θα αντιμετωπίσουν αποφασιστικά κάθε παρέμβαση που επιχειρεί το “μακρύ χέρι” της Άγκυρας.

Το δίκτυο της DIYANET

Τα όσα ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 είχαν υποχρεώσει την ολλανδική κυβέρνηση να αντιδράσει σε πιέσεις που ασκούνταν σε άτομα που ήταν αντίθετα στο καθεστώς Ερντογάν. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρεσβευτής της Τουρκίας στη Χάγη είχε κληθεί στο ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών, όταν Τούρκος αξιωματούχος είχε παραδεχτεί πως είχε συντάξει κατάλογο οπαδών του Γκιουλέν στην Ολλανδία!

Η Τουρκία έχει βάλει το πόδι της στην Ευρώπη, μέσω ακριβώς της DIYANET, η οποία προσφέρεται για κάλυψη, αφού ελέγχει όχι μόνο τα τζαμιά στην Τουρκία, αλλά επίσης στέλνει ιμάμηδες και στο εξωτερικό. Δεν είναι, άλλωστε, μυστικό ότι η Τουρκία έχει αναλάβει ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα κατασκευής τζαμιών και ισλαμικών κέντρων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν εκφράσει ανοιχτά την ανησυχία τους ότι η τουρκική Υπηρεσία Θρησκευτικών Υποθέσεων έχει εδώ και καιρό παρεκκλίνει από τα θρησκευτικά της καθήκοντα και έχει μετατραπεί σε άτυπο κατασκοπευτικό δίκτυο, ελεγχόμενο από τη ΜΙΤ. Τα περιστατικά είναι πολλά και μόνο λίγα εξ αυτών έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Απευθείας στον Ερντογάν

Το 2017 Το Βέλγιο απέρριψε τις αιτήσεις για παροχή βίζας σε 12 Τούρκους ιμάμηδες, επειδή τους είχε θεωρήσει υπόπτους για διεξαγωγή κατασκοπείας. Τον Μάρτιο εκείνου του έτους, η Βουλγαρία είχε διώξει ιμάμη τουρκικής καταγωγής, που διατηρούσε σχέσεις με τη DIYANET, με την αιτιολογία ότι αποτελούσε απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Σε ενημέρωση τουρκικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, μάλιστα, η Υπηρεσία Θρησκευτικών Υποθέσεων παραδέχτηκε ότι συγκέντρωνε, μέσω ιμάμηδων, πληροφορίες από 38 χώρες για τις δραστηριότητες “υπόπτων”.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε πως οι ιμάμηδες συγκέντρωναν πληροφορίες και έστελναν εκθέσεις από την Αμπχαζία, τη Γερμανία, την Αλβανία, την Αυστραλία, την Αυστρία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, το Βέλγιο, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, τη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Γεωργία, την Ολλανδία, τη Βρετανία, τη Σουηδία, την Ελβετία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Μαυροβούνιο, το Καζακστάν, την Κένυα, το Κιργιστάν, το Κόσσοβο, τη Λιθουανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Μογγολία, τη Μαυριτανία, τη Νιγηρία, τη Νορβηγία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σαουδική Αραβία, το Τατζικιστάν, την Τανζανία, το Τουρκμενιστάν και την Ουκρανία.

Η DIYANET επέκτεινε τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό από τη δεκαετία του 1980, αλλά επί κυβερνήσεων Ερντογάν η δράση της διευρύνθηκε. Ενδεικτικό της σημασίας που ο ίδιος της αποδίδει είναι ότι έχει υπαχθεί στον ίδιο, ώστε να μετατραπεί χωρίς θεσμικά εμπόδια σε εργαλείο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και ταυτόχρονα σε εργαλείο προσέλκυσης-στρατολόγησης σουνιτών, αλλά και σε εργαλείο ελέγχου των Τούρκων και Κούρδων αντιπολιτευομένων. Εξίσου ενδεικτικό είναι ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός της είναι μεγαλύτερος από τον προϋπολογισμό αθροιστικά 10 υπουργείων!

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top