Το μέγιστο ενδιαφέρον του Ερντογάν για την Αίγυπτο φέρνουν οι αποκαλύψεις τηλεφωνικών συνομιλιών του με Σαουδάραβα μεγαλοεπιχειρηματία. Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, οι διαδηλώσεις του 2013 στην Τουρκία, ως αντίδραση στην ανατροπή του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι (Μουσουλμανική Αδελφότητα) από τον στρατηγό Σίσι, είχαν ενορχηστρωθεί από τον ίδιο τον Τούρκο, τότε, πρωθυπουργό.
Θυμίζουμε ότι είχαν ανακληθεί οι πρέσβεις των δύο χωρών, καθώς πλέον το νέο καθεστώς στην Αίγυπτο ήταν εχθρικό για την Άγκυρα, η οποία είχε υποστηρίξει με κάθε τρόπο την κυβέρνηση που είχαν σχηματίσει οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι. Ο Ερντογάν είχε επενδύσει πολλά στην Αδελφότητα για να προωθήσει τα νεοοθωμανικά σχέδιά του κι αυτή τον έβλεπε σαν πολύτιμο σύμμαχο, αναγνωρίζοντάς του την πρωτοκαθεδρία στο σουνιτικό Ισλάμ.
Το αντίγραφο των συνομιλιών, που καταγράφηκαν στις 16 Αυγούστου 2013 στις 15:31, δείχνει ότι ο Ερντογάν έκανε σοβαρές αποκαλύψεις στον Σαουδάραβα επιχειρηματία Γιασίν αλ-Κάντι ο οποίος σύμφωνα με τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ είναι χρηματοδότης της Αλ Κάιντα! Ο Τούρκος ηγέτης είπε μάλιστα ότι «όλα τα καλά πράγματα στη ζωή του επισκιάστηκαν από τις εξελίξεις στην Αίγυπτο». Είναι, έτσι, γεγονός ότι οι διαμαρτυρίες κατά της Αιγύπτου συντονίστηκαν προσωπικά από τον Ερντογάν τόσο στην Τουρκία, αλλά και σε άλλες χώρες.
«Αύριο, θα βρισκόμαστε στη βορειοδυτική επαρχία της Προύσας με τους ανθρώπους μας για να σταθούμε δίπλα στους αδελφούς μας στην Αίγυπτο. Εκεί πραγματοποιήθηκε σήμερα μια μεγάλη κηδεία για τους μάρτυρες στην Αίγυπτο», είπε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν. Ο Τούρκος ηγέτης απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να μείνει η Τουρκία μόνη της απέναντι στη νέα ηγεσία του Σίσι, δείχνοντας να είναι έτοιμος από καιρό να τα παίξει όλα για όλα στην Αίγυπτο.
Ο ρόλος του Diyanet
Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας (Diyanet) είχε αναλάβει τον ηγετικό ρόλο στην οργάνωση των προσευχών σε εθνικό επίπεδο. Το Diyanet, μια κυβερνητική υπηρεσία υπό την προεδρία του Ερντογάν, ελέγχει περίπου 90.000 τζαμιά και απασχολεί περίπου 150.000 ιμάμηδες και άλλους θρησκευτικούς κληρικούς στην Τουρκία και στο εξωτερικό.
«Θα πραγματοποιηθεί αύριο μια μεγάλη συγκέντρωση στο Ικόνιο, ενώ είμαστε στην Προύσα», συνέχισε ο Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι τέτοιες συγκεντρώσεις πρέπει να επεκταθούν γρήγορα. Στις συνομιλίες φάνηκε ότι αυτό που εξόργισε περισσότερο τον χρηματοδότη της Αλ Κάιντα και φίλο του Ερντογάν είναι ότι ο αραβικός κόσμος παρέμεινε σιωπηλός στην απομάκρυνση του Μόρσι. Αυτό ήταν ακόμα χειρότερο από από την αντίδραση των Δυτικών. Ο Ερντογάν συμφώνησε απόλυτα με αυτές τις θέσεις του συνομιλητή του Γιασίν αλ-Κάντι.
Το αντίγραφο των συνομιλιών είναι προϊόν έρευνας καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος. Φυσικά, το περιεχόμενο αφού έπεσε στα χέρια αντιπάλων του Ερντογάν, αξιοποιήθηκε από τον Μποζκούρτ που αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση Ερντογάν. Ο Τούρκος δημοσιογράφος σημειώνει, μάλιστα, ότι ο Ερντογάν λειτουργεί εις βάρος των τουρκικών συμφερόντων μόνο και μόνο για να διεκδικήσει την ηγεσία του ισλαμικού κόσμου και να αναλάβει τη θέση ευεργέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου