Απανωτά «χαστούκια» δέχεται η Τουρκία και προσωπικά ο Tayyip Erdogan λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο Donald Trump, καθώς το Βερολίνο σήκωσε το «γάντι» ανακοινώνοντας ότι εξετάζει την απόσυρση των δυνάμεων του από το Ιντσιρλίκ, ενώ η Μόσχα με δήλωση του ίδιου του V. Putin δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον συντονισμό με τις δυνάμεις των κούρδων της Συρίας.
Ο V. Putin σε δηλώσεις του στο Πεκίνο τόνισε ότι η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμά της να αποκαταστήσει επαφές με τους Κούρδους της Συρίας, παρά τις ενστάσεις της Τουρκίας, καθώς και αυτές οι δυνάμεις «αγωνίζονται εναντίον των τρομοκρατών».
«Καθώς ο κουρδικός παράγοντας είναι ένας πραγματικός παράγοντας στην κατάσταση της Συρίας και οι κουρδικές ένοπλες δυνάμεις παίρνουν μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον του ISIS και είναι μεταξύ των πιο αποτελεσματικών δυνάμεων, θεωρούμε ότι είναι ορθό να διατηρούμε επιχειρησιακές επαφές μαζί τους, έστω και αν αυτές αφορούν στην αποφυγή πιθανών συγκρούσεων και καταστάσεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν απειλή για τους στρατιώτες μας».
Η Angela Merkel προειδοποίησε ότι η Γερμανία θα αποσύρει τη γερμανική δύναμη των 260 ανδρών και τα αεροσκάφη Tornado που σταθμεύουν στο Ιντσιρλίκ και συμμετέχουν στις επιχειρήσεις εναντίον του ISIS, μετά τη δεύτερη απαγόρευση που επέβαλε η Τουρκία στην επιτροπή της γερμανικής βουλής για επίσκεψη στη βάση του Ιντσιρλίκ. Μια απαγόρευση η οποία ερμηνεύθηκε ως απάντηση στην απόφαση της γερμανικής δικαιοσύνης για χορήγηση ασύλου σε μεγάλο αριθμό τούρκων αξιωματικών, που κατηγορούνταν από το τουρκικό καθεστώς για σχέσεις με τον Fethullah Gülen.
Αυτά όλα συμβαίνουν τη στιγμή που οι Κούρδοι της Συρίας επιδεικνύουν καθημερινά νέες νίκες εναντίον των δυνάμεων του ISIS, ενισχύοντας έτσι τη διαπραγματευτική θέση τους έναντι Ρώσων και Αμερικάνων και ενώ η Άγκυρα επιχειρεί με «απέλπιδες» αεροπορικές επιθέσεις εναντίον θέσεων του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ να σώσει τα προσχήματα και να πείσει την εσωτερική κοινή γνώμη ότι δεν είναι απομονωμένη…
Παρά τη φημολογούμενη πίεση που δήθεν ασκείται από την Ουάσιγκτον προς τον Τ. Erdogan ώστε να αποφύγει την ένταση το Αιγαίο, τα γεγονότα δείχνουν ακριβώς το αντίθετο.
Η κυβέρνηση και οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών θέλουν εδώ και εβδομάδες να στείλουν το μήνυμα ότι οι Αμερικανοί στηρίζουν όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και την Ελλάδα και συνεπώς παρεμβαίνουν για να βάλουν στην «θέση» του τον Tayyip Erdogan.
Με βάση αυτό το σενάριο επιχειρήθηκε η επικοινωνιακή διαχείριση της συνάντησης με τον Erdogan στο Πεκίνο, όταν είναι σαφές ότι η τουρκική στάση έναντι της Κύπρου και της Ελλάδας δεν αλλάζει με μια απλή δήλωση, η μια συνάντηση.
Έτσι και το βράδυ της Δευτέρας η ελληνική αντίδραση στο πρωτοφανές, για την ποσοτική αλλά και ποιοτική ένταση, μπαράζ επιθετικών ενεργειών στο Αιγαίο, ήταν αποπροσανατολιστικό, καθώς στόχευε την… ελληνική κοινή γνώμη.
Έτσι το ελληνικό ΥΠΕΞ επέλεξε να καταδικάσει την παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων από δύο τουρκικά πολεμικά σκάφη σπεύδοντας όμως να προσθέσει ότι «είναι φανερό ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Τουρκία που δεν επιθυμούν τη συνεννόηση και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών». Απλώς το ελληνικό ΥΠΕΞ είτε αποφεύγει να αποδεχθεί ότι αυτές οι δυνάμεις που καταγγέλλει είναι ο ίδιος ο Tayyip Erdogan, με τον οποίο είχε πραγματοποιηθεί η συνάντηση την προηγουμένη, είτε «αποκαλύπτει» κάποιες… σκοτεινές δυνάμεις που υπονομεύουν τον κ. Erdogan τις οποίες δεν γνωρίζει προφανώς ούτε ο ίδιος, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα τις είχε καταγγείλει και εξουδετερώσει.
Η Τουρκία παρόλα αυτά συνεχίζει και κλιμακώνει τις προκλήσεις της έναντι της χώρας μας με ένα μπαράζ NOTAM’s και NAVTEX που θέτουν υπό αμφισβήτηση κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες σε όλο το Αιγαίο με στόχο να αναδειχθεί και να προβληθεί μια ιδιότυπη συγκυριαρχία σε όλο το Αιγαίο. Με τρόπο που τελικά θα αποτυπώνει τις πάγιες διεκδικήσεις της Τουρκίας για συνεκμετάλλευση και τελικά διαμοιρασμό του Αιγαίου.
Για όσους γνωρίζουν καλά τα ελληνοτουρκικά, απλώς έχει ανοίξει μια μικρή πόρτα ενός μεγάλου… φρενοκομείου.
Δημοσίευση σχολίου