GuidePedia

0
  • Συνεχίζει την πολεμική αερογέφυρα με τη Λιβύη η Άγκυρα
  • Η κινητικότητα του Τουρκικού στόλου απαντάται με νέες ασκήσεις στο Αιγαίο από τις Ένοπλες Δυνάμεις
Θέλει η Τουρκία να πάρει το αίμα της πίσω για το πλήγμα που δέχτηκε στη Λιβύη, το οποίο εκτός από «χειρουργικό», όπως το χαρακτηρίζουν έμπειροι Αξιωματικοί, είχε και ιδιαίτερο σημειολογικό πρόσημο.

Λίγο νωρίτερα από το Λιβυκό έδαφος είχε απογειωθεί το αεροσκάφος που μετέφερε τον Χουλουσί Ακάρ, τον πιο κοντινό κυβερνητικό αξιωματούχο στον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν, στη Μάλτα και μετά στην Άγκυρα.

Στη Λιβύη έδωσε και την πρόσφατη συνέντευξή του στο Τουρκικό BBC ο Ακάρ, σ’ ένα ιδιαίτερο τηλεοπτικό στήσιμο κι εκεί ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε σ’ όλες τις αξιώσεις που έχει η Άγκυρα στο Αιγαίο. Πάντως σε μια πρώτη προσπάθεια να υπερκεράσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί, η Άγκυρα φέρεται να στήνει νέες αερογέφυρες εφοδιασμού των δυνάμεων του Αλ Σάρατζ αλλά και των μισθοφόρων που η ίδια έχει αποστείλει στη Λιβύη.

Η Τουρκία άλλωστε φέρεται ως δάκτυλος που εμπλέκει και το Ιράν στη Λιβυκή κρίση. Είναι ο μεταφορέας παραστρατιωτικών δυνάμεων που υποστηρίζει το Ιράν κι αυτές έχουν μεταφερθεί στο Λιβυκό έδαφος ώστε να ταχθούν στο πλευρό των δυνάμεων του Αλ Σάρατζ.
Παράλληλα ο ρόλος της Άγκυρας επεκτείνεται και στα φορτηγά πλοία εταιρίας η οποία θεωρείται πως ανήκει σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στην οργάνωση Hezbollah κι έχει έδρα τον Λίβανο και με αυτά η Τουρκία έχει μεταφέρει στο παρελθόν εκατοντάδες τεθωρακισμένα στην Τρίπολη.
Και πάλι σ’ αυτή την περίπτωση ο διεθνής παράγοντας παραμένει το ίδιο απαθής απέναντι στον τρόπο και τη διάρκεια με την οποία η Τουρκία καταπατά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων στην Αφρικανική χώρα.

Δεν βλέπει κανείς εκ των μεγάλων παικτών που έχουν κοινά συμφέροντα στη Μεσόγειο ότι η Τουρκία μονίμως εμπλέκεται στο εσωτερικό χωρών που έχουν υποστεί σοβαρότατες καταστροφές από τις συρράξεις. Δεν βλέπει κανείς, σημειώνουν πηγές του Επιτελείου, πως η γείτονα χώρα συνεργάζεται και υποστηρίζει μαχητές-υποστηρικτές του Ισλαμικού καθεστώτος.

Απάντηση στην Τουρκική κινητικότητα με ασκήσεις

Την ίδια στιγμή όλες οι ενδείξεις που υπάρχουν στο Ελληνικό Επιτελείο είναι πως ο μεγάλος όγκος των ναυτικών δυνάμεων που συγκεντρώθηκε στο ναύσταθμο του Ακσάζ και νοτιότερα, βρίσκεται εκεί με κύρια αποστολή την ενδεχόμενη στρατιωτική κίνηση προς τη Λιβύη.

Σίγουρα αποτελεί ένα ερωτηματικό αν μια τέτοια ναυτική αρμάδα, αποτελούμενη από φρεγάτες μέχρι υποβρύχια αλλά και στελέχη ειδικών επιχειρήσεων με σκάφη ανορθόδοξου πολέμου, θα τύχει την ανάλογης αεροπορικής υποστήριξης, όπως τουλάχιστον προβλέπεται εντός του Νατοϊκού πλαισίου.

Οι δυο προηγούμενες αεροπορικές προσπάθειες το μόνο που έκαναν ήταν να στεφτούν κάτω από την πλήρη αποτυχία, τουλάχιστον όπως λένε έμπειροι αεροπόροι οι οποίοι επιχειρηματολογούν συγκεκριμένα, ότι δηλαδή οι στόχοι υψηλής αξίας (ιπτάμενο ραντάρ και 3 τάνκερ) και τις δυο φορές ήταν εντελώς απροστάτευτοι.
Το χτύπημα στην αεροπορική βάση Al Watiya πάντως μπορεί να θεωρηθεί και μια προειδοποίηση για τα μελλοντικά Τουρκικά σχέδια ώστε ν’ αναθεωρηθούν και ταυτόχρονα φάνηκε πως η Άγκυρα δεν είναι η περιφερειακή υπερδύναμη, όπως θέλει και παρουσιάζεται. Πάντως η κινητικότητα αυτή έχει ωθήσει την ηγεσία να κάνει κινήσεις στην «σκακιέρα του Αιγαίου» με κύριο σκοπό να μην βρεθούν οι ΕΔ σε καμία περίπτωση απροετοίμαστες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουν εκτελεστεί τα δυο τελευταία 24ωρα ασκήσεις στους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς επίσης και νέες διακλαδικές συνεργασίες.

Άλλωστε από την στιγμή που η Τουρκία αναζητά τον υπαίτιο που την χτύπησε, ταυτόχρονα δεν σταματά και την αναζήτηση ενός εξιλαστήριου θύματος. Και πάλι οι πιο μάχιμες μονάδες του Στόλου σε διαφορετικά σημεία του Αιγαίου ασκούνται σ’ ένα πλήθος σεναρίων τόσο μεταξύ των μονάδων επιφανείας, όσο και τα υποβρύχια τα οποία παίζουν καταλυτικό ρόλο στο ναυτικό αγώνα.

Παράλληλα, την ώρα που η άνευρη Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας διατηρεί την παρουσία της στο Αιγαίο με μικρούς κατά γενική ομολογία αριθμούς αεροσκαφών, αλλά πληθώρα αριθμητικών αποτελεσμάτων, τα «γεράκια» της Ελλάδας φτάνουν σε πολύ μεγάλους αριθμούς απογειώσεων.

Το σημαντικό μάλιστα, όπως εξηγούν Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας, είναι ότι μπορεί να βρίσκονται για παράδειγμα και 40 μαχητικά με τους πιλότους τους στο Αιγαίο για κοινές ασκήσεις μεταξύ των Μοιρών, αλλά αν απαιτείται λόγω της παραβατικής συμπεριφοράς των γειτόνων, ταυτόχρονα υπάρχει η δυνατότητα απογείωσης ανάλογου αριθμού αεροσκαφών για την αναχαίτιση των σχεδίων επιβουλής της Εθνικής κυριαρχίας στον ουρανό του Αιγαίου.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top