του Πάνου Σπαγόπουλου
Σοβαρά προβλήματα συντονισμού και απόδοσης προσωπικού και συστημάτων αντιμετωπίζει ο τουρκικός Στρατός εισβολής στις μάχες στην Συρία, αλλά το τελικό αποτέλεσμα προδιαγράφεται υπέρ του, λόγω τεράστιας υπεροχής σε εκπαιδευμένο υλικό και μέσα, εκτιμούν οι ελληνικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών που παρακολουθούν πολύ στενά την επιχείρησηση "Ασπίδα στον Ευφράτη" από την πρώτη ημέρα της.
Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση Ελληνα ανώτερου αξιωματικού, βαθύ γνώστη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, "Νομίζω ότι βλέπουμε το ίδιο έργο που είδαμε σε γενικές γραμμές στην Κύπρο σε ότι αφορά τα μέσα, αλλά σαφώς λιγότερες απώλειες σε προσωπικό.
Οι απώλειές τους σε προσωπικό είναι περιορισμένες και σε καμία περίπτωση δεν δείχνουν να τους απασχολούν. Λιγότεροι από 40 νεκροί δεν είναι πρόβλημα για μια ευρεία επιχείρηση, ειδικά στον τουρκικό Στρατό που ουδέποτε φείσθηκε τις ανθρώπινες απώλειες.
Πολύ περισσότεροι είναι οι νεκροί από τις βόμβες στο εσωτερικό της Τουρκίας. Αλλά σε επιχειρησιακά μέσα, έχουν πολύ σημαντικές απώλειες στην όλη επιχείρηση.
Το να χάσεις το 25% των κύριων αρμάτων μάχης και μάλιστα Leopard-2A4 σε μία μάχη με αντάρτες, όπως έγινε στην αλ Μπαμπ, είναι εντυπωσιακό.
Σημαίνει ότι δεν ήσουν έτοιμος να τους αντιμετωπίσεις, ούτε με τις κατάλληλες τακτικές, ούτε είχες εξοπλίσει με τον κατάλληλο τρόπο τα άρματά σου. Π.χ. έστω απλές σχάρες περιμετρικά του άρματος θα μείωναν κατά πολύ την απόδοση των αντιαρματικών όπλων.
Είδαμε παλιά σοβιετικά αντιαρματικά συστήματα Fagot να "θερίζουν" τα LEO2A4. Ακόμα και τα 9K115-2 Metis-M, που αντικατέστησαν τα Fagot λειτούργησαν πολύ καλά στα χέρια των ανταρτών.
Εχουμε εντυπωσιαστεί, πραγματικά από τις απώλειες τους σε άρματα μάχης. Απουσίαζε η υποστήριξη του Πεζικού με οχήματα-φορείς αντιαρματικών όπλων. Τις φωλεές αντιαρματικών τις αντιμετωπίζεις με κατευθυνόμενα όπλα.
Βέβαια αξίζει να σημειώσουμε ότι μάχονται χωρίς υποστήριξη από ενάερια μέσα, κάτι για το οποίο ίσως δεν έχουν καν εκπαιδευθεί να αντιμετωπίζουν. Τυχόν συμμετοχή στην μάχη επιθετικών ελικοπτέρων και αεροσκαφών υποστήριξης σίγουρα θα είχε άλλα αποτελέσματα".
Εκτιμάται ότι 38-45 Leopard-2A4 αναπτύχθηκαν σε συριακό έδαφος προς ενίσχυση των 27(;) Μ60Τ Sabra, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 17 δέχθηκαν βλήματα αντιαρματικών ή υπέστησαν ζημιές από VB/IED και τα δέκα απωλέσθηκαν ολοσχερώς στην μάχη της αλ Μπαμπ
Ο τουρκικός Στρατός στην μάχη της αλ Μπαμπ υπέστη συνολικές απώλειες δέκα αρμάτων μάχης Leopard-2A4 της 1ης ΕΜΑ της 2ης ΤΘΤ, ενός ακόμη άρματος μάχης M60T της 16ης Μ/Κ ΤΑΞΠΖ, δύο ΤΟΜΑ AIFV-AFV, ενός ΤΟΜΠ AAPC του 3ου Μ/Κ Τάγματος της 39ης Μ/Κ ΤΑΞΠΖ και ενός οχήματος Cobra της 20ης ΤΘΤ.
Από 24 Αυγούστου έως 6 Σεπτεμβρίου μεταφέρθηκαν 80 άρματα μάχης Leopard-2A4 της 2ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας του 3ου Σώματος Στρατού της 1ης Στρατιάς από το Maltepe της Κωνσταντινούπολης στο Gaziantep της ΝΑ Τουρκίας.
Για τα λοιπά άρματα μάχης και για την γενική απόδοση του τουρκικού Στρατού ο ίδιος Ελληνας αξιωματικός σημειώνει: "Και τα Μ60Τ Sabra της 1ης ΕΜΑ της 16ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας είχαν απώλειες, αλλά όχι τόσο μεγάλες, γιατί δεν ενεπλάκησαν σε μείζονες συγκρούσεις, όπως συνέβη στην αλ Μπαμπ.
Αυτό που είναι αρνητικό για τον τουρκικό Στρατό είναι ο συντονισμός του με τον FSA. Το σχέδιο επίθεσης για την κατάληψη του στρατηγικής σημασίας υψώματος Aqeel δυτικά της Αl-Bab προέβλεπε τη συμμετοχή συνολικά 400 ανταρτών και Τούρκων στρατιωτικών.
Ωστόσο, οι μισθοφόροι αντάρτες εγκατέλειψαν τις θέσεις τους στις πρώτες ανταλλαγές πυρών με αποτέλεσμα να παραμείνουν μόλις 40 μαζί με τα στελέχη του τουρκικού Στρατού, κάπου 100 άνδρες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εσπευσμένη αποστολή τμήματος της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών που απροετοίμαστο για κάτι τέτοιο "έγραψε" απώλειες.
Πάντως γενικά ακόμα και η λογιστική υποστήριξη της συγκεκριμένης επιχείρησης δεν είναι η πρέπουσα. Στις επόμενες ημέρες θα δούμε και την απόδοση του τουρκικού πυροβολικού. Συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός σωλήνων, ακόμα και 203mm και φυσικά των 155mm, γύρω από την αλ Μπαμπ. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς ο ISIS θα αντιμετωπίσει αυτή την καταιγίδα".
Για την απόδοση του τουρκικού Στρατού στην επιχειρήσεις "Ασπίδα του Ευφράτη" έχει καταρτιστεί ήδη σειρά αναφορών προς τις ηγεσίες των Επιτελείων από την Διακλαδική Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών, που στο τέλος θα συνενωθούν σε μία ολοκληρωμένη έκθεση, προκειμένου να αξιολογηθούν και οι κίνδυνοι για τα ομοειδή ελληνικά οπλικά συστήματα, όπως π.χ.των LEO2A4...
Δημοσίευση σχολίου