GuidePedia

0

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Το Κατάρ είναι ένα μικρό κρατίδιο που απέκτησε την ανεξαρτησία του το 1970 και άρχισε να εμφανίζεται στη διεθνή σκηνή το 1990, μετά το Πραξικόπημα του γιου του Εμίρη εναντίον του πατέρα του. Ο νέος Εμίρης υπό την προστασία των ΗΠΑ επιδόθηκε σε μεγάλες μπίζνες. Πρώτα απ’ όλα φιλοξένησε μια από τις μεγαλύτερες αμερικανικές Βάσης στη Μέση Ανατολή την Al–Udedi , σε απόσταση 20 χλμ από την πρωτεύουσα Ντόχα και ίδρυσε τον Τηλεοπτικό Σταθμό Αλ Τζαζίρα.

Το Κατάρ έχει έκταση 12.000χλμ2 και πληθυσμό 2.300.000. Το 88% του πληθυσμού δεν είναι γηγενείς. Τα μόνα χερσαία σύνορα του είναι με την Σαουδική Αραβία κι έχουν μήκος 87χλμ. Χάρη στα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου έγινε μια αξιοζήλευτη χώρα που μετέτρεψε τα δολάρια της σε πολιτική δύναμη. Οι Τράπεζες του Κατάρ γέμισαν με μαύρο χρήμα όλου του πλανήτη , όταν δυσκόλεψε η απόκρυψη τους στην Ελβετία.

Η Σαουδική Αραβία κατηγορεί το Κατάρ για ενίσχυση της τρομοκρατίας. Το θέμα μοιάζει με ανέκδοτο. Σαν να φωνάζει ο ληστής τον άλλο ληστή κλέφτη. Είναι πλέον γνωστό ότι η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ κατέβαλαν πακτωλούς εκατομμυρίων για την ανατροπή του Καντάφι και του Άσαντ.

Κάποια στιγμή οι φίλοι και συνεργάτες αποφάσισαν να στηρίξουν διαφορετικές τρομοκρατικές ομάδες κι έτσι επήλθε η ρήξη στις σχέσεις τους. Το Κατάρ υποστηρίζει τους Μουσουλμάνους Αδελφούς, οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων των ΗΠΑ. Οι Ταλιμπάν, επίσης έχουν αντιπροσωπεία του στην Ντόχα. Ο Εμίρης υποστηρίζει μικροομάδες της Αλ- Κάιντα που δρουν στη Συρία, τη Λιβύη και το Αφγανιστάν. Υποστηρίζει επίσης, την Χαμάς που είναι το κόκκινο πανί για τους Σαουδάραβες.

Το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία διοικούνται από νομάδες που τηρούν τις παραδόσεις τον Βαχαμπί και οι περισσότεροι είναι συγγενείς μεταξύ τους.

Οι δυο χώρες υποστηρίζουν τις δυο διαφορετικές εμπόλεμες ομάδες στην Υεμένη. Το Κατάρ στηρίζει την ομάδα που υπερασπίζεται και το Ιράν.

Η διπλωματική κρίση που ξέσπασε στους κόλπους των αραβικών κρατών σχηματίζει ένα μέτωπο εναντίον του Ιράν. Η Τεχεράνη έχει γίνει το στόχαστρο των ΗΠΑ και των συμμάχων της. Το θεοκρατικό καθεστώς σε αντίθεση με αυτά που συμβαίνουν στις υπόλοιπες 57 Μουσουλμανικές χώρες, ενισχύει τις επιστήμες, την τεχνολογία, την Παιδεία. Μπορεί οι γυναίκες να καταπιέζονται στην εξωτερική τους εμφάνιση, κατέχουν όμως σημαντική θέση στην κοινωνία, στον επιστημονικό και πολιτιστικό κόσμο.

Αντιθέτως οι Σαουδάραβες χρησιμοποιούν τη θρησκεία ως μέσον εκμετάλλευσης και χειραγώγησης . Ο βασιλιάς ξοδεύει για προσωπικό του όφελος τα χρήματα που κερδίζει από τον μαύρο χρυσό και ο λαός υποφέρει. Η διαφορά αυτή κάνει μισητό το Ιράν και τους Σιίτες.

Από τη στιγμή που ανέλαβε την διακυβέρνηση της Τουρκίας ο Ερντογάν, το 2002, το Κατάρ έγινε σημαντική χώρα για την Άγκυρα. Η Ντόχα καλύπτει τα ελλείμματα του προϋπολογισμού με μαύρα χρήματα που εισρέουν στην Τουρκία , από “άγνωστες πηγές”.

Τα τελευταία δυο χρόνια ο Εμίρης του Κατάρ έκανε επενδύσεις ύψους 19δις$ στην Τουρκία.

Εάν δεν ελεγχθεί η κρίση θα ξεσπάσει πόλεμος στην περιοχή. Η σύγκρουση Σουνιτών-Σιιτών θα είναι αναπόφευκτη. Ας μην ξεχνάμε ότι το 20% του πληθυσμού της Σαουδικής Αραβίας είναι Σιίτες, οι οποίοι κάθε φορά που τολμούν να διεκδικήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους αντιμετωπίζονται με τα τανκς. Επίσης το 75% του πληθυσμού του Μπαχρέιν είναι Σιίτες.

Οι Σαουδάραβες φοβούνται μη χάσουν την υποστήριξη των ΗΠΑ και για αυτό είναι πρόθυμοι να ικανοποιήσουν κάθε επιθυμία τους. Η Ουάσιγκτον ανέλαβε την προστασία του βασιλικού οίκου της Σαουδικής Αραβίας με την μυστική συμφωνία , γνωστή ως QuincyAgreement, η οποία υπεγράφη από τον Πρόεδρο Ρούσβελτ και τον βασιλιά Abdulaziz El Suud πάνω στο πλοίο USS Quincy που είναι αγκυροβολημένο στη Διώρυγα του Σουέζ, στις 14/2/1945.

Η υπουργός Άμυνας του Ισραήλ κ. Λίμπερμαν μιλώντας στο Κοινοβούλιο της χώρας της , τόνισε ότι η κρίση μεταξύ των αραβικών κρατών και του Κατάρ προσφέρει μια ευκαιρία για τη συνεργασία με τους υπόλοιπους λαούς έναντι του αγώνα που κάνει εναντίον της τρομοκρατίας.

Μπορεί το Κατάρ να γίνει η σπίθα που θα ξεσπάσει τη φωτιά μιας παγκόσμιας σύρραξης; Κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις, γιατί και ο Α΄Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε με ασήμαντη αφορμή. Σίγουρα υπάρχει κάποιο σχέδιο που εφαρμόζεται βήμα βήμα…

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top