GuidePedia

0

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗΣ

Ακούγοντας την πρόσφατη συνέντευξη σε Ραδιοφωνικό Σταθμό του Υπουργού των Εξωτερικών της Ελλάδας κυρίου Νίκου Κοτζιά, μόλις οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία της επίσκεψης στην Αθήνα του Τούρκου Προέδρου κυρίου Ρ.Τ Ερντογάν, άρχισα πραγματικά να προβληματίζομαι και να συνειδητοποιώ ότι τελικά δεν βρίσκομαι σ’ ένα οργανωμένο ανεξάρτητο κράτος, αλλά σε μια χώρα φοβισμένη αμήχανη περιμένοντας τον ηγεμόνα Ερντογάν.

Ας προσεγγίσουμε –ερμηνεύσουμε λοιπόν τις δηλώσεις του κυρίου Κοτζιά, όπως τις έκανε τηλεφωνικά από την Κορέα που βρισκόταν στο Ραδιόφωνο του Άλφα για να κατανοήσουμε πως πρέπει να αντιμετωπίσει η πολιτική ηγεσία της χώρας μας τη συμπεριφορά του Ρ.Τ Ερντογάν και σε τι μπορεί να είναι χρήσιμη, αυτή την χρονική στιγμή η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα.

Η επίσκεψη γίνεται σε μια χρονική στιγμή που στην κυριολεξία ο Τούρκος Πρόεδρος βρίσκεται στα κάγκελα, αφ’ ενός μεν μετά τις αποκαλύψεις του Ιρανοαζέρου επιχειρηματία Ρεζά Ζαράμπ εμπόρου χρυσού, ο οποίος συνεργάζεται πλέον με την Αμερικανική Δικαιοσύνη, και οι καταγγελίες του αγγίζουν το στενό οικογενειακό περιβάλλον του ιδίου του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, αφ’ ετέρου δε επειδή βρίσκεται στριμωγμένος και στο εσωτερικό της χώρας του, αφού ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου τον κατηγορεί ευθέως για διαφθορά ατόμων του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του.

Είπε λοιπόν ο κύριος Κοτζιάς: Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να συζητάμε. Να συζητάμε αυστηρά. Εμείς κάνουμε πολιτική υπευθυνότητας, πολιτική η οποία δεν είναι προϊόν αδυναμίας, αλλά προϊόν υπευθυνότητας. Είπε επίσης ότι το κυριότερο απ’ όλα είναι ότι πρέπει να έχουμε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας και να συζητάμε τα προβλήματα μας.

Αλήθεια κύριε υπουργέ ποια προβλήματα υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών; Ελπίζω να μην εννοείτε ως προβλήματα τις μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων;

Γιατί αν ο Υπουργός θεωρεί ως προβλήματα τις διεκδικήσεις της Τουρκίας, τότε πρέπει να συμφωνήσουμε στο εξής: Ότι εμείς κακώς μετά την μεταπολίτευση σθεναρά και σταθερά υποστηρίζουμε και εφαρμόζουμε στην εξωτερική μας πολιτική το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες και θεωρούμε ότι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει η χώρα είναι από Ανατολικά. Σε μια τέτοια προσέγγιση οι διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, τη Θράκη και στη Κύπρο σε συνδυασμό με τις απειλές της γειτονικής χώρας να μην προχωρήσει η Ελλάδα στην ανακήρυξη και οριοθέτηση της Α.Ο.Ζ μαζί με την Κύπρο και την Αίγυπτο έχουν βάση.

Πάντως οι κυβερνήσεις των αειμνήστων Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου που σημάδεψαν την μεταπολιτευτική Ελλάδα ένα μόνο πρόβλημα αναγνώριζαν. Την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής ξένου κράτους. Ασφαλώς οι Τούρκοι στις διεκδικήσεις τους σε βάρος της χώρας μας έχουν τακτική και στρατηγική, δεν βιάζονται στο χρόνο μέχρι να μας οδηγήσουν εκεί που αυτοί θέλουν, δηλαδή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μια ατζέντα κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους όπως περίπου γίνεται τώρα. Γι’ αυτό τόσον ο Υπουργός των εξωτερικών κύριος Κοτζιάς όσον ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα πλαίσια αυτής της επίσκεψης, που κατά την εκτίμηση μου κακώς γίνεται, θα έπρεπε να δημοσιοποιήσουν εκ των προτέρων την ατζέντα των θεμάτων που θα συζητήσουν και θα αφορά μόνο την ανάπτυξη των διμερών θεμάτων στον οικονομικό τομέα, είτε αυτός είναι ο τουρισμός, είτε είναι επενδύσεις που δεν δημιουργούν εξάρτηση της χώρας μας από την Τουρκία και ασφαλώς η μετακίνηση των παράνομων λαθρομεταναστών από τη γειτονική χώρα στα Νησιά του Αιγαίου.

Αν ο απρόβλεπτος Ερντογάν στις δημόσιες δηλώσεις του, θεωρήσει ως προβλήματα την έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο μέχρι τον 25ο Μεσημβρινό που απαιτούν οι Τούρκοι λέγοντας ότι αυτοί έχουν την ευθύνη, ή ότι το εύρος του Ε.Ε.Χ δεν είναι στα δέκα μίλια όπως ισχύει με το Π.Δ 6/18 Σεπτεμβρίου 1931 και ότι πρέπει να μειωθεί στα 6 μίλια, ή ότι στα Δωδεκάνησα δεν μπορούν να υπάρχουν Δυνάμεις Εθνοφυλακής και όλα τα άλλα ανιστόρητα ζητήματα για τα 18, τα 28, και τα 150 νησιά του Αιγαίου και την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των δικών τους αποκλειστικά γεωπολιτικών συμφερόντων με τελικό στόχο την Τουρκοποίηση του νησιού ποια θα είναι η δημόσια αντίδραση τόσον του Υπουργού των Εξωτερικών όσον του Πρωθυπουργού και βέβαια του Προέδρου της Δημοκρατίας παρουσία του κυρίου Ερντογάν;

Θα θεωρηθούν όλες αυτές οι διεκδικήσεις ως προβλήματα που πρέπει να διευθετηθούν με υπευθυνότητα;

Όταν θα επισκεφθεί την Θράκη και θα μιλήσει για Τουρκική μειονότητα και όχι για Μουσουλμανική και ότι οι Έλληνες Μουσουλμάνοι είναι κάτω από την ομπρέλα της μητέρας Πατρίδας της Τουρκίας, εμείς πως θα αντιδράσουμε; Θα επαναλάβουμε απλά ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δεν σεβάστηκε τη Συνθήκη της Λωζάνης ή θα αφήσουμε να καταλαγιάσει το θέμα και να πούμε μετά ότι είναι η συνήθης συμπεριφορά του που αποσκοπεί σε εσωτερική κατανάλωση;

Ασφαλώς και μια τέτοια αντίδραση δεν θα έχει χαρακτηριστικά υπεύθυνης στάσης για τη διασφάλιση των Εθνικών μας συμφερόντων. Η εκ των προτέρων αποσαφήνιση και δημοσιοποίηση των θεμάτων της ατζέντας των συνομιλιών στα πλαίσια της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου θα ήταν πράγματι μια πράξη πολιτικής υπευθυνότητας για έναν απρόβλεπτο επισκέπτη όπως είναι ο Ρ.Τ. Ερνταγάν, ο οποίος σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα είχε και πολλά περιθώρια διπλωματικών ελιγμών.

Ανέφερε ο κύριος Κοτζιάς σχετικά με την ιδιωτική επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στη Θράκη ότι και εκείνος όταν πηγαίνει στη Κωνσταντινούπολη συναντά τον Πατριάρχη. Αυτό είναι ένα πραγματικό γεγονός, όμως ο εκάστοτε Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ή όποιος αρχηγός κόμματος επισκέπτεται τον Οικουμενικό Πατριάρχη μετά δεν κάνει δηλώσεις για το Κουρδικό και λέει ότι πρέπει να δημιουργηθεί Κουρδικό κράτος. Απεναντίας όλοι οι Τούρκοι αξιωματούχοι όπως και τελευταία ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου που ήταν ο προπομπός της επίσκεψης Ερντογάν, όταν επισκέφτηκε την Θράκη δεν σεβάστηκε την Συνθήκη της Λωζάνης και μίλησε για Τουρκική μειονότητα δυναμιτίζοντας έτσι την ήδη τεταμένη κατάσταση στην Δυτική Θράκη λόγω της απαράδεκτης λειτουργίας του Τουρκικού Προξενείου στη Κομοτηνή.

Μπορεί ο Ερνταγάν να διακατέχεται από υπέρμετρη νευρικότητα ιδιαίτερα αυτή την περίοδο λόγω των όσων καταγγέλλει ο Ζερά Ζαράμπ στις ΗΠΑ συνεργαζόμενος πλέον στενά με τις Αμερικανικές αρχές αλλά και η δική μας πολιτική και πολιτειακή ηγεσία ξεκινώντας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και τον Επικεφαλής της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής κύριο Κοτζιά, παρουσιάζει ξεχωριστή αμηχανία, αφού νοιαζόμαστε και παρακαλούμε το θεό της Ελλάδας να συμπεριφερθεί ο εκλεχτός επισκέπτης μας σύμφωνα με τα διπλωματικά προβλεπόμενα.

Αυτή η αγωνία είναι απόδειξη μεγάλης νευρικότητας για το τι θα πει ο Ερντογάν στις δηλώσεις του, για την Συνθήκη της Λωζάνης ή στη Θράκη, λες και η χώρα μας είναι τσιφλίκι του Σουλτάνου.

Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια εμείς δώσαμε το δικαίωμα επειδή δεν τους κόψαμε τον βήχα να έρχονται οι Τούρκοι αξιωματούχοι στη χώρα μας και να έχουν τη δυνατότητα να λένε ότι θέλουν, μη σεβόμενοι ότι βρίσκονται σ’ ένα ανεξάρτητο κράτος στο οποίο κατοικούν και έλληνες Μουσουλμάνοι.

Δυστυχώς όλοι οι Τούρκοι αξιωματούχοι που επισκέπτονται τη Θράκη μιλούν απροκάλυπτα για Τουρκική μειονότητα και εμείς τους ανεχόμαστε. Όμως αυτή η κατάσταση είναι και αποτέλεσμα λαθεμένων πολιτικών για πολλές δεκαετίες ή καλύτερα λόγω έλλειψης πολιτικών σ’ αυτό το κομμάτι της Ελληνικής Επικράτειας, στο οποίο λειτουργεί ως ζεστή φωλιά Τουρκοπρακτόρων το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής, και εμείς είμαστε απλοί θεατές.

Κύριε Υπουργέ των Εξωτερικών εγώ προσωπικά επειδή πρόσφατα σε συνέντευξη μου σε Αθηναϊκή εφημερίδα χαρακτήρισα τη παρουσία σας στο Υπουργείο ως μια όαση στην Έρημο, δεν περίμενα να μιλάτε για βελτίωση των αριθμών αναφορικά με τις παραβιάσεις των Τουρκικών Ε.Δ τόσο στον Ελληνικό εναέριο χώρο όσο και στα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα.

Σε ποια σοβαρή χώρα θα γινόταν τέτοια κουβέντα;

Εμείς όμως φθάσαμε πλέον στο σημείο να λέμε ότι πάμε καλά αν μια περίοδο οι γείτονες μας κάνουν λιγότερες παραβιάσεις αριθμητικά σε σχέση με μια προηγούμενη περίοδο.

Αυτό απλώς λέγεται κατάντημα!

Σε κάθε περίπτωση αφού γίνεται αυτή η επίσκεψη του Ρ.Τ. Ερντογάν οι υπεύθυνοι με τους οποίους θα έχει συναντήσεις, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Πρωθυπουργός, Υπουργός των Εξωτερικών, ας κρατήσουν την ψυχραιμία τους και σε κάθε περίπτωση επειδή ο συγκεκριμένος ηγέτης έρχεται να πάρει και όχι να δώσει, ας του ξεκαθαρίσουν ότι ο Ελληνισμός και η Ελλάδα θέλει σχέσεις καλής γειτονίας αλλά σε καμμιά περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να αμφισβητηθούν τα Εθνικά μας συμφέροντα.

Αν η γλώσσα που θα χρησιμοποιήσει ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας στις δημόσιες δηλώσεις του και στην Αθήνα και στη Θράκη ξεπεράσει τα επιτρεπτά διπλωματικά όρια, επιβάλλεται η Ελληνική αντίδραση να είναι ακαριαία και ανάλογη γιατί το έχει ανάγκη ο Ελληνισμός.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
ΤΕΩΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top