Ο ποταμός Ευφράτης
Λίγες μέρες μετά το "παράξενο" πέρασμα του Τζον Μακέιν στη Συρία και τη Τουρκία, η τουρκική κυβέρνηση έκοψε την παροχή νερού του ποταμού Ευφράτη στα βόρεια της Συρία, παραβιάζοντας τις διεθνείς συμβάσεις σχετικά με το δικαίωμα πρόσβασης στο νερό.
Whitney Webb
Αν και κάποιος βαθμός σταθερότητας έχει αποκατασταθεί σε αυτό το μέρος της βόρειας Συρίας, μετά την απελευθέρωση του Χαλεπίου και άλλων περιοχών που κατείχε η Αλ Κάιντα που ελευθερώθηκαν από το συριακό στρατό, οι εξωτερικές δυνάμεις φαίνονται αποφασισμένες να διατηρήσουν την περιοχή σε αστάθεια, όποιες κι αν είναι οι συνέπειες. Στο τελευταίο παράδειγμα επίθεσης κατά της Συρίας, η Τουρκία, η οποία για καιρό έπαιξε το ρόλο του ανταγωνιστή στη σύγκρουση που διαρκεί σχεδόν έξι χρόνια, μόλις διέκοψε τον ρου του Ευφράτη προς τη Συρία, στερώντας τη χώρα ένος από τους κύριους υδάτινους πόρους της.
Σύμφωνα με το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Hawar News Agency, η Τουρκία διέκοψε την παροχή νερού προς τη Συρία στις 23 Φεβρουαρίου, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να αναγκάσει το κλείσιμο ενός υδροηλεκτρικού σταθμού του φράγματος Tishreen, αλλά και να μειωθεί σημαντικά το επίπεδο του αποθέματος του ταμιευτήριου που συνδέεται με το φράγμα. Το φράγμα παρέχει τόσο νερό όσο και ηλεκτρικό ρεύμα σε περιοχές-κλειδιά της βόρειας Συρίας, όπως π.χ. στη πόλη της Ιεράπολης της Συρίας και σε άλλες περιοχές του καντονιού του Κομπάνι, με κουρδικό πληθυσμό κυρίως.
Κούρδοι μαχητές παίρνουν θέση στην κορυφή του όρους Ανάν που δεσπόζει το φράγμα Tishreen, μετά την απελευθέρωση του από τους μαχητές του Ντάες στα νότια του Κομπάνι, στη Συρία, στις 27 Δεκεμβρίου 2016. Φωτογραφία Ρόδη Said
Το φράγμα είναι ένα από τα μεγάλα έργα που ακολουθούν τον Ευφράτη.
Το φράγμα Tishreen
Στην ίδια τη κοιλάδα του Tishreen βρίσκονται το φράγμα Tabqa και η λεκάνη του, η λίμνη Άσαντ η οποία παρέχει στο Χαλέπι το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας και του πόσιμου νερού, καθώς και το νερό που απαιτείται για την άρδευση πάνω από 640.000 εκτάρια καλλιεργημένης γης. Ένας υπάλληλος της πόλης της Ιεράπολης είπε στο Πρακτορείο Ειδήσεων Χαουάρ, ότι η πόλη θα παρέχει γεννήτριες βενζίνης στους πολίτες για να αντιμετωπίσουν το black out που προκάλεσε η απόφραξη των υδάτων του ποταμού. Ο ίδιος υπάλληλος πρόσθεσε ότι η Τουρκία «διακόπτοντας τον ρου του Ευφράτη, παραβίασε τις διεθνείς συμβάσεις για την υδροηλεκτρική ενέργεια, καθώς εξαρτάται από την πρόσβαση στα νερά του ποταμού».
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία στερεί τους Σύρους από το νερό για να προωθήσει τους πολιτικούς στόχους της στην περιοχή. Η Τουρκία είχε ήδη διακόψει το ρου του ποτάμιου τον Μάιο του 2014, μειώνοντας το επίπεδο της λίμνης Άσαντ πάνω από 20 πόδια (>6 μ) δημιουργώντας τις προϋποθέσεις μιας γενοκτονίας δι’ αφυδάτωσης. Με την παρούσα υποτροπή, η Τουρκία απειλεί επίσης τους ιρακινούς πολίτες. Τα κυριότερα αστικά κέντρα, όπως η Μοσούλη, των οποίων η προμήθεια νερού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους κατάφυτες που τροφοδοτούνται από τον Ευφράτη, μπορούν να αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες εάν παραμένει η διακοπή τους ρους του ποταμού.
Η πράξη της διακοπής του ποταμού δεν είναι πρωτοφανής, αλλά το timing της είναι διαφορετικό.
Πριν από μόλις λίγες μέρες, ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν επισκέφθηκε μυστικά [παράνομα, σ.μτφ.] το καντόνι του Κομπάνι (Ayn al-Arab στα αραβικά), δηλαδή τη περιοχή που είναι σήμερα χωρίς νερό, πριν να κατευθυνθεί προς τη Τουρκία, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με το γραφείο του γερουσιαστή «η επίσκεψη του γερουσιαστή Μακέιν ήταν μια πολύτιμη ευκαιρία για να εκτιμήσει επί τόπου την κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ», προσθέτοντας ότι ο Μακέιν ελπίζει να συνεργαστεί σύντομα με τη διοίκηση Τραμπ και τους στρατιωτικούς ηγέτες «για να βελτιστοποιηθεί η προσέγγισή μας» στον αγώνα κατά του ισλαμικού κράτους.
Παρότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποστηρίξει τους Κούρδοι στον αγώνα τους να παραμείνουν στα εδάφη που δεν ελέγχονται από τους τρομοκράτες κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων, το έκαναν με τιμή σημαντικών επιπλοκών στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας. Για παράδειγμα, κατά τους πρώτους μήνες του 2016, ο Ερντογάν ζήτησε με θεατρικό στόμφο από τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιλέξουν ανάμεσα σε μια συμμαχία είτε με την Τουρκία είτε με τους Κούρδους της Συρίας. Η διπλωματική αντιπαράθεση έχει έκτοτε φτάσει σε κορύφωση, με τη Τουρκία, πριν δύο εβδομάδες και λιγότερο, να απειλήσει να εισβάλει στην πόλη Ιεράπολις της Συρίας που ελεέγχεται από τους Κούρδους. Η Ιεράπολις της Συρίας είναι η πόλη η οποία υποφέρει το περισσότερο από τον αποκλεισμό του Ευφράτη από την Τουρκία, γεγονός το οποίο μας καθιστά να υποθέσουμε ότι η δράση αυτή έχει ως στόχο να αποσταθεροποιήσει τους Κούρδους πριν από πιο δραστικά μέτρα.
Αξίζει επίσης να θυμόμαστε ότι, παρά τους ισχυρισμούς του Ερντογάν και του Μακέιν που ισχυρίζονται ότι θέλουν να «ανατρέψουν» το Ισλαμικό Κράτος και τις άλλες τρομοκρατικές ομάδες, και οι δύο εξακολουθούν να διατηρήσουν στενούς δεσμούς με αυτές τις ίδιες ομάδες. Αυτό, βέβαια, μας κάνει να πιστέψουμε ότι η επίσκεψη του Μακέιν, καθώς και οι προηγούμενες πρωτοβουλίες της Τουρκίας, δεν απαλλάσσονται από υστεροβουλία, η οποία θα έπρεπε να εκφραστεί δημοσίως.
Για παράδειγμα, ο Μακέιν ανάπτυσσε τεράστιο ζήλο στις προσπάθειές του να ανατρέψει τον Άσαντ από την εξουσία, ποτέ δεν περιόρισε η έκρυψε τις σχέσεις του με τους «μετριόφρονους αντάρτες» και τις αποδεδειγμένες ακραίες ισλαμιστικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, όπως είναι το ισλαμικό κράτος. Αυτό επιβεβαιώνεται και από μια περίφημη φωτογραφία ντροπής , την οποία δείχνει τον Μακέιν να ποζάρει με τον Χαλίντ αλ-Χαμάντ, έναν «μετριόφρονο αντάρτη» [αυτός που κινηματογραφήθηκε ενώ τρώει τη καρδιά ενός Σιϊτη, σ.μτφ]. Εξάλλου, ο Μακέιν παραδέχθηκε τη συνάντηση με το ISIS (ΙΚ) στην εθνική αμερικανική τηλεόραση, μέχρι που αναγνώρισε δημοσίως ότι ήταν ακόμα σε επαφή με τη περίφημη τρομοκρατική ομάδα.
Ο γερουσιαστής Μακέιν στη Συρία, παρέα με την «ανταρτική» ομάδα Βόρεια Θύελλα που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.
Ο Ερντογάν, εν τω μεταξύ, αποδείχθηκε ότι είναι ένας σημαντικός παίκτης στο λαθρεμπόριο του πετρελαίου του ισλαμικού κράτους για τη πώληση στην παγκόσμια αγορά του κλεμμένου από το συριακό Κράτος πετρελαίου. Είναι αυτές οι πωλήσεις πετρελαίου που επέτρεψαν στο το ισλαμικό κράτος να είναι σήμερα μια από τις καλύτερα χρηματοδοτούμενες τρομοκρατικές ομάδες του πλανήτη.
Με συνδέσεις αυτού του είδους, πολύ καλά τεκμηριωμένες σήμερα, φαίνεται εξαιρετικά απίθανο ότι ο Μακέιν και ο Ερντογάν συζήτησαν τον τρόπο με τον οποίον θα νικηθεί το ισλαμικό κράτος. Λαμβάνοντας υπόψη τα αποδεικτικά στοιχεία, φαίνεται πολύ πιο πιθανό ότι έχουν πάντα, ο ένας και ο άλλος, τη σταθερή βούληση να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή για την επίτευξη του κοινού στόχου τους που είναι η ανατροπή του Άσαντ. Εκτός από την Τουρκία η οποία ήδη εργάζονται για να αποσταθεροποιήσει τη Βόρεια Συρία αποκλείοντας την από τους υδάτινους πόρους της, θα δούμε σύντομα ποια άλλα μέτρα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της «μυστικής» συνάντησης.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου