GuidePedia

0

Ο «ταραξίας» Ερντογάν παίζει τα «ρέστα» του αποσταθεροποιώντας κάθε γωνιά της Αν. Μεσογείου

του Κώστα Σαρικά 

Με "δούρειο ίππο" τους μετανάστες, η Τουρκία επιχειρεί να μετατρέψει τον Έβρο σε μόνιμη εστία έντασης.

Για δεύτερη μέρα η Τουρκική πολεμική αεροπορία έστειλε μαχητικά στον Έβρο. Μετά την πρωτοφανή πρόκληση με τα F-16 των γειτόνων να προχωρούν σε υπέρπτηση πάνω από το Διδυμότειχο και να παρενοχλούν Ελληνικό ελικόπτερο οι Τούρκοι επιτελείς επιχείρησαν να συντηρήσουν την ένταση στην περιοχή. Μόνο που αυτή τη φορά τα Ελληνικά "γεράκια" ήταν προετοιμασμένα και τους περίμεναν. Έτσι οι Τούρκοι πιλότοι αρκέστηκαν σε πτήσεις ανατολικά των συνόρων και δεν τόλμησαν να επαναλάβουν ανάλογη πρόκληση.

Όμως με αυτή τους την κίνηση ουσιαστικά οι γείτονες επιχειρούν να ανοίξουν ένα ακόμη "μέτωπο" αντιπαράθεσης με την Ελλάδα. Έως τώρα τα Τουρκικά αεροπλάνα προχωρούσαν σε παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου από το Καστελόριζο έως και τη Λήμνο και σε στοχευμένες υπερπτήσεις πάνω από ακριτικά νησιά και νησίδες.

Η υπέρπτηση πάνω από Ελληνική επικράτεια στο νομό Έβρου αποτελεί χωρίς αμφιβολία την πιο προκλητική και επιθετική ενέργεια αμφισβήτησης εθνικής κυριαρχίας το τελευταίο διάστημα. Και μόνο η απόφασή τους να επιχειρήσουν υπέρπτηση πάνω από την πλέον οχυρωμένη στρατιωτικά περιοχή της Ελλάδας αποτελεί δίχως άλλο εξαιρετικά ανησυχητικό μήνυμα για τις διαθέσεις τους και δείχνει έως που θέλουν να οδηγήσουν την ήδη τεταμένη κατάσταση. Ειδικά μάλιστα έπειτα από την απόφαση να υποκινήσουν χιλιάδες μετανάστες και να αναγκάσουν τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και την ΕΛΑΣ να μεταφέρουν ισχυρές δυνάμεις στα σύνορα.

Η Τουρκική πρόκληση στον Έβρο αποκτά ιδιαίτερη σημασία την ώρα που το σύνολο της Ευρώπης έχει στραμμένο εκεί το ενδιαφέρον και μάλιστα αρκετές χώρες ήδη σπεύδουν να στείλουν δυνάμεις για να υπερασπίσουν τα σύνορα Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έως τώρα ο Έβρος με ελάχιστες εξαιρέσεις είχε μείνει εκτός των Τουρκικών προκλήσεων με εξαίρεση μεμονωμένα γεγονότα όπως η αιχμαλωσία των δύο Ελλήνων αξιωματικών την 1η Μαρτίου 2018. Ακόμα και όταν οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί λίγο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος πέρασαν στην Αλεξανδρούπολη με το ελικόπτερο Blackhawk και ζήτησαν πολιτικό άσυλο το ζήτημα περιορίστηκε μόνο σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο.

Ωστόσο, η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να στείλει χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα και μαζί τους 1000 άνδρες της Polis Ozel Harekat όπως φυσικά και μονάδες της Jadarma βάζει νέα δεδομένα στο κάδρο. Και μετατρέπει σε "θερμή" περιοχή έναν χώρο όπου έως τώρα η Άγκυρα απέφευγε να προκαλέσει γνωρίζοντας ότι ακόμα και μια σπίθα μπορεί να επιφέρει ανεξέλεγκτα αποτελέσματα.

Οι νέες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού άμυνας Ακάρ ότι "το εντατικό έργο των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο συνεχίζεται’’ είναι ενδεικτικές των προθέσεων της Άγκυρας όχι απλά να συντηρήσουν αλλά και να οξύνουν την ένταση σε κάθε γωνιά της χώρας που συνορεύει με Ελλάδα και Κύπρο.

Η αποτυχία της Τουρκίας να καθορίσει τις εξελίξεις στη Λιβύη σε συνδυασμό με τον εγκλωβισμό της στη Συρία φαίνεται ότι την αναγκάζουν να στραφεί και πάλι προς την Ελλάδα και την Κύπρο με στόχο επίδειξη ισχύος η οποία κλονίστηκε και γιατί όχι άσκηση επιπλέον πίεσης και δημιουργία τετελεσμένων.

Στον Έβρο με "δούρειο ίππο" τους μετανάστες επιχειρεί να μετατρέψει ξεκάθαρα την περιοχή σε μόνιμη εστία έντασης, ενώ ταυτόχρονα και στον αέρα ανοίγει τον ‘’χώρο’’ αντιπαράθεσης με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Στα νησιά του Αιγαίου όπου επίσης με μοχλό τις μεταναστευτικές ροές αλλά και τις προκλήσεις σε εναέριο και θαλάσσιο χώρο αμφισβητεί Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Από το Καστελόριζο έως και Νότια της Κρήτης "πατώντας" στο παράνομο Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο απειλεί με έρευνες και γεωτρήσεις.

Και φυσικά στην Κύπρο όπου με τα πλωτά γεωτρύπανα και τη μόνιμη παρουσία πολεμικών πλοίων στην Κυπριακή ΑΟΖ επιχειρεί να κατοχυρώσει κεκτημένα.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top