Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΤΣΙΛΙΑΝΟΣ*
Η Τουρκολιβυκή συμφωνία που υπογράφηκε από την Τουρκία και την κυβέρνηση της Τρίπολης είναι μία μόνιμη πληγή που αν την αφήσουμε στο απυρόβλητο θα πλήξει τα εθνικά μας συμφέροντα .
Είμαστε θεατές του εμφυλίου πολέμου που διεξάγεται στη Λιβύη μεταξύ του GNA του Fayez al- Sarraj ( της κυβέρνησης της Τρίπολης ) και του LNA (Λιβυκός Εθνικός Στρατός της Λιβύης ) του Στρατάρχη Khalifa Haftar .
Η κυβέρνηση της Τρίπολης υποστηρίζεται από την Τουρκία , η οποία την εφοδιάζει κανονικά με βαρύ στρατιωτικό οπλισμό και προσωπικό , παρά το εμπάργκο .
Επίσης παρατηρούμε την Γερμανία και τις ΗΠΑ να προσεγγίζουν θετικά την Τουρκία , ενώ η Ρωσία και η Αίγυπτος είναι κοντά στο LNA .
Όλοι έχουν τους λόγους τους και ανάλογα υποστηρίζουν τις θέσεις τους σύμφωνα με τα συμφέροντα τους , προφανώς για το ενεργειακά αποθέματα της περιοχής .
Το βασικό λάθος της Αθήνας ήταν η μη συμμετοχή της στην διάσκεψη του Βερολίνου όπου αποφασίστηκε η συμφωνία “ ειρήνης ” για την εφαρμογή του εμπάργκο που ουσιαστικά ποτέ δεν εφαρμόστηκε !
Η αντίδραση της Αθήνας τότε ήταν αναιμική στην απαράδεκτη συμπεριφορά της Γερμανίας .
Η λογική λέει ότι όταν δεν σε λαμβάνουν υπόψη για ένα τόσο σοβαρό θέμα τότε κάτι στραβό “μαγειρεύεται” .
Τώρα , υπάρχουν κάποιες αντιφατικές ενέργειες της κυβέρνησης , αν τελικά σκοπός της είναι η ακύρωση της Τουρκολιβυκής συμφωνίας :
Γιατί οι σύμμαχοί μας που συγκλίνουν στη λογική της ειρήνης με μία ευρείας αποδοχής κυβέρνηση στη Λιβύη , δεν υποχρεώνουν έστω μεμονωμένα τον Σάρατζ να αποσύρει μονομερώς αυτή την απαράδεκτη συμφωνία ; Δεδομένου ότι αυτοί έχουν δηλώσει πολλάκις ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα ; Και γιατί τα όποια θετικά λόγια τους για εμάς δεν γίνονται πράξη ;
Εμείς γνωρίζουμε τι θέλουμε ; Είμαστε με τον Σάρατζ ή με τον Χαφτάρ ή με τους δύο ή με κανένα ; Εκτιμώ ότι εμείς ζητάμε μία ειρηνική διευθέτηση του θέματος για το καλό του λαού της Λιβύης που θα έχει όμως ως αποτέλεσμα την άμεση ακύρωση της Τουρκολιβυκής συμφωνίας .
Τι κάνει λοιπόν η κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση ; Έχει ξεκαθαρίσει το θέμα αυτό με τους συμμάχους μας στη ΕΕ ,το ΝΑΤΟ και με τις ΗΠΑ ανεξάρτητα τι θα προκύψει από τη διαμάχη στη Λιβύη ;
Οι δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ σε συνδυασμό με τις σχέσεις προσέγγισης Μέρκελ – Ερντογάν , Τραμπ – Ερντογάν, Πούτιν – Ερντογάν , δείχνουν ότι και να τερματίσει η διαμάχη στην Λιβύη θα βρεθούμε πάλι στο ίδιο σημείο , δηλαδή θα έχουμε στο κεφάλι μας την Τουρκολιβυκή συμφωνία , τους Τούρκους στα νώτα μας και , πιθανά οι σύμμαχοι να μας ζητήσουν να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να μοιράσουμε την ” πίτα ” σε βάρος όμως των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Στις 8 Ιουνίου, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν όπου δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητήθηκαν τα θέματα της Λιβύης και γενικότερα της Μεσογείου . Ο Ερντογάν στη συνέχεια σε συνέντευξή του , ήρεμος , χαρούμενος , για άλλη μία φορά μας δήλωσε , ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει πλήρως τα σχέδιά της . Συνεπώς τι συμπέρασμα βγαίνει ; Φαίνεται ότι πίσω από τις κουρτίνες έχει στηθεί ένα επικίνδυνο παιχνίδι ίσως σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων .
Αλήθεια, τι γίνεται με εκείνα τα περιβόητα οικονομικά μέτρα της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας που συνεχίζει να παραβιάζει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας ; Μάλλον η κυβέρνηση έχει αφήσει στο έλεος του θεού την Κύπρο , που είναι τραγικό λάθος !
Μία άλλη παράμετρος που πρέπει να εκτιμηθεί είναι η κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με τις επικείμενες εκλογές,είναι γεγονότα που θα επηρεάσουν πιθανά αρνητικά τις εξελίξεις στη περιοχή μας ως προς τις Τουρκικές χρονικά προθέσεις .
Τώρα , το πρόβλημα είναι πως θα αντιδράσουμε στην περίπτωση που η Τουρκία στείλει ερευνητικό σκάφος για εργασίες γεώτρησης πέρα των 6 ναυτικών μιλίων και εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας , για τα όρια της οποίας όμως δεν έχουμε καν εκφράσει επίσημη θέση με κατάθεση συντεταγμένων .
Αν το Τουρκικό σκάφος αρχίσει σεισμικές έρευνες η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να απαντήσει καθαρά.
Στη περίπτωση όμως που το ερευνητικό σκάφος κάνει βόλτες εντός της υφαλοκρηπίδας μας για μεγάλο χρονικό διάστημα εμείς τι θα κάνουμε ; Αυτό το ενδεχόμενο δεν οφείλουμε να το αποφύγουμε ; Γιατί όπως αντιλαμβάνεστε θα δημιουργήσει εμμέσως προηγούμενο και , παράλληλα θα ανοίξει μία δεύτερη πληγή που θα είναι σε βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας .
Οι λύσεις για να αποφύγουμε αυτό το ενδεχόμενο κατά προτεραιότητα είναι :
Να υπογράψουμε συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο , παρά τα υπαρκτά προβλήματα που οφείλουμε να τα ξεπεράσουμε .
ή
Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό να καταθέσουμε στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες με τα εξωτερικά όρια της Ελληνικής ΑΟΖ , προκειμένου να δικαιολογήσουμε την δυναμική μας παρέμβαση σ’ αυτή την περιοχή και να μην επιτρέψουμε την εγκατάσταση του Τουρκικού σκάφους .
ή
Αν η Τουρκία κλιμακώσει να προχωρήσουμε στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια , όπως μας επιτρέπει το Δίκαιο της Θάλασσας και παρά το Casus Belli της Τουρκίας .
Όλα αυτά που μνημόνευσα είναι ενέργειες που σκοπό έχουν την ματαίωση των σχεδίων της Άγκυρας και παράλληλα να δείξουν σε όλες τις κατευθύνσεις και ιδιαίτερα στους συμμάχους μας , ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται τετελεσμένα , δεν αποδέχεται την Τουρκολιβυκή συμφωνία και ότι είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα πάση θυσία .
Ίσως τότε οι σύμμαχοι μας πάρουν στα σοβαρά και αλλάξουν τακτική και λογική !
Η κυβέρνηση μιλάει για αποφασιστικότητα , ευκαιρία να μας το αποδείξει πριν δημιουργηθεί μία λανθάνουσα κατάσταση που θα μας επηρεάσει στα επόμενα χρόνια και , θα τρέχουμε για πολλοστή φορά πίσω από τις εξελίξεις , που όμως θα είναι πολύ αργά να το επανορθώσουμε , όπως έγινε και με την Τουρκολιβυκή συμφωνία .
Θέλω να θυμίσω :
Μας δόθηκε η ευκαιρία με την ανανέωση της βάσης της Σούδας και των άλλων βάσεων εντός της Ελληνικής Επικράτειας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ , να διαπραγματευτούμε μία καλύτερη συμφωνία που να καλύπτει τις ανάγκες των ΕΔ ως προς την αμυντική μας θωράκιση και, παράλληλα να έχουμε και οικονομικά οφέλη .Εμείς σε αντάλλαγμα ” δώσαμε γη και ύδωρ ” , χωρίς να πάρουμε κάτι ουσιαστικό αναδεικνύοντας για άλλη μία φορά την φοβικότητα και την λογική της υποτέλειας που μας διακρίνει διαχρονικά .
Η ιστορία γράφει : ότι όλα τα λάθη αργά ή γρήγορα έχουν το κόστος τους !
*Ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι Μαθηματικός του ΑΠΘ και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στα Εφαρμοσμένα μαθηματικά του ΕΚΠΑ και ήταν υποψήφιος Βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου