Σε νέα πρόκληση προχώρησε η Άγκυρα, δημοσιεύοντας χάρτη που παρουσιάζει ως τουρκικά τα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο και τη δυτική Θράκη, μέσω της εφημερίδας Γενί Ακίτ, ένα από τα φιλοκυβερνητικά μέσα του "στρατού" προπαγάνδας του Ερντογάν.
Το δημοσίευμα με τίτλο "Η Τουρκία εξέπληξε όλο τον κόσμο ! Η οικονομική επίθεση αποκρούστηκε", αναφέρεται στις οικονομικές εξελίξεις στην Τουρκία και την οικονομική ενίσχυση από Κατάρ, Βρετανία και Ιαπωνία, και συνεπώς τέτοιες διεκδικήσεις δεν έχουν θέση σε αυτό.
Ωστόσο, η τουρκική εφημερίδα αποφάσισε να αναδείξει για ακόμα μια φορά τις ονειρώξεις της Άγκυρας, δημοσιεύοντας τον παρακάτω χάρτη στο twitter.
Σε προ ημερών συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Ντονμέζ δήλωσε ότι τα σχέδια εξερεύνησης φυσικού αερίου και πετρελαίου της Τουρκίας θα προχωρήσουν όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της 27ης Νοεμβρίου 2019, η οποία επιδιώκει τη δημιουργία μιας αποκλειστικής οικονομικής ζώνης από την ακτή της της Τουρκίας έως τις βορειοανατολικές ακτές της Λιβύης.
Η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Συρία και η Ελλάδα καταδίκασαν τη συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ο Ντόνμεζ ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία σκοπεύει να κάνει γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα για πρώτη φορά, ξεκινώντας τον Ιούλιο.
Η Τουρκία συνεχίζει να προωθεί τα παράνομα σχέδιά της στην περιοχή, ωστόσο έρχεται αντιμέτωπη με ένα σύνολο χωρών που εμποδίζουν την υλοποίηση της πολυπόθητης τουρκικής επέκτασης στην Α. Μεσόγειο.
Ωστόσο, όπως αναφέραμε νωρίτερα, η ενεργοποίηση των σχέσεων Αθήνας-Δαμασκού ήδη εμφάνισε τα πρώτα της αποτελέσματα, καθώς η Συρία έστειλε επιστολή στον ΟΗΕ, με την οποία απορρίπτει το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Φαίνεται πως μεταξύ των χωρών της Α. Μεσογείου υπάρχει όλο και πιο έντονη συνεργασία για τον από κοινού τερματισμό των τουρκικών σχεδίων.
Οι ενέργειες της Άγκυρας επηρεάζουν μια τεράστια περιοχή από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι το Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη, ενώ βασικός στόχος των Τούρκων είναι η υφαρπαγή των ελληνικών, κυπριακών και λιβυκών κοιτασμάτων φυσικού αερίου που "κρύβονται" στον πάτο της Μεσογείου.
Ο τουρκικό χάρτης έκανε την εμφάνισή του ένα 24ωρο μετά τη σφοδρή ανταλλαγή "πυρών" μεταξύ του ελληνικού και τουρκικού ΥΠΕΞ, με αφορμή την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξη τόνισε πως "τα casus belli της Τουρκίας μας αφήνουν παγερά αδιάφορους", καταδικάζοντας παράλληλα τις διαδοχικές προκλήσεις της Άγκυρας από τον Έβρο μέχρι το Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο.
Αργότερα, η Αθήνα αντέδρασε ηχηρά στην ανιστόρητη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με το ελληνικό ΥΠΕΞ να απαντά πως «Η ιστορική αλήθεια, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού, αποτελούν προϋποθέσεις για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους».
Και συνέχισε: «Αυτή την πολιτική στάση επέλεξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν πρότεινε τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης. Και αυτό παραμένει σημαντικό κομμάτι της βαρυσήμαντης παρακαταθήκης που άφησε πίσω του ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και πέραν αυτών».
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κατέληξε: «Αντιθέτως, η Τουρκία επιλέγει να προβεί για ακόμη μια φορά σε μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας, αγνοώντας ότι οφείλει, όπως όλοι μας, να αναγνωρίζει την ιστορική αλήθεια. Όλοι πρέπει να συμβιβάζονται με την ιστορία τους ώστε γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά».
Η Άγκυρα διατηρεί την ένταση στην περιοχή και επιχειρεί με "διπλωματικά" και δόλια (κυρίως) μέσα, να αποσπάσει από την Ελλάδα τα εδάφη που επιθυμεί, καθώς γνωρίζει πως μια άμεση εμπλοκή με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, θα είναι μοιραία για το μέλλον της Τουρκίας.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου