GuidePedia

0

    Ο ρόλος ΗΠΑ-Ισραήλ-Αιγύπτου και Γαλλίας-Σε ετοιμότητα οι ένοπλες δυνάμεις

του Κώστα Σαρικά 
Το ‘’παιχνίδι’’ το οποίο παίζεται πλέον γύρω από τη Λιβύη και τα αντικρουόμενα συμφέροντα που επηρεάζουν τις εξελίξεις ενδέχεται όπως εκτιμούν ανώτατες στρατιωτικές πηγές να μετατρέψουν την Αφρικανική χώρα ακόμα σε νέα Συρία.

Οι ρευστές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και οι εύθραυστες συμμαχίες δεν επιτρέπουν τον παραμικρό εφησυχασμό στο Ελληνικό Επιτελείο. Την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν ‘’παίζει τα ρέστα του’’ για να σώσει την παρτίδα στη Λιβύη και να εξασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για το επόμενο βήμα του με στόχο τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Η εκεχειρία η οποία συμφωνήθηκε μετά τις πιέσεις Ερντογάν και Πούτιν μεταξύ GNA και LNA έστω και αν διαρκέσει ελάχιστα χτύπησε ‘’καμπανάκι’’ στην Αθήνα τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο. Το ‘’παιχνίδι’’ το οποίο παίζεται πλέον γύρω από τη Λιβύη και τα αντικρουόμενα συμφέροντα που επηρεάζουν τις εξελίξεις ενδέχεται όπως εκτιμούν ανώτατες στρατιωτικές πηγές να μετατρέψουν την Αφρικανική χώρα ακόμα σε νέα Συρία. Και να αποτελέσει τη νέα ‘’σκακιέρα’’ πάνω στην οποία οι ισχυροί θα παίξουν για τα συμφέροντά τους στην περιοχή.

Σε μια τέτοια περίπτωση αναμένεται πιθανό ότι το τελευταίο που θα ενδιαφέρει όλες τις εμπλεκόμενες χώρες πλην της Τουρκίας θα είναι η παράνομη συμφωνία μεταξύ της Τρίπολης και της Άγκυρας για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Συμφωνία η οποία όμως παραβιάζει κατάφορα τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή και βάζει την Τουρκία στην εξίσωση όσον αφορά την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων Νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Όπως εκτιμά η Αθήνα οι εξελίξεις στη Λιβύη ενδέχεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο και να αποτελέσουν την πυξίδα για το επόμενο Τουρκικό βήμα. Και η μεγάλη ανησυχία είναι πως θα διαμορφωθούν το επόμενο διάστημα οι συσχετισμοί στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο με ερώτημα τη στάση των μεγάλων ‘’παικτών’’ αλλά και των περιφερειακών δυνάμεων. Ακόμα μεγαλύτερα ερωτήματα προκύπτουν για τη στάση του Στρατηγού Χαφτάρ και εάν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε συμβιβασμούς και υποχωρήσεις ακόμα και όσον αφορά το επονομαζόμενο μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Ερντογάν και Σάρατζ το οποίο αφορά άμεσα την Αθήνα.

Έως τώρα ισχυρός ‘’σύμμαχος’’ της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα με αποκορύφωμα τη συμφωνία Τρίπολης-Άγκυρας φαίνεται ότι είναι η Αίγυπτος. Ο Στρατηγός Σίσι έχει διαμηνύσει σε υψηλούς τόνους ότι απορρίπτει το σύμφωνο Σάρατζ-Ερντογάν και μάλιστα προειδοποιεί ότι θα αντιδράσει δυναμικά σε ενδεχόμενη αποστολή Τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη. Ο Αιγυπτιακός στόλος βγήκε για ασκήσεις στη Μεσόγειο και το Κάϊρο επιθυμεί πάση θυσία να στηρίξει τον Στρατηγό Χαφτάρ. Ωστόσο η συμφωνία δεν επηρεάζει άμεσα τα Αιγυπτιακά συμφέροντα στη θάλασσα και μάλιστα η Τουρκία φέρεται να έχει προτείνει στον Στρατηγό Σίσι παραχώρηση επιπλέον θαλάσσιας έκτασης φτάνει να μην έρθει σε συνεννόηση με την Αθήνα για οριοθέτηση ΑΟΖ.

Ξεκάθαρη στάση απέναντι στην παράνομη συμφωνία έχει πάρει από την πρώτη στιγμή και το Ισραήλ. Η πιο ισχυρή απόδειξη ήταν η υπογραφή πριν από λίγες ημέρες της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού EastMed o οποίος μάλιστα θα περνά από την θαλάσσια περιοχή την εκμετάλλευση της οποίας διεκδικεί η Τουρκία με το σύμφωνο Ερντογάν-Σάρατζ. Η στρατιωτική συνεργασία Αθήνας και Τελ Αβιβ ειδικά τους τελευταίους μήνες έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία με την στρατιωτική ηγεσία των δύο κρατών να βρίσκεται σε ‘’ανοιχτή γραμμή’’.

Ενδεικτικό είναι ότι πρόσφατα η Ισραηλινή Αεροπορία διέθεσε δωρεάν στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ηλεκτρονικά εξαρτήματα τα οποία είχε στις αποθήκες της για τα Ελληνικά μαχητικά F-4 με αποτέλεσμα να αυξηθούν άμεσα οι διαθεσιμότητες των ‘’φαντασμάτων’’ της Ανδραβίδας. Η Ισραηλινή στρατιωτική ηγεσία παρέχει στην Αθήνα και κρίσιμες πληροφορίες για την ασφάλεια της περιοχής. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται μέσα στην εβδομάδα η επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Ισραήλ.

Ωστόσο κανένας στην Αθήνα δεν τρέφει ψευδαισθήσεις ότι σε περίπτωση Ελληνο-Τουρκικού επεισοδίου το Τελ Αβιβ πέρα από τη στήριξη σε διπλωματικό επίπεδο θα εμπλακεί στρατιωτικά στο πλευρό της Ελλάδας.

Σταθερά υπέρ των Ελληνικών θέσεων τάσσεται και το Παρίσι κάτι το οποίο αναμένεται να επιβεβαιωθεί για μια ακόμη φορά κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Γαλλία στα τέλη του μήνα. Από τη Γαλλία όμως και τον πρόεδρο Μακρόν η Αθήνα σύμφωνα με πληροφορίες περιμένει το επόμενο διάστημα και σε στρατιωτικό επίπεδο μια εντυπωσιακή κίνηση υψηλού συμβολισμού. Και όπως όλα δείχνουν ‘’κλειδώνει’’ η συμφωνία για τις φρεγάτες Belh@ra. Παρόλα αυτά ποιός μπορεί να πει με σιγουριά ότι το Παρίσι θα αντιδράσει δυναμικά σε ενδεχόμενη παράνομη ενέργεια της Τουρκίας στην περιοχή Νότια της Κρήτης ή στο Καστελόριζο όπως για παράδειγμα αποστολή ερευνητικού σκάφους μέσα στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Την ίδια ώρα ο ισχυρότερος ‘’παίκτης’’ της σκακιέρας, οι ΗΠΑ κρατούν τις ισορροπίες μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας και διαμηνύουν ότι θα καταβάλουν προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης. Ο Ερντογάν όμως ακούει μόνο τα συμφέροντά του κάτι που γνωρίζει άριστα η Αθήνα.

Τόσο η πολιτική όσο και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εκτιμά ότι η Άγκυρα πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια αμφισβήτησης της Ελληνικής κυριαρχίας θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει συνθήκες ‘’ουδετερότητας’’ ή έστω ‘’χλιαρής’’ αντίδρασης από όσο το δυνατό περισσότερες χώρες και κυρίως τις ισχυρές δυνάμεις. Στόχος να βρει την Αθήνα μόνη χωρίς αποφασισμένους συμμάχους. Στο Γενικό Επιτελείο πάντως εδώ και πολύ καιρό αυτό είναι το βασικό σενάριο στο οποίο προετοιμάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις.

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top