Στην πιο κρίσιμη στιγμή του «μεγάλου παιγνιδιού» του Ταγίπ Ερντογάν που καθορίζεται η έκβαση της τουρκικής εμπλοκής στην Συρία και στην Λιβύη και συγχρόνως δοκιμάζεται η ισορροπία των σχέσεών του με Ουάσιγκτον και Μόσχα, ο Τούρκος ηγέτης επιλέγει να στραφεί και πάλι σε αυτό που θεωρεί πιο διαχειρίσιμο πρόβλημα, την Ανατολική Μεσόγειο και τα ελληνοτουρκικά. Και πιθανότατα ο κ.Ερντογάν αναζητά είτε κάποια ελληνική αντίδραση είτε κάποιο γεγονός που θα του επιτρέψουν να προωθήσει την εφαρμογή και εμπέδωση του Μνημονίου με την Λιβύη.
Συγχρόνως και δια του Υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου η Άγκυρα επιχειρεί να θέσει το δίλημμα: ή συμβιβασμός με τουρκικές προδιαγραφές ή ένταση. Η «Ελλάδα πρέπει να μάθει να μοιράζεται και να συμβιβάζεται» είπε ο κ.Τσαβουσογλτου στο TRT κάνοντας μια ακόμη φορά άκομψη δημοσιοποίηση κατ ιδίαν συνομιλιών.
«Ο πρόεδρος Ερντογάν είπε στον Μητσοτάκη, «εμείς μπορούμε να κάνουμε παρόμοια συμφωνία με εσάς, αρκεί να είστε έτοιμοι να συμβιβαστείτε. Μην κάνετε παιχνίδια πίσω από την πλάτη μας. Να είστε ειλικρινείς. Να μιλήσουμε. Να μάθετε να μοιράζεστε στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλοι έχουν δικαιώματα εδώ». Ο Τούρκος υπουργός απέδωσε μάλιστα την ευθύνη για την ένταση στην Ελλάδα καθώς οι κινήσεις που έγιναν για την «απομόνωση» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν αυτές που προκάλεσαν όπως είπε την… απάντηση της Τουρκίας.
Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται η Τουρκία τον «συμβιβασμό» είναι προφανής και στον σχεδιασμό της Άγκυρας παραμένει πάντοτε το σενάριο της υπό το καθεστώς της πίεσης, απειλών και γιατί όχι και ενός θερμού επεισοδίου, έναρξης διαπραγματεύσεων για την «μοιρασιά» όπως εκλαμβάνουν οι Τούρκοι την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στον κ. Τσαβουσογλου η απάντηση δόθηκε από τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια στην διάρκεια της ομιλίας του σε ημερίδα της ΕΣΗΕΑ για την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι η Ελλάδα είναι «διαχρονικά έτοιμη για μια έντιμη συνεννόηση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Είναι όμως διαχρονικά και πάντοτε ανέτοιμη για ένα ανατολίτικο παζάρι φερόμενης ισχύος και έναν ανέντιμο και καταχρηστικό συμβιβασμό».
Σε ότι αφορά στο τουρκολυβικό Μνημόνιο για την τουρκική ηγεσία και το ίδιο τον Ερντογάν είναι θέμα υψίστης προτεραιότητας η διάσωση τη συμφωνίας οριοθέτησης την οποία υπέγραψε με τον κ. Σάρατζ καθώς πιστεύει ότι έτσι επιτυγχάνει να μείνει έστω και με αυτόν τον τρόπο, μέσα στο παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου ,στο οποίο έχει αυτοαποκλεισθεί λόγω του Κυπριακού και τα κάκιστων σχέσεων του με την Αίγυπτο και το Ισραήλ αλλα και την επιθετική αναθεωρητική πολιτική του έναντι της Ελλαδας.
Η επισήμανση του ελληνικού ΥΠΕΞ ότι η Τουρκία «αποτελεί την μειοψηφία του ενός» αποτυπώνει ακριβώς την εικόνα, καθώς το συγκεκριμένο Μνημόνιο δεν έχει γίνει αποδεκτό από καμιά χώρα εκτός της Τουρκίας και της κυβέρνησης Σαρατζ η νομιμότητα της οποίας πάντως αμφισβητείται στο εσωτερικό της Λιβύης . Η Γαλλία, η Ιταλία, η Αίγυπτος , η Κύπρος ,το Ισραήλ ,η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ έχουν αποδοκιμάσει το Μνημόνιο επισημαίνοντας ότι δεν παράγει νομικά αποτελέσματα.
Σε αυτή την δυσάρεστη για τον ίδιο κατάσταση επιχείρησε ο κ. Ερντογάν να κάνει την υπέρβαση του δηλώνοντας ότι «χάρη στην αποφασιστική μας στάση στο εν λόγω θέμα, το καθεστώς που ανακηρύξαμε στη Μεσόγειο, σταδιακά γίνεται αποδεκτό από τις εμπλεκόμενες χώρες και ειδικά από την Ελλάδα».
Προφανώς δεν έχει αντιληφθεί ούτε την κινητοποίηση της Ελλάδας και τις δηλώσεις αποδοκιμασίας του Μνημονίου από μια σειρά χώρες και παράγοντες ούτε έχει ενημερωθεί και για τις επιστολές που έχει αποστείλει στον ΟΗΕ η Αθήνα.
Όμως ο κ. Ερντογάν φαίνεται ότι με την δήλωση αυτή θέλει να προκαλέσει εκβιαστικά την αντίδραση της Αθήνας, προκειμένου να μην θεωρηθεί ότι αποδέχεται σιωπηρά το Μνημόνιο, αντίδραση η οποία φυσικά θα χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία ως νομιμοποιητικό πλαίσιο για να προχωρήσει σε κλιμάκωση των προκλήσεων οι οποίες τώρα ίσως φαίνονται εντελώς αυθαίρετες και παράνομες.
Ο κ. Ερντογάν στις δηλώσεις αυτές ενώπιον κομματικού ακροατηρίου ανακοίνωσε και την αγορά τρίτου γεωτρύπανου το οποίο θα φθάσει τον Μάρτιο στην Τουρκία για να προετοιμασθεί για έρευνες και στην Ανατολική Μεσόγειο εντός του 2020. Βεβαίως μέχρι τώρα αποδείχθηκε ότι δεν ήταν η έλλειψη γεωτρύπανων ή ερευνητικών (Η Τουρκία διαθέτει ήδη δυο γεωτρύπανα και δυο ερευνητικά) που ευθύνεται για το γεγονός ότι οι απόπειρες γεωτρήσεων δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα ούτε φυσικά είναι το τρίτο γεωτρύπανο που λείπει από την Τουρκία που θα της επιτρέψει εφόσον το επιλέξει να προχωρήσει στην μείζονα πρόκληση δηλαδή στην παραβίαση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αν και το έκτο σκάφος δίνει μεγαλύτερη αυτονομία κινήσεων στην τουρκική πλευρά.
Αλλά θέλοντας να προβάλει την «ισχύ» της χώρας του θεωρεί ότι ένας «στόλος» από γεωτρύπανα τονώνει το προφίλ της αποφασιστικότητάς του για δημιουργία τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο
Η Αθήνα δια του εκπρόσωπου του ΥΠΕΞ Αλέξανδρου Γεννηματά απάντησε το αυτονόητο: «η παρανομία δεν παράγει Δίκαιο» και υπενθύμισε ότι «Η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει αποδεχθεί, αλλά έχει καταδικάσει, όπως και η διεθνής κοινότητα, τις παράνομες τουρκικές μεθοδεύσεις στην περιοχή, που συνεχίζουν να υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, δημιουργώντας μεταξύ άλλων προσχήματα για την παραβίαση εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και για την απόπειρα σφετερισμού κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών της περιοχής».
Εντύπωση προκαλεί πάντως για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται στα ΜΜΕ οι τουρκικές απειλές ότι και πάλι χωρίς καν να έχει αναφέρει την λέξη «Κρήτη» ή «Καστελόριζο» ο Ταγίπ Ερντογάν ,η «είδηση» που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα είναι ότι η «Τουρκία στέλνει το Oruc Reis νότια της Κρήτης...».
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου