GuidePedia

0

Του Βασίλη Κοψαχείλη*

Στη Σύνοδο της Γενεύης για το «Κυπριακό» η Τουρκία αρνήθηκε να συμφωνήσει με τις θέσεις της Ελλάδας πάνω στο ζήτημα των «Εγγυήσεων», το οποίο η Ελλαδική πλευρά θεωρεί ως ένα αναχρονιστικό και προσβλητικό ζήτημα για τις διεθνείς σχέσεις του 21ου αιώνα και ειδικά για μια χώρα-μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης.

Αντίθετα, πολύ θετικά βλέπουν την Ελληνική θέση στο ζήτημα η Βρετανία, η ΕΕ και ο ΟΗΕ.

Η στάση αυτή της Τουρκίας έρχεται και προστίθεται ώς ένα επιπλέον παράδειγμα ότι η Άγκυρα δεν κινείται με άξονα Αρχές και Αξίες, αλλά με άξονα το τι τη βολεύει κάθε φορά. Απέναντι σε ένα τέτοιο αντίπαλο, η διαπραγμάτευση οφείλει να συνοδεύεται και από ισχύ – την όποια ισχύ – που θα τον αναγκάσει να συμμορφωθεί.

Η Τουρκία εύκολα ξεχνά το δικό της αγώνα να απεξαρτηθεί, στις αρχές του 20ού αιώνα, από μια άλλη, προσβλητική για τις τότε διεθνείς σχέσεις, πρακτική, αυτή των Διομολογήσεων.

Συμβάσεις δηλαδή προνομίων στους υπηκόους ξένων κρατών που διέμεναν στην Οθωμανική / Τουρκική επικράτεια. Συμβάσεις στις οποίες το κράτος που φιλοξενούσε ξένους υπηκόους αυτοπροσδιοριζόταν λίγο-πολύ ως ημιβάρβαρο.

Το απαράδεκτο καθεστώς των διομολογήσεων άναψε ουσιαστικά το φιτίλι στις πολιτικές εξελίξεις που οδήγησαν στο τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στο διπλωματικό αγώνα που ακολούθησε ώστε να αναγνωριστεί το νέο Τουρκικό κράτος από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, άσχετα αν οι κληρονόμοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους να καταχωρηθούν στην ιστορική συνείδηση ως άξιοι συνεχιστές βάρβαρων λογικών και πρακτικών.

Οι διομολογήσεις, ως πρακτική των διεθνών σχέσεων, καταργήθηκαν οριστικά το 1937 με υπογραφή σχετικής Συνθήκης στο Montreux.

Αυτή την ιστορία, σήμερα η Τουρκία την ξεχνά στην περίπτωση της Κύπρου. Υποτίθεται ότι ενδιαφέρεται για το καλό της ειρήνης και της ευημερίας των Τ/Κ. Υποτίθεται ότι είναι υπέρμαχος φιλελεύθερων αντιλήψεων στο διεθνές δίκαιο. Πώς και αντιδρά λοιπόν στο ζήτημα των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων; Πώς και δεν αποδέχεται να συζητήσει εναλλακτικές προτάσεις εγγύησης της ασφάλειας της νέας Κύπρου;

Ας θυμίσει λοιπόν κάποιος τις Διομολογήσεις στην Τουρκία και να την αναγκάσει να απαντήσει που ακριβώς είναι το πρόβλημά της, να δείξει τουλάχιστο ένα διαφορετικό πρόσωπο στο ζήτημα των εγγυήσεων για την Κύπρο. Οι δικαιολογίες της δεν πείθουν κανένα… ακόμη και αυτούς που θέλουν να την εξυπηρετήσουν!

*Ο κ. Βασίλης Κοψαχείλης είναι Διεθνολόγος, Γεωστρατηγικός Αναλυτής


πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top