Υπάρχει ένας μικρός αριθμός αμερικανών ψηφοφόρων που πραγματικά ενδιαφέρεται για τη θέση της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ.Οι Ευαγγελικοί και ένα δεξιό, υπέρ του Ισραήλ λόμπι είχε ενθουσιαστεί από τις προεκλογικές υποσχέσεις του Τραμπ, που υποσχέθηκε να αντιστρέψει δεκαετίες αμερικανικής πολιτικής, αναγνωρίζοντας μια "ενωμένη" Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και μεταφέροντας την Πρεσβεία των ΗΠΑ εκεί από το Τελ Αβίβ.
Ενώ αυτό είναι μια ευχάριστη είδηση για ορισμένους από τους βασικούς υποστηρικτές του -καθώς και για την δεξιά κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου- η προτεινόμενη κίνηση κινδυνεύει να πυροδοτήσει νέες αναταραχές στη Μέση Ανατολή και να προσελκύσει τη μανία της διεθνούς κοινότητας. Η Ιερουσαλήμ, ιερή και στις τρεις Αβραάμικες θρησκείες, βρίσκεται στο επίκεντρο της εδαφικής σύγκρουσης μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.Το Ισραήλ θεωρεί την πόλη ως την αδιαίρετη πρωτεύουσά της, ενώ οι Παλαιστίνιοι θεωρούν την σε πλειοψηφία Αραβική Ανατολική Ιερουσαλήμ ως την μελλοντική έδρα μιας ανεξάρτητης Παλαιστίνης.Καμία χώρα δεν διατηρεί την πρεσβεία της εκεί και η μακρόχρονη θέση των ΗΠΑ είναι ότι το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ θα καθοριστεί μόνο ως μέρος μίας διαρκούς ειρηνευτικής συμφωνίας.
Τώρα, φαίνεται, ότι ο Τραμπ ότι θέλει να αντιστρέψει αυτή την τάξη -αν και όχι αποφασιστικά. Ο πρόεδρος μπορεί να αναγνωρίσει επίσημα την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να κάνει ό,τι είχαν κάνει οι προκάτοχοί του για δύο δεκαετίες: να υπογράψει μια αποποίηση, δύο φορές το χρόνο, αναβάλλοντας οποιαδήποτε αλλαγή της Πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ.
Ο μπερδεμένος ελιγμός θα δημιουργούσε μια "κατάσταση που μας αφήνει με ένα μισό κράτος" δήλωσε ο Νταν Σαπίρο, πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ υπό τη διοίκηση του Ομπάμα."Δημιουργεί μεγάλη διαμάχη με ελάχιστο κέρδος.Ο ευρύτερος στόχος μας για την επίτευξη δύο κρατών δεν είναι προχωρημένος και αυτό που επιτυγχάνεται για κάθε πλευρά είναι ασαφές". Τις τελευταίες ημέρες, ο Τραμπ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς, τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντουλάχ Β' και τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, ενημερώνοντάς τους για τα σχέδιά του σχετικά με την Ιερουσαλήμ.Κανείς δεν φαίνεται να άκουσε ευχάριστα την είδηση .
"Ο κ. Τραμπ είπε στον πρόεδρο ότι θα μετακινήσει την πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ ", δήλωσε ο Ναμπίλ Σααθ. Ο Τραμπ είπε στον Αμπάς ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν μελλοντικές κινήσεις που πιστεύουν ότι θα ευχαριστούσαν τον παλαιστινιακό λαό, αν και δεν προσέφερε λεπτομέρειες."Ο πρόεδρος μας είπε: 'Δεν έχετε τίποτα που θα αντισταθμίσει αυτό στην Ιερουσαλήμ'. Είπε: 'σίγουρα, δεν θα το δεχτούμε'", δήλωσε ο Σαάθ.
Εν τω μεταξύ, οι αραβικές κυβερνήσεις που ήταν φιλικές προς τον Τραμπ εξέδωσαν αυστηρές προειδοποιήσεις."Ο βασιλιάς Αμπντουλάχ τόνισε ότι η έγκριση αυτού του ψηφίσματος θα έχει σοβαρές συνέπειες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και θα υπονομεύσει τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης να επαναλάβει την ειρηνευτική διαδικασία και θα πυροδοτήσει τα αισθήματα μουσουλμάνων και χριστιανών"αναφέρει δήλωση του Αμάν.
Σύμφωνα με τον Πρακτορείο Ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας, ο βασιλιάς Σαλμάν είπε στον Λευκό Οίκο ότι η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ "θα αποτελούσε έντονη πρόκληση για τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο". Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας,ένα σώμα που εκπροσωπεί 57 έθνη με μουσουλμανική πλειοψηφία, παρότρυνε τις Ηνωμένες Πολιτείες "να μην υποχωρήσουν και ευθυγραμμιστούν με την ισραηλινή κατοχή και τον ιμπεριαλισμό".
Οι παλαιστινιακές φατρίες ανακοίνωσαν τρεις "ημέρες οργής", που ξεκίνησαν την Τετάρτη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πιθανή μετακίνηση της πρεσβείας.Θεωρούν την αναγνώριση μιας "αδιαίρετης" Ιερουσαλήμ ως ισραηλινής πρωτεύουσας ως σιωπηρή αποδοχή της συνεχιζόμενης ισραηλινής στρατιωτικής κατοχής σε παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.Το Προξενείο των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ προειδοποίησε τους υπηκόους των ΗΠΑ και τους κυβερνητικούς υπαλλήλους για ενδεχόμενες απειλές για την ασφάλειά τους και οι Παλαιστίνιοι έκαψαν ομοιώματα του Τραμπ στη Βηθλεέμ την Τρίτη το βράδυ.
"Μια τέτοια απόφαση είναι τόσο ηθικά λανθασμένη όσο και πολιτικά επικίνδυνη", δήλωσε ο Γιουσέφ Μιναγέρ, διευθυντής της αμερικανικής εκστρατείας για τα Παλαιστινιακά Δικαιώματα, στο περιοδικό Today's WorldView."Ο Ντόναλντ Τραμπ όχι μόνο προσβάλει σκόπιμα τον παλαιστινιακό λαό, αλλά και τους Άραβες και τους Μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο.Με αυτόν τον τρόπο, χάνει την ελάχιστη αξιοπιστία που είχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε μια περιοχή που ήδη είναι γεμάτη με συγκρούσεις και διχασμό". Ο Αϊμάν Οντέχ, ένας βουλευτής του Ισραήλ και επικεφαλής του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος στο κοινοβούλιο του Ισραήλ, ήταν ακόμη πιο ευθύς."Ο Τραμπ είναι ένας πυρομανής που θα μπορούσε να πυροδοτήσει την περιοχή με την τρέλα του", έγραψε στο Twitter.
Ο Σαπίρο, ο πρώην αμερικανός πρεσβευτής, υποστηρίζει ότι θεωρητικά δεν υπάρχει τίποτα κακό στη μετακίνηση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Δυτική Ιερουσαλήμ - υπό την προϋπόθεση, πρώτον, ότι ο Τραμπ θα καταστήσει σαφές ότι η Ανατολική Ιερουσαλήμ έχει διαφορετικό καθεστώς και, δεύτερον, ότι θα διεξάγει "πολλή προπαρασκευαστική διπλωματίακαι διαβούλευση". Ο Τραμπ θα χρειαστεί να συμβουλευθεί ειδικότερα τους Αραβικούς αξιωματούχους για να ελαχιστοποιήσει τις αντιδράσεις και να καταστήσει τους Παλαιστίνιους αξιωματούχους πρόθυμους να διαπραγματευτούν.
Όμως, η απόφαση του Τραμπ φαίνεται να αιφνιδίασε τους Άραβες, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με την τελική στρατηγική και τις προθέσεις του Λευκού Οίκου.Επίσης θέτει υπό αμφισβήτηση το μέλλον της προσπάθειας της κυβέρνησης για επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας."Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να προβούν στην λεγόμενη 'ειρηνευτική διαδικασία' με βάση το ότι μπορεί να διαδραματίσουν το ρόλο του διαμεσολαβητή.Αλλά υιοθετώντας ξεκάθαρα μια ισραηλινή θέση ως δική τους, καθιστούν σαφές ότι πλέον ούτε καν προσποιούνται", δήλωσε ο Μιναγέρ.
Η διοίκηση θα μπορούσε να συνεργαστεί στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον στη Μέση Ανατολή, με την περιοχή να διχάζεται από την αντιπαλότητα Σαουδικής Αραβίας-Ιράν και το Ισραήλ να αναπτύσσει στενότερους δεσμούς με πλήθος αραβικών κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας.Αλλά αυτό μπορεί να αποδειχθεί ένα λανθασμένο στοίχημα. "Η κίνηση θα έρχεται σε αντίθεση με τις ίδιες τις προτεραιότητες που έχει θέσει η διοίκηση στη Μέση Ανατολή: την καταπολέμηση της ισλαμιστικής μαχητικότητας και την αντιμετώπιση της ιρανικής επιρροής", έγραψε ο Σίμπλεϊ Τελάμι του Ινστιτούτου Brookings."Η Ιερουσαλήμ είναι το τέλειο θέμα για να εκμεταλλευτούν το Ιράν και οι Ισλαμιστές μαχητές και να κινητοποιήσουν την υποστήριξη τους εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και εκείνων που υποστηρίζουν τις πολιτικές τους".
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο γαμπρός του προέδρου και απεσταλμένος σύμβουλος για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, Τζάρεντ Κούσνερ, δήλωσε σε μια συνάντηση της Ουάσινγκτον ότι ο Τραμπ δεν είχε λάβει τελική απόφαση για την Ιερουσαλήμ."Εξακολουθεί να εξετάζει πολλά διαφορετικά γεγονότα.Και τότε, όταν λάβει την απόφασή του, θα θέλει να σας το πει ο ίδιος και όχι εγώ" είπε.
Και αν ο Τραμπ αποφασίσει υπέρ της μετακίνησης, το έργο του Κούσνερ μπορεί να είναι απλά αδύνατο."Εάν πρόκειται να παρουσιάσει ένα μεγάλο ειρηνευτικό σχέδιο", δήλωσε ο Ιλάν Γκόλντενμπεργκ από το Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια, "το τελευταίο πράγμα που θα θέλει να κάνει είναι να πάρει αυτό το εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα της Ιερουσαλήμ και απλά να το ανακατέψει".
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου