GuidePedia

0


«Η Τουρκία δεν θα παραμείνει ως θεατής σε ζητήματα που απειλούν την ασφάλειά της». « Η Μοσούλη μας. Δείτε την ιστορία , το Misak-i Milli έχει διαταραχθεί. Δίνω μαθήματα ιστορίας και αυτός είναι ο λόγος για αυτόν τον κόπο», δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τις επιχειρήσεις στο Ιράκ και την Συρία .

«Η χώρα μας εκβιομηχανίζεται ραγδαία, καταστηματάρχες, εργάτες, νοικοκυρές σχεδόν όλοι ζούνε σε ένα πνεύμα της κινητοποίησης. Είμαστε ψύχραιμοι και δεν χάνουμε ποτέ την αποφασιστικότητά μας. Δεν πρόκειται να παρεκκλίνουμε από την πορεία μας, παρά την οικονομική παγίδα», συνέχισε ο ίδιος σε ένα παραλήρημα μισαλλοδοξίας και ονειρώξεων για ένα κράτος υπερδύναμη .

Χθες δήλωσε πάλι ότι : «Τα σύνορα αυτά δεν τα αποδεχθήκαμε ελαφρά την καρδία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα εδάφη στα οποία γεννήθηκαν και μεγάλωσαν ηγετικές μορφές, που ίδρυσαν το σημερινό κράτος, έμειναν εκτός των συνόρων του νέου κράτους. Ξέρετε πού και τι εννοώ» τόνισε με έμμεση αναφορά στην πόλη της Θεσσαλονίκης, στην οποία ως γνωστό γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Ατατούρκ.

Στην ουσία, ο ίδιος έχει «κηρύξει» αρχικά πόλεμο στον Άσαντ με χερσαία εισβολή στο συριακό έδαφος συνεχίζοντας την προέλαση στα νότια , ενώ στο Ιράκ απαιτεί από τον Αμερικανό ΥΠΑΜ που ήρθε χθες , είτε «μπαχτσίς» σε πετρέλαιο, είτε έδαφος , δηλαδή την Μοσούλη.

Προανήγγειλε επίσης την τουρκική στρατιωτική προέλαση στην Ράκκα και όπου αλλού του «καπνίσει» σε ένα ριμέικ των νέο-οθωμανικών εκστρατειών στην περιοχή.

Επειδή στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται σαφέστατα για μία περίπτωση που «οι προηγούμενες ενέργειες πιστοποιούν τις μελλοντικές κινήσεις του Σουλτάνου», είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι το ίδιο θα πράξει τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο.

Δηλώνοντας ο Ερντογάν στην διεθνή κοινότητα ότι : «με την Μοσούλη μας, σας δίνω μαθήματα ιστορίας», προλογίζει τις επόμενες ενέργειες του σε ένα κρεσέντο αλαζονείας και «αυθάδειας» απέναντι σε κυβερνήσεις και κράτη .

Η αναφορά του στο οθωμανικό σύμφωνο «Misak-i Milli» όχι μόνο δεν είναι τυχαία αλλά μας παρουσιάζει τα επόμενα «σχέδια του» στην ευρύτερη περιοχή και στο Αιγαίο φυσικά.

Η οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στις «μισητές» Ελλάδα και Αίγυπτο, και το ξεκίνημα των ερευνών στην ισραηλινή ΑΟΖ, στρέφουν την προσοχή του ιδίου του Τούρκου προέδρου και σε αυτήν την «γειτονιά».

Το ζήτημα όμως είναι ότι δύση και ανατολή παρακολουθούν με μια ύποπτη «απάθεια» έναν σχεδόν παράφρονα ηγέτη να απειλεί και προελαύνει με τα στρατεύματα του σε γειτονικά κράτη που αντιμετωπίζουν εμφύλιους πολέμους.

Ως πότε όμως θα τον παρακολουθούν «αμέριμνοι» οι δυτικοί να σχεδιάζει άνω στο έδαφος τα νέα σύνορα της Τουρκίας;

Ισχύει αυτό που αναγράφονταν εδώ και μεγάλο διάστημα για Βαλκάνια και Μέση Ανατολή, ότι δηλαδή όλες οι συνθήκες ισχύουν για 100 χρόνια;

Εάν ναι , τότε θα έχουμε γεγονότα και εξελίξεις σύντομα μπροστά μας από μια νέο-οθωμανική Τουρκία που θέλει τα πρώην εδάφη της πίσω στην «αγκαλιά της».



πηγή 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top