Δεν πρόκειται για φανταστικό σενάριο. Είναι πραγματικότητα… Κατά τα φαινόμενα τουλάχιστον. Στο διεθνές αεροδρόμιο του Cape Town προσγειώθηκαν μεταξύ 30ης Απριλίου και 2 Μαΐου πέντε συνολικά τετρακινητήρια μεταφορικά αεροσκάφη Α400Μ της ΤΗΚ… Όλα, πλην ενός, άδεια. Σύμφωνα με ειδησεογραφικές πηγές της χώρας, δύο Α400Μ προσγειώθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο του Cape Town, την Πέμπτη 30 Απριλίου για να ακολουθήσουν άλλα δύο το Σάββατο 2 Μαΐου και ένα πέμπτο την επόμενη ημέρα.
Πλην του πρώτου αεροσκάφους που μετέφερε υγειονομικό υλικό, όλα τα άλλα ήταν άδεια και επέστρεψαν στην Τουρκία φορτωμένα, με πυρομαχικά, αναλώσιμα και υποσυστήματα πυρομαχικών όπως κινητήρες ρουκετών και πυροτεχνικοί μηχανισμοί. Όλα αυτά τα παρέδωσε η Rheinmetall Denel Munition (RDM).
Το είδος του φορτίου που μετέφεραν από το Cape Town τα τουρκικά αεροσκάφη επιβεβαιώθηκε από την ίδια την πρέσβη της Τουρκίας στη Νότιο Αφρική, Elif Ulgen. Σε ερωτήσεις σχετικά με το πώς εξασφαλίστηκαν άδειες μεταφοράς του συγκεκριμένου υλικού εν μέσω συνθηκών lock down, η Τουρκάλα αξιωματούχος απάντησε ότι η συμφωνία είχε υπογραφεί προγενέστερα και οι σχετικές άδειες είχαν ήδη εκδοθεί…
Καμία κυβερνητική ή εταιρική (από την πλευρά της RDM) πηγή στη Νότιο Αφρική δεν δέχθηκε να σχολιάσει ή να παράσχει διευκρινίσεις σχετικά με την παρουσία και το φορτίο των τουρκικών μεταφορικών αεροπλάνων που αναχώρησε από τη χώρα.
Μόνο η Αεροπορία της χώρας μέσω του εκπροσώπου Τύπου, διευκρίνισε ότι αρχικά οι τουρκικές Αρχές είχαν αιτηθεί την αποστολή έξι πτήσεων οι οποίες θα εξυπηρετούνταν στην αεροπορική βάση Langebaanweg και όχι στο διεθνές αεροδρόμιο του Cape Town. Η άδεια αυτή όμως δεν δόθηκε καθώς δεν υπάρχουν τελωνειακές υπηρεσίες στη νοτιοαφρικανική αεροπορική βάση. Πάλι καλά, διότι οι δημοσιογράφοι δεν θα έπαιρναν χαμπάρι…
Για να μην υπάρχουν σκοτεινά σημεία ή υπονοούμενα, σχετικά με το αν υφίσταται ή όχι γερμανική εμπλοκή παρά το υποτιθέμενο εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, διευκρινίζεται ότι στον ιστοχώρο της Rheinmetall Denel Munition (Pty) Ltd, αναφέρεται καθαρά ότι το 51% των μετοχών κατέχει η γερμανική Rheinmetall Waffe Munition GmbH (51%) και το υπόλοιπο 49% ανήκει στην Denel (Pty) Ltd. Πάσα διευκρίνηση καλοδεχούμενη. Μακάρι να κάνουμε λάθος.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου