GuidePedia

0

Του ΠAΝΑΓΙΩΤΗ ΑΛΙΜΗΣΗ
Ιστορικός - Διεθνολόγος

Έτσι όπως κατάντησε ο Ελληνισμός, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ανασυγκροτηθεί με ό,τι δυνάμεις διαθέτει για να σώσει ό,τι έχει απομείνει στο Αιγαίο.

Προς απογοήτευση πολλών που πίστευαν ότι το «ομόδοξο» με τη Ρωσία είναι εγγύηση παντοτινής φιλίας διαψεύστηκαν. Το «Ξανθό Γένος» στέλνει επισήμως πακέτο στην Άγκυρα, το καλύτερο αντιαεροπορικό σύστημα στον κόσμο, το περιβόητο s-400. Δεν μιλάμε απλά για ένα πυραυλικό σύστημα. Λέγεται, ότι με τις τελευταίες τροποποιήσεις που έχουν γίνει στο συγκεκριμένο όπλο, έχει την δυνατότητα αναχαίτησης ακόμα και εισερχόμενων πυρηνικών κεφαλών από το διάστημα που εισέρχονται με ταχύτητα 20.000 χιλιομέτρων την ώρα! Ναι, οι Τούρκοι σε λίγο θα αποκτήσουν μια αντιαεροπορική ομπρέλα που δεν θα την περνάει… κουνούπι. Και το χειρότερο; Ζήτησαν και τεχνογνωσία, δηλαδή να είναι σε θέση να κατασκευάζουν και να συντηρούν το όπλο στις πολεμικές τους βιομηχανίες.

Βέβαια, το ερώτημα δεν είναι γιατί η Τουρκία στράφηκε στη Μόσχα. Πολύ ανάλυση δεν χρειάζεται. Οι γεωπολιτικοί λόγοι το επέβαλαν καθώς οι σχέσεις της με την Δύση ακροβατούν, και ο σουλτάνος Ερντογάν θέλει να περάσει το μήνυμα στην Ουάσιγκτον πως σκοπεύει να γίνει μια καλή «βάση» για τους Ρώσους, αν δεν ικανοποιηθούν τα «αιτήματά» του σε Κύπρο και Κουρδικό. Οι γείτονές μας δεν παίζουν με την ασφάλειά τους. Παρά τα γνωστά ανατολίτικα παζάρια στην Γενεύη για το κυπριακό, σέβονται τον εαυτό τους και κάνουν διαχρονικά τα πάντα -ενίοτε και ερασιτεχνικά – για να βρεθούν ένα βήμα πιο μπροστά από την Ελλάδα. Ακόμα και αν δεν λυθεί ποτέ το κυπριακό, η Άγκυρα, έχει ήδη διχοτομήσει το νησί στα μέτρα της και μπορεί να το προσαρτήσει αν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι ότι η Μόσχα δεν έχει ασκήσει μέχρι τώρα καμία αρνητική κριτική για τους τουρκικούς χειρισμούς στις διαπραγματεύσεις κοιτώντας διακριτικά από απόσταση.

Δεν αποκλείεται, οι s-400 να είναι ένα ακόμα «αλισβερίσι», ώστε οι Τούρκοι να κερδίσουν την ρωσική στήριξη στην ανατολική Μεσόγειο. Το βέβαιο πάντως είναι ότι ο «αδύναμος» τουρκικός στρατός (έτσι τον χαρακτηρίζουν πολλοί τηλε-εθνικιστές αλλά και σοβαροί αναλυτές) σε λίγο καιρό θα καλύπτει εγχώρια τις ανάγκες του σε ποσοστό 50%, με οπλικά συστήματα που φιλοδοξούν μάλιστα να κατακτήσουν την παγκόσμια αγορά. Και η Μόσχα στέκεται δίπλα στις στρατιωτικές φιλοδοξίες τους.

Ποιο είναι το μάθημα για εμάς; Έτσι όπως κατάντησε ο Ελληνισμός, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ανασυγκροτηθεί με ό,τι δυνάμεις διαθέτει για να σώσει ό,τι έχει απομείνει στο Αιγαίο. Χωρίς όμως να έχουν ξεκινήσει ακόμα κρίσιμα προγράμματα εκσυγχρονισμού στον στρατό, (F-16, φρεγάτες ΜΕΚΟ κ.α) χωρίς την κατάλληλη εθνική συνοχή και στρατηγικό πλάνο 30ετίας, η ελληνική παρουσία στον άμεσο ζωτικό χώρο του Αιγαίου θα υποχωρεί όλο και πιο πολύ.

Πρέπει να καταλάβουμε πως όσες καρπαζιές και να φάει η Τουρκία από τις μεγάλες πετρελαϊκές στην Κύπρο, ποτέ δεν θα αφήσει την Ελλάδα να σηκώσει κεφάλι. Είτε μας αρέσει είτε όχι, σε Αιγαίο και Θράκη, «χάνουμε» και οι Ρώσοι δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή.

Το μόνο που μένει ακλόνητο και αδιαμφισβήτητο, είναι το φιλότιμο του απλού στρατιωτικού μας προσωπικού που κρατάει με νύχια και με δόντια την αξιοπρέπειά μας ψηλά.

Το «Ξανθό γένος», λοιπόν, δεν θα ρίξει… άγκυρα σε μια χώρα συγχυσμένη που ζει παρασιτικά, σκύβει το κεφάλι και είναι παραδομένη στις ΜΚΟ. Αντίθετα, θα στραφεί σε μια χώρα που θα προσφέρει γεωστρατηγικές εγγυήσεις για το μέλλον. Ο Πούτιν, ο οποίος έχει αποδείξει ότι δεν είναι χαζός, κάθεται στο γραφείο του και σχεδιάζει ψάχνοντας που υπάρχουν αξιόπιστες χώρες που μπορεί να στηριχθεί. Και όπως όλα δείχνουν, προς το παρόν τουλάχιστον, ρίχνει άγκυρα στην… Άγκυρα.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top