Η κυβέρνηση ορθώς τηρεί χαμηλούς τόνους για την χθεσινή επικοινωνία Μητσοτάκη- Ερντογάν. Μια επικοινωνία για την οποία δεν έχει δοθεί η παραμικρή πληροφορία ακόμη και για τα εύλογα ερωτήματα που υπάρχουν:
•Ποιος πήρε την πρωτοβουλία για να γίνει; Ο Έλληνας πρωθυπουργός ή ο Τούρκος πρόεδρος;
Το ότι προέκυψε απλά μέσω των “τακτικών επικοινωνιών που έχουν “η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή με τον Ιμπραήμ Καλίν”, δεν είναι και τόσο πειστική εξήγηση.
•Έγινε με τη “παρέμβαση” ή τη βοήθεια κάποιας άλλης χώρας; Είναι γνωστό ότι Μητοσοτάκης και Ερντογάν έχουν να μιλήσουν από τον Δεκέμβριο, με τον Τούρκο πρόεδρο στο διάστημα αυτό να ΄χει εκφράσει πολύ αρνητική διάθεση για οποιαδήποτε επαφή με τον κ.Μητσοτάκη.
•Δεν ειπώθηκε ούτε λέξη για όσα κάνει η Τουρκία κάθε μέρα σε Αιγαίο και Μεσόγειο;
Αυτά είναι τα ερωτήματα για τα οποία υπάρχουν απαντήσεις από “πληροφορίες πηγών” . Τα σίγουρα γεγονότα είναι ότι η συζήτηση Μητσοτάκη-Ερντογάν έγινε μετά από :
•Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, όπου ο αριθμός των υπερπτήσεων από την αρχή του έτους προσεγγίζει πλέον τις 350!
•Κρεσέντο επιθετικών δηλώσεων από τον Ερντογάν και τους υπουργούς του. Ο υπουργός Άμυνας Χ.Ακάρ λίγες ώρες πριν την επικοινωνία είχε απαιτήσει ξανά να αποστρατικοποιήσουμε νησιά μας.
•Η επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν έγινε λίγες ώρες μετά από την απίστευτη δήλωση του Κύπριου προέδρου Ν.Αναστασιάδη, που υποστήριξε ότι η προσφυγή στα όπλα θα σημάνει τον αφανισμό του κυπριακού ελληνισμού.
Ουδείς είναι αιθεροβάμων για να πιστέψει ότι η επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν θα αλλάξει προς το καλύτερο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ή ότι θα μειώσει την ένταση. Αν υπάρχουν κάποιοι μάλλον κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν επικίνδυνα αφελείς.
Το πιθανότερο σενάριο για την επικοινωνία φαίνεται να είναι αυτό που θέλει τον Ταγίπ Ερντογάν να παριστάνει τον “καλό” προς τους Ευρωπαίους με τους οποίους παζαρεύει μια νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό. Δηλαδή επιδιώκει να πάρει κι άλλα λεφτά.
Το καθεστώς Ερντογάν δεν πρόκειται να αφήσει ανεκμετάλλευτο το “κενό εξουσίας” που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή από την ουσιαστική απουσία των ΗΠΑ. Η εσωτερική αναταραχή , η προεκλογική περίοδος αλλά και η εξαιρετική σχέση που φαίνεται να διατηρεί ο Ερντογάν με τον Τραμπ είναι λογικό να θέτουν την Αθήνα σε συναγερμό που δεν μπορεί να έληξε με τις “δυο κουβέντες” που είπαν Μητσοτάκης και Ερντογάν.
Συνεπώς το θετικό που μένει από τη χθεσινή επικοινωνία είναι ότι υπήρξε επικοινωνία και τίποτα παραπάνω.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου