GuidePedia

0

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Οι Τούρκοι ως γνωστόν είναι εθισμένοι στα παζάρια. Σημαντικό στοιχείο της πολιτικής πρακτικής τους διαχρονικά ,είναι οι εκβιασμοί, η αδιαλλαξία και η νομιμοφάνεια των παράλογων απαιτήσεων τους .

Πιέζουν τους Αμερικανούς με την υποτιθέμενη δυνατότητα που έχουν να κλείσουν τη Βάση του Ιντζιρλίκ. Με πρόφαση τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας ο πρώην πρωθυπουργός Νταβούτογλου υπέγραψε συμφωνία με τις ΗΠΑ (22/7/2015) , βάσει της οποίας οι Αμερικανοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη Βάση του Ιντζιρλίκ και του Ντιγιαρμπακίρ ελεύθερα, όποτε θέλουν και όπως θέλουν. Άρα οι απειλές και οι εκβιασμοί δύσκολα μπορούν να υλοποιηθούν.

Οι Αμερικανοί μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου λέγεται ότι μετέφεραν τις πυρηνικές κεφαλές που διατηρούσαν στο Ιντζιρλίκ σε άλλες Βάσεις. Φήμες αναφέρουν ότι οι πυρηνικές κεφαλές μεταφέρθηκαν στην Αεροπορική Βάση Deveselu στην Ρουμανία. Βέβαια, ο υπουργός ¨Αμυνας της Ρωσίας Sergey Soygu δήλωσε στην εφημερίδα Αϊντινλίκ (22/12/2016) τα εξής: “Οι ΗΠΑ εκσυγχρονίζουν τις πυρηνικές βόμβες που διαθέτουν σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Τουρκία. Η κατάσταση αυτή είναι επικίνδυνη για τη Ρωσία. Είμαστε αποφασισμένοι να απαντήσουμε σε αυτές τις επιχειρήσεις”.

Αιτία των απειλών προφανώς είναι η στάση των ΗΠΑ στο Κουρδικό.

Η παρουσία της γερμανίδας υπουργού άμυνας Ursula Von Der Leyan στο Ερμπίλ, οι συνομιλίες και η στήριξη στον Μπαρζανί πριν ένα μήνα, καθώς και η επίσκεψη του Προέδρου Ολάντ στην πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν πριν μια εβδομάδα θορύβησαν την Άγκυρα . Ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ έσπευσε στο Ερμπίλ να συζητήσει με τον Μπαρζανί, παίζοντας το παιχνίδι του καλού Κούρδου και του κακού ΡΚΚ.

Ένα άλλο σκληρό παζάρι πρόκειται να παιχθεί στο Κυπριακό. Ο Ερντογάν γνωρίζοντας τις εξελίξεις στα πλούσια κοιτάσματα αερίου και πετρελαίου στην Μεσόγειο θα πιέσει μέχρι εσχάτων για να αρπάξει ένα κομμάτι από τη λεία. Το μόνο ενδιαφέρον της Άγκυρας αλλά δυστυχώς και του διεθνή παράγοντα είναι να λυθεί όπως-όπως το Κυπριακό για να ξεκινήσει ανενόχλητα η εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου . Οι κανόνες διεθνούς δικαίου, οι αποφάσεις των ΗΕ τους είναι παγερά αδιάφορες. Πρέπει να χορτάσουν το θεριό για να αρπάξουν κι εκείνοι το μερίδιο τους.

πηγή




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top