GuidePedia

0

Γραμμές άμυνας, κατόπιν εορτής, αναζητά τώρα η Λευκωσία καθώς οι συνομιλίες της Γενεύης δυο εβδομάδες πριν από την επίσημη έναρξη τους βρίσκονται στον αέρα, με την τουρκική πλευρά να επιδιώκει συνολική διαπραγμάτευση fast track και παζάρια με εκβιασμούς της τελευταίας στιγμής.

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα βρεθεί αύριο το πρωί στην Αθήνα για μια συνολική συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά για την διαμόρφωση της στρατηγικής μέχρι την Γενεύη αλλά και με εναλλακτικά σενάρια για το πως θα εξελιχθούν οι συνομιλίες, ενώ ο Νίκος Κοτζιάς αναχωρεί την επόμενη εβδομάδα για την Νέα Υόρκη για να συναντηθεί με τον νέο Γ.Γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο υπουργός εξωτερικών θέλει να είναι σαφής η ελληνική θέση στον ΟΗΕ πριν την μετάβαση του Αλ. Τσίπρα στην Γενεύη και συγχρόνως να εξηγηθούν οι σοβαρές αδυναμίες που υπάρχουν στην διαδικασία. Σταθερό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι χρέος και του ΟΗΕ είναι να αποτραπεί η σύγκληση μιας Διάσκεψης καταδικασμένης σε αποτυχία, καθώς έτσι θα τεθεί σε κίνδυνο όλη η διαδικασία των συνομιλιών αλλά και η γενικότερη περιφερειακή σταθερότητα..

Ο Νίκος Κοτζιάς αναμένεται ακόμη να ζητήσει από τον νέο Γ.Γ., να διασφαλίσει την αντικειμενικότητα του ειδικού εκπροσώπου του Ε. Άϊντα, που πολύ συχνά διολισθαίνει σε φιλοτουρκικές παρεκτροπές στην διαδικασία.

Μετά το ολέθριο σφάλμα της άνευ όρων και προϋποθέσεων συναίνεσης του Νίκου Αναστασιάδη στο δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου για αναβάθμιση των συνομιλιών στην Γενεύη με κατάληξη την Διεθνή Διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου, τώρα Λευκωσία και Αθήνα αναζητούν τρόπους ώστε να καλυφθεί η πρώτη μεγάλη «γκρίζα ζώνη» που αφορά την συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Διεθνή Διάσκεψη, καθώς η Συνθήκη Εγγύησης είχε συναφθεί μεταξύ των Εγγυητριών δυνάμεων και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ η Συνθήκη Συμμαχίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Στο δύσκολο αυτό νομικό και πολιτικό γρίφο δεν έχει δοθεί ακόμη απάντηση αν και με γνωμοδοτήσεις έγκριτοι νομικοί στην αρωγή των οποίων προσέφυγε το ΥΠΕΞ (όπως ο καθηγητής και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χρήστος Ροζάκης)προειδοποιούν ότι η μη συμμετοχή και εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, (ανεξαρτήτως της παρουσίας του Νίκου Αναστασιάδη ως εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής κοινότητας στις δικοινοτικές συνομιλιες) θα οδηγήσει σε ακυρότητα όποια νέα συμφωνία δεν φέρει την υπογραφή της.

Όμως η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή πλευρά, θέλοντας να απαλλαγούν δια παντός από την Κυπριακή Δημοκρατία και να αναβαθμιστεί έστω και στιγμιαία το ψευδοκράτος σε ισότιμο της «ελληνοκυπριακής Διοίκησης» όπως αποκαλούν την Κυπριακή Δημοκρατία, αρνούνται να αποδεχθούν την συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στις συνομιλίες. Το νομικό αυτό παζλ, που επαναφέρει την γνωστή θεωρία περί παρθενογένεσης του νέου κράτους, έχει βαθύτατες προεκτάσεις, καθώς ουσιαστικά θα σφραγίσει και την μορφή της λύσης του Κυπριακού.

Κυρίως όμως σε περίπτωση λύσης, αντί να υπάρχει μετεξέλιξή, θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα και μόνη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία, με ένα νέο «ομόσπονδο» κρατικό μόρφωμα αποτελούμενο από δυο ισότιμες συνιδρυτικές κρατικές οντότητες, οι οποίες πλέον θα έχουν τα ίδια δικαιώματα σε περίπτωση ναυαγίου της εφαρμογής της Λύσης…

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μ. Ακιντζί πάντως κάνει ότι είναι δυνατόν για να δυσκολέψει την θέση του Νίκου Αναστασιάδη, καθώς με την διατύπωση ακραίων θέσεων, ουσιαστικά του στερεί κάθε δυνατότητα ευελιξίας στην διαπραγμάτευση.

Ο κ. Ακιντζί επιμένει ότι η συμφωνία του με τον Ν. Αναστασιάδη την 1η Δεκεμβρίου δεν προέβλεπε εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ούτε Πολυμερή, αλλά Πενταμερή Διάσκεψη, επιμένει ότι η συζήτηση γίνεται όχι για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων αλλά για τον αριθμό που θα παραμείνει, υπεραμύνεται του καθεστώτος Εγγυήσεων της Τουρκίας, της παραμονής του μεγαλύτερου αριθμού των εποίκων, θέτει ως προϋπόθεση την εκ περιτροπής προεδρία και επιμένει να μεταθέτει για το τέλος της διαδικασίας το Εδαφικό, επιδιώκοντας να ανταλλάξει τις στοιχειώδεις εδαφικές προσαρμογές με την διατήρηση των Εγγυήσεων της Τουρκίας και με πολυετή χρονοδιαγράμματα για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top