Ελλάδα και Αίγυπτος ενώνουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις σε πρόβα τζενεράλε απόκρουσης της τουρκικής απειλής. Από 30 Ιουλίου έως 3 Αυγούστου 2017, θα πραγματοποιηθεί η κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου, με την επωνυμία «ΜΕΔΟΥΣΑ 1/2017», στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ.
Η άσκηση αυτή μόνο τυχαία δεν είναι με τα Rafale και τα MiG-35 ναυτικής κρούσης να καταφθάνουν στο Κάιρο.
Ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων Τάρεκ Ελ Μόλα, υποστήριξε πριν λίγες ημέρες σε δηλώσεις του ότι η Αίγυπτος θα έχει σύντομα την τελική οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο αξιωματούχο έχει ήδη ολοκληρωθεί η οριοθέτηση των συνόρων της χώρας του με την Κύπρο και βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στην οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων με την χώρα μας.
Σχετική είναι και η αναφορά του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι «Το θέμα της ΑΟΖ είναι πολύ κοντά».
Η άσκηση, η οποία διακρίνεται σε φάσεις δραστηριοτήτων εν όρμω και εν πλω, θα διεξαχθεί στη θαλάσσια περιοχή βορείως της Αιγύπτου εντός του FIR Καϊρου, στη Ναυτική Βάση Αλεξάνδρειας και στην Αεροπορική Βάση Jinkless.
Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα συμμετάσχουν με 2 Φρεγάτες, 1 Υποβρύχιο, 4 Αεροσκάφη F-16, 1 Αεροσκάφος C-130, 1 Αεροσκάφος AWACS, 1 Ελικόπτερο CHINOOK και προσωπικό μονάδων ειδικών επιχειρήσεων, ενώ οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις με 1 Ελικοπτεροφόρο, 1 Φρεγάτα, 1 Υποβρύχιο, 1 Πυραυλάκατο, 6 Αεροσκάφη F-16, 1 Αεροσκάφος C-130, 1 Αεροσκάφος Ε2-C και προσωπικό μονάδων ειδικών επιχειρήσεων .
Σκοπός της άσκησης είναι η περαιτέρω προαγωγή της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών με την βελτίωση του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαίδευσης των συμμετεχόντων, στην αντιμετώπιση κρίσεων που άπτονται της θαλάσσιας ασφαλείας και στις επιχειρήσεις δυνάμεων σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών.
Τα βασικά αντικείμενα συνεργασίας/συνεκπαίδευσης περιλαμβάνουν:
- Την βελτίωση της διαλειτουργικότητας των συμμετεχουσών μονάδων στο τακτικό επίπεδο.
- Την εξάσκηση ναυτικών δυνάμεων σε διαδικασίες ανθυποβρυχιακού και αντιαεροπορικού πολέμου, καθώς και πολέμου επιφανείας.
- Την εξάσκηση αεροπορικών δυνάμεων σε διαδικασίες προστασίας και προσβολής στόχων επιφανείας.
- Την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.
- Την εξάσκηση σε διαδικασίες έρευνας-διάσωσης (SAR), νηοψίας και ΜΙΟ (Maritime Interdiction Operations).
- Την εκτέλεση ασκήσεως πυρών.
Μόνο με τις κατάλληλες συμμαχίες και στρατιωτικές συνεργασίες η χώρα μας θα μπορέσει να αντιπαραταχθεί στις πολύ παράλογες απαιτήσεις της Άγκυρας που παίζει ένα λίαν «επικίνδυνο παιχνίδι» στο Αιγαίο, αμφισβητώντας όλες τις συνθήκες και συμβάσεις έναντι της Ελλάδος.
Έτσι η κοινή ελληνο-αιγυπτιακή αεροναυτική άσκηση μας δίνει αυτό το πλεονέκτημα απέναντι στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Άγκυρας .
Η Αίγυπτος διαθέτει ετοιμοπόλεμο τα δύο Γαλλικά Mistral «ENS Gamal Abdel Nasser» και «Anwar El Sadat» τα οποία μπορούν να μεταφέρουν 16 ελικόπτερα, τέσσερα αποβατικά σκάφη, 70 τεθωρακισμένα και 450 στρατιώτες.
Η Τουρκία αμφισβητεί την Κυπριακή Αποκλειστική Ζώνη σε τρία επίπεδα και γι αυτό όλοι οι εμπλεκόμενοι παίκτες είναι σε θέσεις μάχης:
-Θεωρεί ότι η γεώτρηση στο τεμάχιο 11 «Ονησίφορος» βρίσκεται σε αιγυπτιακά νερά.
-Θεωρεί ότι το μισό βόρειο κομμάτι του 6, το μισό 5 και το μισό 4 νοτιοδυτικά, της ανήκουν.
-Θεωρεί επίσης ότι τα τεμάχια 8, 9, 2,3 και μεγάλο μέρος του 12, είναι αδειοδοτημένα από τα κατεχόμενα και ειδικότερα από την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων.
Με αυτά τα δεδομένα, η Τουρκία δεν θα επιτρέψει αναίμακτα την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ…
Ο Αλ-Σίσι μισεί τον Ρ.Τ.Ερντογάν και θέλει να τον δει νεκρό. Η κρίση με το Κατάρ και όχι μόνο αυτό απέδειξε.
Δεν είναι τυχαίο πως η Αίγυπτος έχει προγραμματίσει στρατιωτικές ασκήσεις με όλες τις αραβικές χώρες που αντιτίθενται στον Ερντογάν.
Δημοσίευση σχολίου