Τον επόμενο μήνα ξεκινούν μεγαλεπήβολα στρατηγικά έργα ανάμεσα σε Ελλάδα Ισραήλ, και Κύπρο ενώ παράλληλα δημιουργείται και ένας αμυντικός άξονας που θα «τέμνει κάθετα» την Τουρκία και τα δικά της συμφέροντα.
Ο αγωγός East Med και η διασύνδεση με ηλεκτρικό ρεύμα Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος-ΕΕ ξεκινούν από τον επόμενο μήνα, σε ένα κρεσέντο δημιουργίας έργων με στρατηγική σημασία και αυτό κινητοποιεί και τις ηγεσίες των ΕΔ και των τριών χωρών.
Νέα δεδομένα πλέον στην Α.Μεσόγειο μετά την δημιουργία και αντίστοιχου άξονα , αλλά και της πλήρους απομόνωσης της Τουρκίας, ειδικά μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με τις ΗΠΑ.
Για όλους αυτούς τους λόγους και ελέω της ισλαμικής τρομοκρατίας , το πολεμικό ναυτικό των τριών χωρών θα δημιουργήσει αεροναυτική δύναμη ταχείας επεμβάσεως , για να μπορούν να επεμβαίνουν οι χώρες σε ολόκληρη της διαδρομή του αγωγού και του καλωδίου, ελέγχοντας για τυχόν προβοκάτσιες και άλλες ενέργειες.
Κύπριος αξιωματούχος ανέφερε ότι το καλώδιο που θα συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας των τριών χωρών θα είναι 1.500 χιλιομέτρων και οι εργασίες πόντισης του θα ξεκινήσουν από το Ισραήλ τον Νοέμβριο.
Ο κ. Νάσος Κτορίδης, επικεφαλής του σχεδίου διασύνδεσης EuroAsia, δήλωσε ότι οι ισραηλινές ρυθμιστικές αρχές αναμένεται να εγκρίνουν την σχεδίαση του έργου τον επόμενο μήνα.
Το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο μήκους 1.520 χιλιομέτρων με χωρητικότητα 2.000 μεγαβάτ θα μπορεί να λαμβάνει και να μεταδίδει ηλεκτρική ενέργεια.
Οι εργασίες πόντισης του αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το 2022 και η πρώτη του φάση θα έχει εκτιμώμενο κόστος περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (4,13 δισεκατομμύρια δολάρια).
Το έργο προέκυψε εν μέσω βελτιωμένων σχέσεων μεταξύ των τριών χωρών , σε συνδυασμό με την ανακάλυψη κοιτασμάτων αερίων στην ανατολική Μεσόγειο που θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Τον Ιούνιο, στην Θεσσαλονίκη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε προωθήσει τα σχέδιά του για ένα φιλόδοξο έργο ενός υπογείου αγωγού φυσικού αερίου, σε μια προσπάθεια της χώρας του να γίνει ο βασικός προμηθευτής ενέργειας στην Ευρώπη.
Το Ισραήλ ελπίζει να εξάγει μεγάλο μέρος του πρόσφατα ανακαλυφθέντος κοιτάσματος φυσικού αερίου «λεβιάθαν» στην Ευρώπη, με υποθαλάσσιο αγωγό μήκους 2.200 χιλιομέτρων που θα «ακουμπάει» στην Κύπρο αρχικά και μετά την Ελλάδα.
«Φυσικά, η ιδέα του αγωγού East Med είναι μια επανάσταση. Είχαμε προκαταρκτικές μελέτες. Φαίνεται πολλά υποσχόμενο έργο και θα το εξετάσουμε περαιτέρω», είχε δηλώσει ο ίδιος.
Από τη στιγμή που οι σχέσεις του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο βελτιώθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια, συμπίπτουν με την δημιουργία ενός άξονα που κινείται εναντίον της περιφερειακής αντιπάλου Τουρκίας η οποία θέλει να «επεκταθεί» στην Α.Μεσόγειο, τονίζει η ισραηλινή εφημερίδα timesofisrael.com .
Για τον λόγο αυτόν πραγματοποιείται και η άσκηση «Νέμεσις 2017» στην οποία συμμετέχουν πλοία και δυνάμεις από Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρο .
Σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο άμυνας οι τρεις χώρες πραγματοποιούν ασκήσεις εντός της ΑΟΖ της Κύπρου και στη βάση τρομοκρατικού σεναρίου συμμετείχαν και αεροναυτικές δυνάμεις που αντιμετώπισαν έκτακτη κατάσταση σε πλατφόρμα εξόρυξης αερίου .
Με συντονισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και συμμετοχή της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, του Ισραήλ και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) αλλά και πλοίων των εταιρειών EDT Offshore και SAIPEM S.p.A. πραγματοποιήθηκε η μεγάλη αεροναυτική άσκηση «Νέμεσις 2017».
Ομάδες ΟΥΚ της Κύπρου και της Ελλάδας έκαναν νηοψίες σε πλοία και πλατφόρμες εξόρυξης αερίου, ενώ αεροναυτικές δυνάμεις όλων των χωρών που συμμετείχαν πραγματοποίησαν επιχειρήσεις μαζικής διάσωσης ανθρώπων μετά από ναυτικό ατύχημα.
Το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε και επιχείρηση αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης από το Τμήμα Αλιείας και το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, με τη συμμετοχή του ειδικού πλοίου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος.
Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χριστόφορος Φωκαίδης σε δηλώσεις του ανέφερε πως με τι ασκήσεις που πραγματοποιούνται και θα πραγματοποιηθούν καθιερώνεται ο γεωπολιτικός ρόλος της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ως συνεισφορέα ασφάλειας.
Ο κ. Φωκαίδης ξεκαθάρισε πως ο ρόλος της ΕΦ εξακολουθεί να είναι πρωτίστως η αποτρεπτική ισχύς, η αποτρεπτική δυνατότητα για όσο καιρό συνεχίζεται ο παραλογισμός και ο αναχρονισμός κατοχής εδαφών μιας ευρωπαϊκής χώρας.
Αυτό που είναι σίγουρο λοιπόν είναι η δημιουργία από Ελλάδα , Ισραήλ και Κύπρο ναυτικών ομάδων με ταχέα εξοπλισμένα σκάφη, τα οποία θα μεταφέρουν δύναμη πάνοπλων κομάντος με σκοπό την ταχύτατη αντίδραση σε τυχόν επεισόδια, σε όλα τα ενεργειακά προγράμματα που θα τεθούν σε ισχύ και φυσικά στις πλατφόρμες εξόρυξης.
Οι Τούρκοι θέλουν δεν θέλουν θα έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός το ελληνικό πολεμικό ναυτικό που το φοβούνται και το ισραηλινό , και κατ’ επέκταση τις ίδιες τις ΗΠΑ που συμμετέχουν σε όλα αυτά τα ισραηλινά προγράμματα.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου