Η πλήρης κλιμάκωση των επιδιώξεων εις βάρος της Ελλάδας, γίνεται σε μια χρονική συγκυρία με ιδιαίτερα ασταθείς παράγοντες που επηρεάζουν την ισορροπία στην περιοχή όπως το συριακό, το μεταναστευτικό και η καταβαράθρωση των σχέσεων της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον ενώ ταυτόχρονα αναθερμαίνεται το «ειδύλλιο» των τούρκων με τη Μόσχα.Η «προθέρμανση» που άρχισε στις αρχές Ιανουαρίου με τις προκλήσεις στην περιοχή των Ιμίων και το μπαράζ κατασκευασμένων ειδήσεων από «συντονισμένα» τουρκικά ΜΜΕ για υποθετικά επεισόδια σε σχεδόν καθημερινή βάση, διαδέχονται οι άκρως προκλητικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων (αλλά κυρίως του ίδιου του Ερντογάν) εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στο Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Μάλιστα το θράσος περισσεύει σε ότι αφορά τις αναφορές στη μικρασιατική καταστροφή που φανερώνει το αληθινό προσωπείο και τα βαθύτερα πιστεύω των τούρκων, εναντίον ολόκληρου του Ελληνισμού. Επιπλέον δεν χάνεται καμία ευκαιρία να τονιστεί ότι οι ελληνικές αξιώσεις «δεν αναγνωρίζονται ούτε από την Τουρκία, ούτε από άλλη χώρα διεθνώς» σε μια επίδειξη πλήρους αδιαλλαξίας.
Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ «ΚΑΝΟΝΙΟΦΟΡΩΝ»
Σε πρακτικό επίπεδο η Τουρκία διαρκώς παραβιάζει τα Εθνικά Χωρικά Ύδατα στο Αιγαίο, δεσμεύει περιοχές σε όλο το μήκος του Αιγαίου εκδίδοντας οδηγίες για διεξαγωγές «ερευνών» ενώ εκτέλεσε ασκήσεις με ναυτικά πυρά στην περιοχή των Ιμίων και ανοιχτά της Κύπρου. Η πλέον πρόσφατη δραστηριότητα, αφορούσε την ανάπτυξη του μεγαλύτερου μέρους του τουρκικού Στόλου, σε συνδυασμό με εκτέλεση μεγάλου αριθμού παραβιάσεων του FIR Αθηνών και του ΕΕΧ από τουρκικά αεροσκάφη που μετείχαν στην άσκηση «Θαλασσόλυκος».
Συγκεκριμένα η Τουρκία δέσμευσε μεγάλες περιοχές στο βόρειο, κεντρικό και νότιο Αιγαίο. Η πρώτη εκτείνεται από τα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου βορείως της Λήμνου και νότια της Σαμοθράκης. Η δεύτερη περιοχή εκτείνεται από το μέσο της απόστασης Αη Στράτη και Σκύρου, μέχρι και ανατολικά της Κύμης, εγκλωβίζοντας τελικά όλη την Σκύρο (Σημειώνεται ότι η Σκύρος αποτελεί την «καρδιά» του ελληνικού συστήματος αεροναυτικού ελέγχου στο Αιγαίο). Η τρίτη περιοχή εκτείνεται μεταξύ Πάτμου, Αμοργού, Δονούσας και της νήσου Κίναρου.
Νωρίτερα η Τουρκία με μια σειρά νέων ΝΟΤΑΜ δέσμευσε μονομερώς ολόκληρη την περιοχή μεταξύ της Ρόδου και Μεγίστης (Καστελόριζο), για ασκήσεις του τουρκικού Ναυτικού και Αεροπορίας. Βεβαίως παραμένει η πλήρης αμφισβήτηση της ελληνικότητας, άρα και της κυριαρχίας σε 19 νησιά στο Ανατολικό Αιγαίο, δηλαδή ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού.
Αποκορύφωμα της τουρκικής προκλητικότητας ήταν το πρωινό της Δευτέρας 15 Μάιου, όπου 20 συνολικά τουρκικά μαχητικά F-16 της τουρκικής Αεροπορίας (THK), 5 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας (ΑΦΝΣ) τύπου CN-235 και 19 ελικόπτερα S-70 εκτέλεσαν 37 παραβάσεις στο FIR Αθηνών και 141 παραβιάσεις του ΕΕΧ ενώ σημειώθηκαν και 14 εμπλοκές με μαχητικά της ΠΑ που έσπευσαν να τα αναχαιτίσουν..
Το χρονικό αυτό σημείο μπορεί να χαρακτηριστεί ως ημέρα «ολικής επαναφοράς» της THK η οποία διατήρησε μια εξαιρετικά ασθενική παρουσία επί σειρά μηνών άνωθεν του Αιγαίου, με ένα έως δύο το πολύ ζεύγη μαχητικών F-16, να εκτελούν τις συνηθισμένες παραβιάσεις στα γνωστά σημεία εισόδου μεταξύ Λέσβου – Χίου – Σάμου.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου