GuidePedia

0

Αυτή την εβδομάδα, η αμερικανική κυβέρνηση παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι τα στρατεύματά της πολεμούν στην πρώτη γραμμή ενάντια στο Ισλαμικό κράτος (ISIS) στο Ιράκ. Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι τα Αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται στο πεδίο της μάχης στην εμπόλεμη Μοσούλη. Η συγκεκριμένη δήλωση έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενους ισχυρισμούς, ότι δηλαδή το αμερικανικό προσωπικό λειτουργούσε απλώς ως σύμβουλος στην μάχη για την ανακατάληψη της πόλης.

Σύμφωνα με τον Brian Becker του ANSWER coalition, η Αμερικανική ανάμειξη στην πολεμική επιχείρηση ‘’έχει αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό».



“Γνωρίζουμε ότι τα Αμερικανικά στρατεύματα έχουν χτυπηθεί και μετράνε απώλειες στο πεδίο της μάχης στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένης της μάχης για την Ανατολική Μοσούλη’’, δήλωσε ο Becker στο RT.

Eπιπλέον, αυτό που έχει σημασία είναι να κάνουν ένα βήμα πίσω και να καταλάβουν ‘’ την πολιτική της λεγόμενης παραδοχής από το Πεντάγωνο ότι τα Αμερικανικά στρατεύματα είναι απασχολημένα με το να πολεμούν’’ και όχι απλώς να εξυπηρετούν στη βοήθεια ή την εκπαίδευση’’ , είπε ο Becker.

Κατά τη γνώμη του, η διοίκηση του Τραμπ προετοιμάζει την κοινή γνώμη για μεγαλύτερη στρατιωτική ανάμειξη και στο Ιράκ και στη Συρία. Αργότερα μέσα στον μήνα, στις 28 Φεβρουαρίου, ο υπουργός άμυνας James Mattis οφείλει να παραδώσει στο Donald Trump την αναφορά του σχετικά με το ποια θα είναι η νέα στρατηγική προκειμένου να νικηθεί το ISIS σε Ιράκ και Συρία, εξήγησε ο Becker. Την ίδια μέρα ο Αμερικανός πρόεδρος θα δώσει την πρώτη του ομιλία πριν από την κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου.



“Πρόκειται για μια πολιτική προετοιμασία της κοινής γνώμης πριν από μια μεγαλύτερη νέα συμπλοκή των χερσαίων δυνάμεων στο Ιράκ’’, δήλωσε ο Becker.

Ως προς το αν αυτό θα μπορούσε η συμπλοκή αυτή να μετατραπεί σε μια ολοκληρωμένη στρατιωτική επιχείρηση, ο Becker ανέφερε ότι ‘’υπάρχει ένας αυστηρός περιορισμός σε αυτή τη διαχείριση, όπως θα μπορούσε να υπάρχει σε κάθε διαχείριση.’’

“Θυμηθείτε ότι κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του τον Μάρτιο του 2016 ο Τραμπ είπε ότι ‘’θα στείλουμε 20.000 με 30.000 στρατεύματα στο Ιράκ’ προσθέτοντας ότι «αυτό είναι που μου λένε οι στρατηγοί. Αυτό είναι που ακούω». ‘’Φυσικά αυτό δεν ήταν οριστικό, επρόκειτο απλώς για μία από τις γνωστές δηλώσεις των στρατηγών. Παρόλα αυτά, ο ίδιος διατύπωσε την εικόνα των 20.000-30.000 στρατευμάτων. Μπορεί να το πετύχει αυτό ο Τραμπ στ’αλήθεια; Μπορούν οι Αμερικάνοι, ή θα ανεχθούν, το συγκεκριμένο επίπεδο στρατιωτικής συμπλοκής στο Ιράκ; Δεν νομίζω’’, είπε ο αναλυτής.

“Επίσης η Αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να αποδείξει τη σύνδεσή της στην μάχη εναντίον του ISIS στη Συρία. Το Ιράν, η Τουρκία, κυρίως η Ρωσία και ο Συριακός-Αραβικός στρατός έχουν ήδη συντρίψει το ISIS και την Αλ-Κάϊντα. Ο Τραμπ θέλει να ξαναμπεί με τη σειρά του στο παιχνίδι’’, πρόσθεσε ο Becker.



Η συμφωνία ‘’συμβουλή και βοήθεια’’ χρησιμοποιείται κυρίως για τον εγχώριο πληθυσμό της Αμερικής και είναι ένα μήνυμα δημοσίων σχέσεων ‘’όχι τόσο για τον υπόλοιπο κόσμο, όσο για τον Αμερικανικό πληθυσμό’’, αναφέρει η Karen Kwiatkowski, συνταξιούχος αντισυνταγματάρχης της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ.

“Η μακρά απασχόληση και οι πόλεμοι στην Μέση Ανατολή στους οποίους η Αμερική έχει αναμειχθεί για πάνω από 15 χρόνια, πλέον είναι πάρα πολύ μισητοί στο λαό της Αμερικής. Επομένως, η συμφωνία ‘’συμβουλή-και-βοήθεια’’ – είναι η χαλαρή, φιλική γλώσσα που χρησιμοποιείται για τους Αμερικάνους. Αυτή τη φορά δεν ήταν αλήθεια. Πιστεύω ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι αλήθεια, όπως άλλωστε μάθαμε’’, αυτή είπε.

Επίσης, κατά τη γνώμη της Kwiatkowski, ο Τραμπ είναι περισσότερο ειλικρινής σχετικά με το αμερικανικό πρόγραμμα στην Μέση ανατολή σε σχέση με τους προκατόχους του.

“Μέχρι τώρα δεν μπορώ να πω από που προέκυψε η πραγματική αλλαγή , αλλά πλεόν είναι περισσότερο πιθανό ο Τραμπ να ομολογήσει ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο και ότι ενδιαφερόμαστε, ως αμερικανική κυβέρνηση, παρά πολύ για το Ιρακινό πετρέλαιο. Αυτό ταιριάζει πολύ με αυτά που είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, επίσης. Κατά κάποιο τρόπο, μπορεί να κανείς να πιστέψει τον Τραμπ σε κάποιο βαθμό ως προς αυτό. Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται να πει ψέματα. Δυστυχώς, οι πολιτικές που ακολουθεί ίσως δεν είναι οι καλύτερες για ειρήνη ή μακρόχρονη επιτυχία.’’ , αυτή ανέφερε στο RT.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις ‘’μας λένε πολλά για τη στρατηγική που η διακυβέρνηση Τραμπ θα ακολουθήσει στο Ιράκ, ‘’ αναφέρει η πολιτική σχολιάστρια Marwa Osman.

“Πρώτα, πρέπει να αναρωτηθούμε αν στ’αλήθεια έγινε μάχη και αν υπήρχαν εκεί πραγματικά στρατιώτες που πολέμησαν εναντίον της Μοσούλης και εναντίον του ISIS. Δεν μπορώ να πω αν οι πληροφορίες είναι αληθινές ή ψεύτικες, καθώς αυτοί αρνούνται να δημοσιοποιήσουν αριθμούς και πραγματικές στατιστικές,’’ δήλωσε η Osman στο RT.

Ακόμη, η Osman θυμήθηκε την ομιλία του Τραμπ στο επιτελείο της CIA τον προηγούμενο μήνα.

“Τους είπε ότι ήταν μια πολύ κακή κίνηση να αφήσουν τη Βαγδάτη και το Ιράκ, κυρίως να αφήσουν το πετρέλαιο στους Ιρακινούς και να τους εγκαταλείψουν στο χάος και χωρίς ασφάλεια. Και έπειτα, ανέφερε ότι εμείς θα πρέπει να ξαναπάρουμε τον έλεγχο και πρόσθεσε ότι ίσως θα έχουν άλλη μια ευκαιρία, δήλωσε η Osman. “Ας προχωρήσουμε δυο εβδομάδες μετά, όταν ο Αμερικανός υπουργός άμυνας είπε ότι ανεξάρτητα από τις εντάσεις στην Μέση Ανατολή δεν θα υπήρχε καμία επέκταση, ούτε στρατός. Και λιγότερο από ένα μήνα μετά τα πάντα αλλάζουν – και αλλάζουν πολύ γρήγορα.’

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top