Πολιτικό σύστημα για γέλια και για κλάματα. Παρακολουθώντας χθες τη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφιση του εφάπαξ βοηθήματος των χαμηλοσυνταξιούχων οι πολίτες δεν έμειναν απλά με το στόμα ανοιχτό ακούγοντας για ακόμη μία φορά λέξεις-εκφράσεις πεζοδρομίου, αλλά τους τσάκισε κρύος ιδρώτας για το τι είναι αυτό που τους περιμένει τα επόμενα χρόνια. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να διαχειριστούν ένα βοήθημα θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση;
Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την πολιτική που εφαρμόζει είναι δεδομένες. Όσον αφορά δε στα κοινωνικά μέτρα που εξήγγειλε και πρότεινε ονομαστική ψηφοφορία για να περάσει το νομοσχέδιο με το εφάπαξ βοήθημα σε 1.600.000 συνταξιούχους ήταν κάτι περισσότερο από προφανώς ότι το έκανε για να εκθέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Και τα κατάφερε.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης άρχισαν να αλλάζουν στάση όταν ενεπλάκησαν στην όλη διαδικασία οι δανειστές. Γιατί άραγε; Γιατί η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων εκεί που αρχικά είχαν πει πώς θα ψήφιζαν το εφάπαξ βοήθημα υπέρ των χαμηλοσυνταξιούχων άλλαξαν στάση όταν οι δανειστές θεώρησαν πώς η κυβέρνηση παραβιάζει τη συμφωνία του Eurogroup και απείλησαν με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος; Έπαψαν να είναι κοινωνικά μέτρα; Δεν θα ενίσχυαν όσους παίρνουν συντάξεις πείνας;
Η απάντηση είναι πώς όχι. Κομματικές και πολιτικές σκοπιμότητες ήταν αυτές που υπαγόρευσαν τη στάση των τριών κομμάτων, όπως και των άλλων τριών (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή) που τα ψήφισαν. Αλλά και μέσα στα κόμματα υπήρξαν διαφορετικές τάσεις προσφέροντας ακόμη μεγαλύτερη ικανοποίηση στην κυβέρνηση.
Στη ΝΔ επικράτησαν τουλάχιστον δύο θέσεις πριν τελικώς προκύψει το «παρών». Ορισμένοι υποστήριξαν πώς αν δεν ψηφίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κατηγορηθεί για στάση υπέρ των δανειστών και θα προκαλέσει δυσαρέσκεια σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας και μάλιστα στην πλειονότητα τους ψηφοφόρων της ΝΔ. Πρότειναν δηλαδή να ψηφιστούν τα μέτρα.
Οι υποστηρικτές της άλλης άποψης ήταν πώς αν ψήφιζε ναι η ΝΔ ήταν σαν έγκριση της πολιτικής της κυβέρνησης την οποία κατηγορεί η Πειραιώς ότι οδηγεί τη χώρα στα βράχια. Έτσι προέκυψε το «παρών». Αλλά τι σημαίνει «παρών» για τους πολίτες που παρακολουθούν; Το αφήνουμε στην κρίση σας.
Να επισημανθεί επίσης πώς από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πολλοί βουλευτές αποφάσισαν να μην δώσουν το παρόν στη Βουλή.
Το Ποτάμι, όπως και η Ένωση Κεντρώων αποφάσισαν την αποχή. Άλλη μία πολιτική στάση «κενή περιεχομένου» που φάνηκε να δικαιώνει την κυβέρνηση ότι τα δύο κόμματα κινούνται στο… τόξο των δανειστών ευελπιστώντας κάποια στιγμή ότι θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που τις προηγούμενες ημέρες ο Βασίλης Λεβέντης έκανε «αγιογραφία» στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και χθες άρχισε την ομιλία του στη Βουλή εκτοξεύοντας πυρά στην κυβέρνηση γιατί δεν συγκαλεί Πολιτικό Συμβούλιο για τα θέματα της άμυνας της χώρας (σ.σ. άλλα λόγια ν” αγαπιόμαστε).
Πώς τα δύο κόμματα που κόπτονται για την κοινωνία μπορούν να υπερασπιστούν τα δικαιώματα της όταν απέχουν από την ψηφοφορία στη Βουλή; Επίσης, πώς τη στιγμή που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «συμπράττει» με τη Χρυσή Αυγή αφήνουν ελεύθερο το πεδίο στο κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου να παίξει… πολιτική μπάλα;
Η Χρυσή Αυγή, όπως και το ΚΚΕ επιτέθηκαν στην κυβέρνηση για την πολιτική που ασκεί αλλά ταυτόχρονα είπαν ναι στο δικαίωμα των χαμηλοσυνταξιούχων να λάβουν το εφάπαξ βοήθημα των 300 ευρώ όταν η κυβέρνηση τους έχει πάρει από την τσέπη πολύ περισσότερα.
Στο ΠΑΣΟΚ έγινε πάλι μύλος. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος για ακόμη μία φορά διαχώρισε τη θέση του από τα υπόλοιπα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προτείνοντας να καταψηφιστούν τα μέτρα, αλλά τελικά συντάχθηκε με την επίσημη γραμμή του κόμματος και ψήφισε «ναι».
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από εκεί που θα έσκιζε τα μνημόνια υπέγραψε ένα ακόμη πιο σκληρό. Από εκεί που θα έκανε σκληρή διαπραγμάτευση αποδέχθηκε όλα τα μέτρα των δανειστών. Από εκεί που θα ρύθμιζε το χρέος κινδυνεύει να οδηγήσει σε νέα μέτρα υποθηκεύοντας για ακόμη περισσότερα χρόνια το μέλλον των Ελλήνων. Υπάρχουν πάρα πολλά ακόμη για τα οποία μπορεί να την κατηγορήσει κανείς.
Από την άλλη ποια είναι η αντιπολίτευση. Αυτοί δεν μπορούν να συνεννοηθούν για ένα βοήθημα υπέρ των χαμηλοσυνταξιούχων. Δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε εθνική γραμμή όταν οι Τούρκοι απειλούν με κατάληψη εθνικών εδαφών, θα σώσουν και τη χώρα. Που να ακουμπήσουν οι Έλληνες πολίτες;
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου