GuidePedia

0

Η Τουρκία παίζει το μέλλον των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στην Αλ Μπαμπ στη Συρία. Η γιγαντιαία επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη, καρκινοβατεί. Τι λένε τα στοιχεία

Η Επιχείρηση με την κωδική ονομασία Ασπίδα του Ευφράτη, η εισβολή δηλαδή των Τ.Ε.Δ.(Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων) στην Βόρεια Συρία συνιστά μια κρίσιμη λειτουργία για την Τουρκία. Ως στόχοι της επιχείρησης το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της, είχε ορίσει:
  1. Την ασφάλεια των τουρκικών συνόρων με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας του Ισλαμικού κράτους
  2. Την αποφυγή δημιουργίας ενιαίας Κουρδικής οντότητας στην Βόρεια Συρία
Οι δύο αυτοί στόχοι εξυπηρετούν απόλυτο το όραμα της Μεγάλης Τουρκίας κυρίαρχο στοιχείο στον Ερντογανισμό του ιδεολογήματος εκείνου το οποίο βασίζεται στην σύζευξη Παντουρκισμού-Πανισλαμισμού -Αλυτρωτισμού.

Η εξέλιξη της λειτουργίας αυτής είναι γνωστή. Τους τέσσερις πρώτους μήνες οι δύο φάσεις της επιχείρησης ολοκληρώθηκαν απρόσκοπτα για το τουρκικό κράτος. Επιτεύχθηκαν όλοι οι καθορισμένοι επιχειρησιακοί στόχοι στον άξονα Jarablus-Azaz με την συνολικά «εκκαθαρείσθα» έκταση να ανέρχεται στα 3100 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Δεν συνέβη όμως το ίδιο κατά τον τον τελευταίο πέμπτο (5ο) μήνα.

Οι απώλειες για τον τουρκικό στρατό σε έμψυχο δυναμικό και εξοπλισμό έχουν αυξηθεί δραματικά, ενώ οι δυνάμεις του παραμένουν καθηλωμένες πέριξ της πόλης Αλ Μπαμπ.
Η εμπλοκή των Τ.Ε.Δ. στην πρώτη πραγματική μάχη κατά των μαχητών του Ισλαμικού κράτους οι οποίοι υπερασπίζονται την μικρή αλλά τεράστιας στρατηγικής σημασίας πόλη Al-Bab στα βορειοανατολικά του Χαλεπίου δεν εξελίσσεται σύμφωνα με τις προσδοκίες της Άγκυρας.
Παρά τις ενισχύσεις των Τ.Ε.Δ. που δραστηριοποιούνται γύρω από την Αλ Μπαμπ με νέα τάγματα καταδρομών (επίλεκτες μονάδες του που έχουν αποκτήσει εμπειρία σε “αντιτρομοκρατικές” επιχειρήσεις εναντίον του ΡΚΚ) με τεθωρακισμένες μονάδες, παρά το γεγονός πως ο αριθμός των δυνάμεων του τουρκικού στρατού στην περιοχή της Αλ Μπαμπ έχει φτάσει και έχει ξεπεράσει το επίπεδο των δυνάμεων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), η επιχείρηση καρκινοβατεί.
Το Ισλαμικό κράτος έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε τακτικό επίπεδο.

Μάχεται πλέον μέχρις εσχάτων μέχρι τελευταίου ανδρός, χρησιμοποιεί ελεύθερους σκοπευτές, παγιδεύει τα πάντα με εκρηκτικούς μηχανισμούς, χρησιμοποιεί τις επιθέσεις αυτοκτονίας ιδιαίτερα με παγιδευμένα αυτοκίνητα και επιτυγχάνει να έτσι να μεγιστοποιεί τις απώλειες για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις σε όλα τα επίπεδα

Η εξέλιξη των μαχών καταδεικνύει πως το ISIS διαθέτει μεγάλες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων και των αντιαρματικών πυραύλων.
Οι δε εξελίξεις στο Ιράκ επιτρέπουν στην ισλαμική οργάνωση να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την θέση του στην Συρία.

H πόλη Αλ Μπαμπ έχει μεταβληθεί σε σωρούς ερειπίων συνεπεία των βομβαρδισμών από την Τουρκική-Ρωσική πολεμική αεροπορία και από το τουρκικό πυροβολικό.
Παρόλα αυτά η αντίσταση του ISIS δεν κάμπτεται , διαφαίνεται κατά συνέπεια πως έχει οργανώσει υπόγεια ένα τέτοιο αμυντικό σύστημα ικανό να του επιτρέπει να διατηρεί το αξιόμαχο του.
Ο ακριβής αριθμός της δύναμης του σε άνδρες δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί. Οι εγκλωβισμένοι «άμαχοι» μεταβάλλονται σε μαχητές της οργάνωσης εν ριπή οφθαλμού και τούμπαλιν.

Οι ΤΕΔ έχουν κινητοποιήσει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας την οποία διαθέτει η τουρκική αμυντική βιομηχανία σε μια προσπάθεια να εντυπωσιάσουν με τον εξοπλισμό τους.
Το μέλλον της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας όχι άδικα υποστηρίζουν πολλοί αρθρογράφοι διακυβεύεται στα ερείπια της πόλης Αλ Μπαμπ,πόλης-προπύργιο για το Ισλαμικό κράτος.
Οι μέχρι σήμερα απώλειες για τον τουρκικό στρατό ανέρχονται σε πάνω από 50 άνδρες
Σύμφωνα με ανεπίσημες τουρκικές πηγές, από την ημέρα έναρξης της Επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» μέχρι σήμερα έχουν προσβληθεί από αντιαρματικά βλήματα 15 άρματα μάχης M60T Sabra, 3 M60A3 TTS, 10 Leopard 2A4, 5 τεθωρακισμένα οχήματα ACV-15, 2 αυτοκινούμενα πυροβόλα T-155 και ένα Kirpi MRAP, εκ των οποίων ολικές θεωρούνται οι απώλειες των 3 M60T και του ενός M60A3 (στοιχεία και από το ).

Το συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες αναφέρει πως 352 άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων 77 παιδιών και 48 γυναικών έχουν σκοτωθεί από τις Τ.Ε.Δ κατά τους βομβαρδισμούς του πυροβολικού και τις αεροπορικές επιδρομές τους τελευταίους πέντε μήνες.

Στοχευμένα δημοσιεύματα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για μια κακώς προγραμματισμένη και εξελισσόμενη επίθεση παρά την ισχυρή δύναμη πυρός η οποία και την υποστηρίζει.
Μιλούν επίσης για μια επίθεση η οποία ναι μέν είναι στα μέτρα του δυνατού για τις Τ.Ε.Δ., όμως απαιτεί δε μια πιο καλύτερη χρήση των διπλωματικών ικανοτήτων (ως συνέβη στην Jarablus).
Ο μεγαλύτερος ρεαλισμός στον καθορισμό των στόχων της επιχείρησης με την κωδική ονομασία Ασπίδα του Ευφράτη, θα επιτρέψει οι στρατιωτικές επιτυχίες να εδραιωθούν και σε πολιτικό επίπεδο.

Δεν λείπουν και οι αιχμές κατά των ΗΠΑ (πολιτική Ομπάμπα), πως δεν στήριξαν την δράση αυτή στον επιθυμητό βαθμό. Αυτά σε συνέχεια παλαιότερων δημοσιευμάτων που έφεραν Αμερικανικό Πεντάγωνο να έχει δρομολογήσει διαλυτικές διαδικασίες εντός Συριακού Ελεύθερου Στρατού (FSA).
Αναφέρουν τέλος ξεκάθαρα πως σε μεσοπρόθεσμη βάση, η ενίσχυση της διπλωματικής θέσης της Τουρκίας θα εξαρτηθεί από την ικανότητά της να δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τις ΗΠΑ, όπως επέτυχε με τη Ρωσία.

Η εξισορρόπηση αυτή θα δώσει στην Τουρκία κατά τους Τούρκους «αρθρογράφους» μεγαλύτερη επιρροή στην διαδικασία αποκατάστασης της ειρήνης στη Συρία.
Τον Φεβρουάριο του 2011 με αφορμή τις διαδηλώσεις κατά της Τουρκίας στα Κατεχόμενα της Κύπρου ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει μεταξύ των άλλων: Μας λένε να φύγουμε.. Λένε να φύγει η Τουρκία. Ποιος είσαι ρε φίλε; Έχω νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες εγώ εκεί… Έχω στρατηγικό ενδιαφέρον..

Η παράδοση η οποία και δημιουργήθηκε για τον τουρκικό στρατό τόσο στα κατεχόμενα της Κύπρου το 1974, στο Ιράκ το 1990 (Νότιο Κουρδιστάν), φέρει τον τουρκικό στρατό να μην εγκαταλείπει τον γεωγραφικό χώρο στον οποίο βρήκαν τον θάνατο στελέχη του.
Στον αντίποδα οι Ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν σαν στόχο τον νότιο τομέα της πόλης Αλ Μπαμπ, σε μία προσπάθεια να επιταχυνθεί η προέλαση των στρατευμάτων του καθεστώτος Ασαντ, τα οποία και απέχουν περί τα 7 χιλιόμετρα από την πόλη.

Είναι δεδομένο πως η επιχείρηση των Τ.Ε.Δ. «Ασπίδα του Ευφράτη» δεν μπορεί να ξεπεράσει τα όρια τα οποία της έχει θέσει η ρωσική διπλωματία.

Αυτό με την σειρά του επάγεται πως δεν θα υπάρξει πολεμική αναμέτρηση μεταξύ Τουρκικών ένοπλων δυνάμεων και μονάδων του καθεστώτος Ασαντ στην Αλ Μπαμπ.


Τούτων δοθέντων συνάγεται πως η εξέλιξη της μάχης για τον έλεγχο της πόλης Αλ Μπαμπ είναι ενδεικτική της περιπλοκότητας με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Τουρκία και ο τουρκικός κατοχικός στρατός στην Συρία.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top