GuidePedia

0

    Μας οδηγούν προς εθνική ήττα κάποιοι στην Κυβέρνηση

Με λίγα λόγια υλοποιούν τον στόχο του Ερντογάν. Η Άγκυρα γνωρίζει να μεν ότι το διεθνές δίκαιο δεν είναι με μέρος της, όμως οι Τούρκοι προτάσσοντας την δύναμη των όπλων και απειλώντας στην ουσία με σύρραξη, εξαναγκάζει την μικρή και φοβική Αθήνα να οδηγήσει την χώρας μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι δηλώσεις Ντόκου εδώ και λίγους μήνες δεν είναι τυχαίες. Ο αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας εδώ και μήνες μας λέει ότι ''είναι καιρός'' να στραφούν οι δύο χώρες από τις διμερείς διαφορές στα κοινά προβλήματα και συμφέροντα και να υιοθετήσουν μια θετική ατζέντα.

Μάλιστα σε σημείο της συνέντευξής του δήλωσε χαρακτηριστικά:

''Ακόμη και ιδέες περί συνεκμετάλλευσης (kazan-kazan) μπορούν να συζητηθούν, υπό την προϋπόθεση της προηγούμενης οριοθέτησης μέσω προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο.''

Αυτά μας αναφέρει εδώ και μήνες. Μάλιστα πριν λίγες ημέρες, ενώ ο Ντόκος δήλωσε πως θα παραιτηθεί, αφού οι δηλώσεις του περί συνεκμετάλλευσης προκάλεσαν σάλο, ο Κ. Μητσοτάκης ουδέποτε προχώρησε σε αυτή την κίνηση.

Μας ετοιμάζουν κάτι και δεν το γνωρίζουμε;

''Χτύπημα'' από Καιρίδη-Μπακογιάννη

Είναι εμφανές τις τελευταίες ημέρες ότι η Αθήνα επιδιώκει να διαμορφώσει ένα κλίμα “νηνεμίας” στα ελληνοτουρκικά, έχοντας προφανώς την ψευδαίσθηση ότι η Άγκυρα θα την ακολουθήσει.

Δύο εκδηλώσεις χθες στην Αθήνα. Η μία του ΕΛΙΑΜΕΠ και η δεύτερη εκδήλωση ήταν αυτή που οργάνωσε το “Δίκτυο” της Άννας Διαμαντοπούλου.

Ο βουλευτής της ΝΔ Κ.Καιρίδης προχώρησε σε δηλώσεις που θα απασχολήσουν και θα σχολιαστούν: “Η Τουρκία ως παράκτιο κράτος στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, έχει δικαιώματα. Ίσως όχι αυτά που πιστεύει, αλλά έχει δικαιώματα”, είπε ο κ.Καιρίδης στην αρχή της τοποθέτησης του, στην οποία επεσήμανε την ανάγκη να ΄μαστε όλοι ειλικρινείς.

Τι θέλει να μας πει ο βουλευτής; Θέλει να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με την Τουρκία; Μάλιστα σε αυτές τις δηλώσεις προχώρησε πριν λίγο και στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Η δήλωση Μπακογιάννη

Υπέρ της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και του διαλόγου με την Τουρκία τάχθηκαν ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου και η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, από το βήμα της εκδήλωσης του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), με θέμα ''Μας συμφέρει η Χάγη;''.

Η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε πως ''στη μακρά ιστορία της Ελλάδας το μεγαλύτερο κόστος για τη χώρα έχει προέλθει από διχασμούς σε θέματα εξωτερικής πολιτικής τα οποία συχνά ποδοσφαιροποιούνται… Μετά λύπης μου παρατηρώ πως η Ελλάδα βαδίζει πάλι ταχύτατα προς αυτήν την κατεύθυνση… Στο δημόσιο διάλογο για την εξωτερική πολιτική επικρατεί μια επιφανειακή προσέγγιση, επιπολαιότητα ανάλυσης και εκτίμησης και προσφυγή σε δημαγωγικούς χειρισμούς συναισθηματικά φορτισμένων θεμάτων… απόλυτος λαϊκισμός», πράγμα το οποίο «καθιστά πάρα πολύ δύσκολη και την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής από την όποια κυβέρνηση''.

''Η νέα πραγματικότητα, που δυστυχώς απέχει πολύ από τα δεδομένα του Ελσίνκι, απαιτεί νηφαλιότητα, σε βάθος ανάλυση, σοβαρότητα και προπαντός ενότητα'', σύμφωνα με την πρώην υπουργό Εξωτερικών. ''Πρέπει να αρχίσουμε να λέμε και να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα όπως είναι. Να μιλάμε με καθαρές κουβέντες'', δήλωσε η ίδια, υπερασπιζόμενη παράλληλα την αρχή μιας ενεργητικής και πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής.

Εγώ δεν νιώθω πως απειλούμαι από την Τουρκία.
Δεν διακόπτεις το διάλογο σε καμία περίπτωση λέει @Dora_Bakoyannis Μούτρα κάνεις στον άντρα σου δεν κάνεις στην εξωτερική πολιτική. Στη συζήτηση του ΕΛΙΑΜΕΠ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις #Turkey #Greece



''Οι διαφορές μας με την Τουρκία μπορούν να λυθούν μόνο πολιτικά. Δεν θα λυθούν στρατιωτικά. Μια ισχυρή αμυντικά Ελλάδα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχουμε στον όποιο διάλογο… Θα είναι μείζον λάθος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής εάν περιμένουμε από τρίτους να μας βάλουν να κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, διότι τότε θα κάτσουμε αδύναμοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εμείς πρέπει να έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων… Το διεθνές δίκαιο είναι το μεγάλο όπλο της Ελλάδας'', συνέχισε η βουλευτής της ΝΔ.

Όσο για το Ελσίνκι, εκείνο «δυστυχώς δεν υπάρχει πια… Η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ μόνιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε ο κυρία Μπακογιάννη, παίρνοντας θέση υπέρ μιας νέας ειδικής σχέσης με την Τουρκία.

''Οι σχέσεις μας με την Τουρκία είχαν και θα έχουν πάρα πολλά σκαμπανεβάσματα. Το μήνυμα του πολιτικού διαλόγου με την Τουρκία πρέπει να είναι στο τραπέζι συνεχώς. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την κυριαρχία μας εάν συνομιλούμε με τους Τούρκους. Οι καθαρές κουβέντες με τους Τούρκους δεν μπορούν παρά μόνο να ωφελήσουν'', δήλωσε η ίδια.

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα πλέον. Μας ''σπρώχνουν'' σε λύσεις μη εθνικές, δημιουργώντας τετελεσμένα στο Αιγαίο!

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top