Η φάση της μεγάλης διακλαδικής άσκησης «Παρμενίων» που διεξήχθη σήμερα στην Ρόδο (για πρώτη φορά στα Δωδεκάνησα) αποτέλεσε ένα ευθύ μήνυμα της Ελλάδας προς την Τουρκία: Δεν υπάρχει κανένα θέμα αποστασιοποίησης των νήσων που επικαλείται η Τουρκία, μέσω της Συνθήκης των Παρισίων του 194, συνθήκη στην οποία η ίδια δεν είναι καν συμβαλλόμενο μέρος!
Η αποβατική άσκηση στη Ρόδο, αποτέλεσε κυριολεκτικά ένα ξεκάθαρο μήνυμα, όχι μόνο προς την Άγκυρα αλλά και προς τους Νατοϊκούς συμμάχους ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται τα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα, ούτε και δέχεται καμία συζήτηση αναφορικά με το πώς θα προστατέψει Εθνικό της έδαφος.
Υπενθυμίζεται ότι η συνθήκη της Λωζάννης δεν προβλέπει αποστρατικοποίηση της Ρόδου, ή άλλων νήσων του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων.
Η Τουρκία απώλεσε παραχωρώντας στην Ιταλία κάθε έννοια κυριαρχίας (νομική, πολιτική, στρατιωτική) στα Δωδεκάνησα τον Ιούλιο του 1923. Ακολούθησε η Ιταλο-Τουρκική Συμφωνία του Ιανουαρίου 1932 βάσει της οποίας οριοθετήθηκαν τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Μικρασιατικής Ακτής και Δωδεκανησιακού συμπλέγματος, που ανήκε στην Ιταλία.
Έτσι στα νησιά του Α. Αιγαίου προβλέπεται παρουσία δύναμης Εθνοφυλακής και Αστυνομίας (όπως και εφαρμόζεται) ενώ στη Ρόδο και τα υπόλοιπα 13 νησιά των Δωδεκανήσων η συνθήκη της Λωζάννης δεν προβλέπει κανένα καθεστώς αποστρατικοποίησης.
Η επόμενη είναι η «Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων της 10ης Φεβρουαρίου 1947» κατά την οποία η Δωδεκάνησος παραχωρήθηκε από την Ιταλία στην Ελλάδα
Μπορεί ο όρος περί «αποστρατιωτικοποίησης» να περιλαμβάνεται στην συμφωνία του Παρισιού του 1947 είναι όμως ιδιαίτερα ασαφής καθώς αφενός δεν διευκρινίζεται για πόσο θα παραμείνουν έτσι και αφετέρου μιλά μόνο για στρατιωτικές δυνάμεις και όχι για δυνάμεις εθνοφυλακής. Δεν είναι όμως αυτό το κύριο σημείο, σε ότι αφορά την τουρκική πρόκληση.
Το σημείο που έχει σημασία είναι ότι η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στην συνθήκη αφού δεν την έχει υπογράψει!
Και δεν την έχει υπογράψει καθώς αυτή αφορούσε τα εμπόλεμα έθνη των Συμμάχων με την Ιταλία και όχι τα καιροσκοπούντα όπως η Τουρκία,
Συνεπώς η όποια αιτιολόγηση της Άγκυρας περί του «αποστρατικοποιημένου» των νήσων δεν μπορεί να ευσταθεί καθώς η συνθήκη αφορά αυστηρά την Ελλάδα και την Ιταλία και όχι την Ελλάδα και την Τουρκία ή την Ιταλία και την Τουρκία
Το τμήμα της άσκησης παρακολούθησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου και ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανωλάκος.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου