Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Η επαναλαμβανόμενη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου έχει πολύ μεγάλη σημασία, έστω και αν οι πάντες στην Ελλάδα και τη Μεγαλόνησο είναι δύσπιστοι, όταν το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών, εκφράζεται θετικά για οτιδήποτε αφορά τις δύο χώρες.
Η αναγνώριση, εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά για φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της είναι ένα σημαντικό γεγονός.
Μα -θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος- υπήρχε περίπτωση οι Αμερικανοί να πράξουν κάτι το διαφορετικό αφού το Δίκαιο της Θάλασσας καλύπτει πλήρως τις ενέργειες της κυπριακής κυβέρνησης; Η απάντηση είναι «ναι, θα μπορούσαν». Διότι είναι η υπερδύναμη που δεν λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα των μικρών χωρών, όπως η Κύπρος. Άλλωστε, στο θέμα της συνεχιζόμενης κατοχής του 40% της Κύπρου, ακόμα και σήμερα -43 έτη μετά την εισβολή- συνεχίζουν να βάζουν πλάτη για τα ανομήματα της κατοχικής δύναμης Τουρκίας.
Το γεγονός ότι επαναλαμβάνουν συνέχεια την υποστήριξη τους στα δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της, είναι αδιαμφισβήτητα μία πολύ όμορφη είδηση. Έχουν συμφέροντα και θα τα υποστηρίξουν. Μετά την TOTAL και την ENI ακολουθούν οι έρευνες της αμερικανικής EXXONMOBIL, η οποία αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί και στην Ελλάδα. Είναι αυτό το ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ…
Αναλύοντας την ανακοίνωση, μερικοί κακόπιστοι στάθηκαν στο αμερικανικό κάλεσμα να κατανεμηθούν ακριβοδίκαια οι φυσικοί πόροι του νησιού και στις δύο κοινότητες, στο πλαίσιο μίας συνολικής λύσης.
- Οι Αμερικανοί λένε το αυτονόητο και στηρίζουν απόλυτα τη θέση της Λευκωσίας. Η λέξη «ακροβοδίκαια» έχει ιδιαίτερη σημασία. Διότι αυτό που ζητούν οι Αμερικανοί είναι -όταν και όποτε λυθεί το Κυπριακό- όλοι οι πολίτες της Κύπρου να έχουν οφέλη σύμφωνα με το ποσοστό του πληθυσμού. Οι Ελληνοκύπριοι αποτελούν το 80% και οι Τουρκοκύπριοι μόλις το 18%. Οι φυσικοί πόροι, ως γνωστόν, ανήκουν στα κράτη. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση της Κύπρου.
- Οι Αμερικανοί, λοιπόν, που σε άλλα θέματα βρίσκονται μόνιμα απέναντί μας, στο θέμα αυτό, υποστηρίζουν την Κύπρο. Είναι σημαντικό να τονιστεί, ότι δεν είπαν ποτέ στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να κάνει πίσω. Ακόμα και πρόσφατα, ο Κύπριος ηγέτης άκουσε να του επαναλαμβάνουν για το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να πράξει ότι θέλει στην κυπριακή ΑΟΖ.
- Βεβαίως, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Η Αμερική, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν πρόκειται να σπεύσει να βοηθήσει την Κύπρο στρατιωτικά εάν η Τουρκία κτυπήσει την Κύπρο. Εκτός εάν έχει αλλάξει η αμερικανική πολιτική και δεν το γνωρίζουμε. Είναι κάτι, που αν συμβαίνει, δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω, απλούστατα διότι δεν το ξέρω.
Η έλευση του γεωτρύπανου West Capella είναι μία πολύ όμορφη εξέλιξη για την μαρτυρική Κύπρο και το λαό της. Αντιμετωπίζεται η υπόθεση αυτή με καθολική ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και αυτό μας ικανοποιεί. Μία θετική κατάληξη των ερευνών θα βοηθήσει την εθνική υπόθεση -μην έχετε καμία αμφιβολία.
Ίσως, οι Τουρκοκύπριοι, που είναι οι μεγάλοι χαμένοι της κατάρρευσης των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, να αποφασίσουν να κάνουν τη δική τους επανάσταση. Το συμφέρον τους είναι η επανενωμένη Κύπρος και η ασφάλεια που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα τα άλλα που απαιτεί η Τουρκία οδηγούν στη διαιώνιση της απαράδεκτης κατοχής και στο μοίρασμα της Μεγαλονήσου. Δεν πρέπει, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να το επιτρέψουμε. Και η απόρριψη των απαιτήσεων της Τουρκίας στην Ελβετία, όσο και να φωνάζουν οι ηγέτες του ΑΚΕΛ, ήταν η ορθή εθνικά απόφαση.
- ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Όταν έφτασε το γεωτρύπανο της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy στην ανατολική Μεσόγειο, οι Τούρκοι αφηνίασαν. Η τότε υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, τηλεφώνησε στον τότε Τούρκο ομόλογό της, τον «καρατομηθέντα» Αχμέτ Νταβούσογλου, και του είπε μόνο μία φράση: Στην πλατφόρμα βρίσκονται ΜΟΝΟ Αμερικανοί πολίτες. Οι Τούρκοι αποχώρησαν στα …λιμάνια τους.
- ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Στην Ελβετία ο εχθρός ήταν η Τουρκία. Η κατοχική δύναμη είναι αυτή που δεν επιτρέπει την επανένωση της Κύπρου. Το ΑΚΕΛ και οι οπαδοί της «όποιας λύσης» κατηγορούν τη Λευκωσία και την Αθήνα ότι ευθύνονται για το αδιέξοδο. Έχουν χάσει τα λογικά τους, διότι δεν εξηγείται διαφορετικά η στάση τους. Ο κ. Αναστασιάδης προχώρησε σε οδυνηρές και μη παραδεκτές υποχωρήσεις. Ήταν τραγικό το λάθος του. Αλλά μέσω του λάθους ξεμπρόστιασε την Τουρκία. Καλώς απέσυρε τις υποχωρήσεις και κακώς θα πράξει εάν τις επαναφέρει ξανά στο διαπραγματευτικό τραπέζι, διότι θα ακρωτηριάσει την Κύπρο και θα την θέσει υπό την επιρροή της κατοχικής δύναμης. Και αν τώρα γελάμε από ικανοποίηση για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, μετά θα κλαίμε διότι θα απωλέσουμε ότι βγάλει στην επιφάνεια το τρυπάνι του West Capella… Και από ευλογία θα καταντήσει κατάρα…
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου