Τα χρόνια των μνημονίων, ειδικά στην αρχή, υπήρχαν πολλοί που εξέφραζαν την άποψη, ότι μαζί με τον “οικονομικό πνιγμό”, θα επιχειρούσαν να μας οδηγήσουν και σε εθνικό “ακρωτηριασμό”. Ο οποίος μπορεί να μην είχε τη μορφή απώλειας εδαφών, αλλά απώλειας κυριαρχίας. Καμία διαφορά. Ο στόχος είναι η εκμετάλλευση όσων υπάρχουν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας του Αιγαίου.
Το γεγονός ότι το πολιτικό σύστημα έβαζε στην άκρη αυτές τις απόψεις και εκτιμήσεις δεν σημαίνει ότι ο κόσμος δεν ανησυχούσε και δεν καταλάβαινε. Μόνο που η ένταση της θύελλας στην οποία κάθε μέρα τον έσπρωχναν ψηφίζοντας νόμους που δεν είχαν διαβάσει, δεν του επέτρεπε να αντιδράσει. Η μάχη της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών είχε 24ωρη διάρκεια και επαναλαμβανόταν κάθε μέρα.
Το αποτέλεσμα γνωστό πια. Υποβάθμιση της ζωής του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, απαξίωση του έτσι κι αλλιώς προβληματικού από λάθη των κυβερνήσεων “της ισχυρής Ελλάδας” και της “επανίδρυσης του κράτους”, οπλοστασίου μας. Η ισορροπία με την Τουρκία είχε προ πολλού διαταραχθεί και με την οικονομική κρίση η ψαλίδα άνοιξε επικίνδυνα. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους, αν όχι ο κύριος για την πλήρη αποθράσυνση της Τουρκίας.
Κάποιες προσπάθειες έγιναν με τις αποφάσεις για τον εκσυγχρονισμό των F-16 και την επιτάχυνση των συζητήσεων για τις νέες φρεγάτες για το ΠΝ.
Τώρα βρισκόμαστε ξανά μπροστά σε μια νέα οικονομική θύελλα που άπαντες έχουμε καταλάβει ότι θα ΄ναι πολύ χειρότερη απ΄ αυτή που ζήσαμε. Η οικονομία δεν πήγαινε καλά έτσι κι αλλιώς και πριν από τον κορονοϊό, αλλά αυτό που έρχεται θα ΄ναι σαρωτικό.
Οι πολίτες καταλαβαίνουν περισσότερα απ΄ όσα τους λένε οι πολιτικοί κι εμείς οι δημοσιογράφοι. Κι αυτό γιατί εκείνοι παλεύουν κάθε μέρα για να τα βγάλουν πέρα. Αυτοί χάνουν ξαφνικά τη δουλειά τους. Προφανώς αυτό που επείγει και προηγείται είναι να προστατευθεί η υγεία τους ,από τον κορονοϊό και στη συνέχεια να διασωθεί ότι μπορεί από την καθημερινή ζωή τους. Τη δουλειά τους και τα εισοδήματα τους, τα σπίτια τους που από το τέλος Απριλίου, κινδυνεύουν.
Μαζί μ΄ αυτά όμως η κυβέρνηση δεν μπορεί να μην ασχοληθεί με τα εθνικά θέματα και για να λέμε τα πράγματα με τ΄ όνομα τους, με την Τουρκία. Μπορούμε να βρούμε πάρα πολλές δικαιολογίες για να εξηγήσουμε την ακραία συμπεριφορά της. Το κάνουν κάθε μέρα “κυβερνητικοί κύκλοι”, για να δικαιολογήσουν την τακτική του “κάνω πως δεν καταλαβαίνω”. Αυτό που είχε “βαφτιστεί” πριν μερικά χρόνια από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, “στρατηγική ψυχραιμία”.
“Η Τουρκία είναι εκνευρισμένη”, “η Τουρκία είναι απομονωμένη”, “η Τουρκία είναι θυμωμένη”, “η Τουρκία είναι χρεοκοπημένη”, “η Τουρκία είναι χαμένη σ΄ όλα τα μέτωπα που έχει ανοίξει”. Μπορούμε να συμφωνήσουμε σ΄ όλα αυτά, αλλά δεν μπορούμε να μην παραδεχτούμε ότι η Τουρκία τους τελευταίους μήνες είναι και στο Αιγαίο! Το να πετάνε οπλισμένα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πάνω από τη Λέσβο,τη Χίο, τη Σάμο, τους Λειψούς, τη Λέρο αλλά και μικρότερα νησιά, κατοικημένα ή ακατοίκητα δεν αντιμετωπίζεται με καμία από τις παραπάνω δικαιολογίες. Η Τουρκία με 218 υπερπτήσεις από την αρχή του χρόνου προκαλεί μέρα με τη μέρα έναν εθισμό επικίνδυνο. Όχι στον κόσμο, αλλά στο πολιτικό μας σύστημα, από την ατζέντα του οποίου απουσιάζουν πλήρως τα ασύλληπτα που γίνονται κάθε μέρα στο Αιγαίο.
Επιπλέον όλες αυτές οι ερμηνείες για τη στάση της Τουρκίας, μπορούν να ΄χουν και μια άλλη “ανάγνωση”. Η Τουρκία εξαιτίας όλων αυτών που αντιμετωπίζει μπορεί να κάνει το “απονενοημένο διάβημα”, όπως χαρακτήρισε την επιλογή να κάνει θερμό επεισόδιο , ο Επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ και πρώην ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης στη συνέντευξη του στο Militaire.gr.
Για να μην λέμε πολλά και κουράζουμε: έχουμε ξαναγράψει πολλές φορές ότι η Ελλάδα οφείλει να αλλάξει στάση ,πρώτα απ΄ όλα σ΄ ότι αφορά τους “συμμάχους” και “φίλους” της. Να απαιτήσει με κάθε τρόπο όχι λόγια αλλά πράξεις. Κι επειδή ελάχιστα μπορεί να αναμένει απ΄ αυτούς, όπως έχουμε καταλάβει, καλό θα ΄ναι να προετοιμαστεί αστραπιαία για να τους αναγκάσει να πάρουν θέση. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν όλοι καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν θα διστάσει ακόμη κι εν μέσω της τωρινής θύελλας να απαντήσει όπως πρέπει σε οποιαδήποτε επιθετική κίνηση ή σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Για να το κάνει αυτό θα πρέπει να επιλύσει τα άμεσα προβλήματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για να γίνει αυτό. Αποφάσεις χρειάζονται, πρώτα απ΄ όλα και τα χρήματα που απαιτούνται μπορούν να βρεθούν. Όπως διαπιστώνουμε το τελευταίο διάστημα πολλά, πάρα πολλά μπορούν να κοπούν και να εξοικονομηθούν για τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Σ΄ότι αφορά την στάση μας έναντι της Τουρκίας δεν χρειάζεται νομίζουμε να ειπωθούν πολλά. Η Άγκυρα κατανοεί μόνο την γλώσσα της ισχύος. Η ίδια η ζωή μας το ΄χει αποδείξει σε αρκετές περιπτώσεις. Όλα τ΄ άλλα είναι χρήσιμο να υπάρχουν. Και οι συζητήσεις και οι επαφές και οι διαβουλεύσεις. Δεν πρόκειται να αλλάξουν τίποτα στο σχεδιασμό της Άγκυρας, αλλά μας δίνουν χρόνο για να κάνουμε όσα πρέπει για να αντιμετωπίσουμε “οποιοδήποτε ενδεχόμενο”, όπως συνηθίζουμε να λέμε.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου