GuidePedia

0

Τι συνέβη στην 4ωρη συνάντηση Πούτιν -Ερντογάν μετά την οποία ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε εντολή να εντατικοποιηθεί το ξεπούλημα δολαρίων και να επιταχυνθεί η αγορά χρυσού; Ο Ερντογάν ακολουθεί πάντως Ρωσία, Κίνα και Γερμανία με «πυρετό χρυσού» να έχει καταλάβει την Τουρκία.

Υπενθυμίζουμε ότι η γερμανική κεντρική τράπεζα ολοκλήρωσε τρία χρόνια νωρίτερα τον επαναπατρισμό του 50,6% των αποθεμάτων χρυσού που φύλασσε επί δεκαετίες στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο και στο Παρίσι. Το υπόλοιπο από τα γερμανικά αποθέματα χρυσού θα παραμείνει προς φύλαξη στη Νέα Υόρκη (1.236 τόνοι) και στο Λονδίνο (432 τόνοι).

Υπενθυμίζουμε ότι Πούτιν και Ερντογάν έχουν συναντηθεί πολλές φορές τον τελευταίο χρόνο… Υπάρχει άραγε κάποια μυστική συμφωνία;

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού η κεντρική τράπεζα της γειτονικής χώρας, αλλά και απλοί πολίτες προβαίνουν μαζικά σε αγορές του πολύτιμου μετάλλου.

«Η προμήθεια ράβδων χρυσού και χρυσών νομισμάτων έφθασε τους 47 τόνους μέχρι στιγμής το 2017 σε σύγκριση με τους 14,8 τόνους την ίδια περίοδο πριν από έναν χρόνο», αναφέρει η έκθεση.

Η αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης αποδίδεται σε μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση με στόχο τη διαφοροποίηση των διεθνών αποθεμάτων ενόψει των εντάσεων στις σχέσεις της Άγκυρας με τους παραδοσιακούς συμμάχους της στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Πριν από έναν χρόνο ο Ταγίπ Ερντογάν είχε καλέσει τους Τούρκους πολίτες να αποφεύγουν το αμερικανικό δολάριο και να αποταμιεύουν χρυσό, ενώ ζήτησε και από την κεντρική τράπεζα να στηρίξει αυτή την πολιτική.

Την ίδια ώρα η ανταλλακτική αξία της τουρκικής λίρας υποχώρησε κατά 15% από τις αρχές Οκτωβρίου, πτώση που καθιστά αναπόφευκτα ολοένα και λιγότερο ελκυστικό το εθνικό νόμισμα ως μέσο αποταμίευσης.

Και μπορεί τα περισσότερα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών να υφίστανται πιέσεις, αλλά η αμερικανο-τουρκική κόντρα που κλιμακώθηκε με την αναστολή εκατέρωθεν της έκδοσης θεωρήσεων εισόδου, έδωσε φτερά στην κερδοσκοπία εις βάρος του τουρκικού νομίσματος.

H παγκόσμια ζήτηση χρυσού συνεχίζει να παρουσιάζει κάμψη, αφού στο τρίτο τρίμηνο του 2017 παρουσίασε πτώση 9% στους 915 τόνους -χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.

Υπενθυμίζουμε την έναρξη λειτουργίας της μονάδας από την ρωσική εταιρεία παραγωγής χρυσού Polyus για την ανάπτυξη του κοιτάσματος χρυσού της Νατάλκα, στην περιφέρεια του Μαγκαντάν στη Ρωσία, ο όγκος εξόρυξης και επεξεργασίας των μεταλλευμάτων θα υπερβεί τους 10 εκατ. τόνους ετησίως, ενώ ο όγκος παραγωγής χρυσού θα φθάσει τους 13 τόνους ετησίως, γεγονός που αυξάνει την παραγωγή χρυσού της Ρωσίας κατά 5%, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης της Ρωσικής Άπω Ανατολής.
«Αυτό θα κάνει τη Ρωσία τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό χρυσού στον κόσμο μετά την Κίνα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Polyus Πάβελ Γκράτσιεφ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτή Gabriel Rubinstein η πολιτική αυτή της φρενίτιδας αγοράς χρυσού σκοπεύει στην προστασία της ρωσικής οικονομίας σε περίπτωση «καταστάσεων κρίσης» και οικονομικού πολέμου.

«Χώρες αποθηκεύουν χρυσό για στρατηγικούς και αμυντικούς και στρατηγικούς σκοπούς. Για παράδειγμα εάν οι σχέσεις μεταξύ χωρών επιδεινωθούν και τα νομίσματά τους υποστούν καθίζηση» λέει ο Rubinstein στο Sputnik, ο οποίος στο παρελθόν έχει διατελέσει εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής.

Σε μια τέτοια περάτωση, εξηγεί ο Αργεντινός οικονομικός αναλυτής τα αποθέματα χρυσού μπορούν να χρησιμεύσουν ως βάση για ένα νέο νόμισμα ή άλλες επενδύσεις μελλοντικά.

«Ο χρυσός αποτελεί την αιώνια οικονομική πηγή. Διαθέτει μια σταθερή οικονομική αξία συγκρινόμενος με άλλα οικονομικά μέσα. Η ρωσική κυβέρνηση πιστεύει πως καλύτερα να έχει περισσότερο χρυσό παρά δολάρια.

Κατά την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου -Σεπτεμβρίου 2017 αγοράστηκαν 4,2 εκατ. ευγενής ουγγιάς (troy ounce) όπου 1 ευγενής ουγγιά ισοδυναμεί με 31,10 γραμμάρια, άξιας περί των 5 δισ. $, τουλάχιστον 15% παραπάνω από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Μέχρι την 1η Οκτωβρίου η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας διέθετε αποθέματα χρυσού ύψους 73,6 δισ. $ συγκρινόμενα με τα 65,5 δισ. την αντίστοιχη περίοδο το 2016 και σε σχέση με τα 8 δισ.$ πριν μια δεκαετία.

Επίσης Κίνα και Ινδία κάνουν το ίδιο για τις δικές τράπεζες . Σίγουρα όλοι αυτοί κάτι φοβούνται και οχυρώνονται ενόψει εξελίξεων.

Σε ποιες περιπτώσεις και με πιο τρόπο λειτουργεί ο χρυσός ως παράγοντας αντιστάθμισης κινδύνου και σε ποιες ως καθαρά κερδοσκοπική επιλογή;

«Λειτουργεί με δύο τρόπους:

Ως αποθεματικό των κεντρικών τραπεζών ή των κρατών και συγκεκριμένα ως στήριγμα σε έκτακτες περιπτώσεις πολέμων ή μεγάλων νομισματικών μεταβολών.

Ως επένδυση. Σε αυτή την περίπτωση ο χρυσός αποτελεί χρηματιστικό είδος και υπόκειται στους κανόνες της αγοράς, όντας αντικείμενο κερδοσκοπίας».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top