GuidePedia

0
Στο στόχαστρο η Άγκυρα!

Οι υπουργοί Άμυνας των 28 κρατών μελών του ΝΑΤΟ σε συνάντηση στις Βρυξέλλες στις 26-27 Οκτωβρίου θα συζητήσουν την ενίσχυση της παρουσίας της συμμαχίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, την μεταφορά χερσαίων δυνάμεων στην Βαλτική και την αμυντική σχέση Ρωσίας-Τουρκίας δήλωσε πριν λίγο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.

Το ΝΑΤΟ εξετάζει κατά πόσο αληθεύει η είδηση που αναφέρεται περί «διαμοιρασμού» στρατιωτικών πληροφοριών μεταξύ σε Τουρκία και Ρωσία κατά την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη». Η είδηση βασίστηκε σε ρωσική στρατιωτική και διπλωματική πηγή.

Ο Ρώσος αντιπρόεδρος που ηγείται της επιτροπής άμυνας και ασφάλειας επιτροπή του άνω τμήματος του ρωσικού κοινοβουλίου Frantsa Klintseviç δήλωσε: «η Τουρκία, η Ρωσία, η Συρία, το Ιράκ συμμετείχαν στην άτυπη συνάντηση που έκαναν οι ιρανικές μυστικές υπηρεσίες ».

Εάν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο για την Τουρκία , τα «γεγονότα θα τρέξουν» ακόμα πιο γρήγορα.

« Θα εφαρμοστούν σχέδια για την ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Θα αξιολογηθεί η υποδομή που απαιτείται για τις χώρες του ΝΑΤΟ και θα εξασφαλιστεί η ταχεία ανάπτυξη των δυνάμεών μας στην Ευρώπη» είπε Stoltenberg στους δημοσιογράφους την παραμονή της υπουργικής συνόδου.

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ είχαν αποφασίσει να ενισχύσουν την παρουσία της συμμαχίας στις παραμεθόριες συμμαχίες της Ανατολικής Ευρώπης και ειδικά στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας ενώ εγκρίθηκε η αποστολή τεσσάρων ταγμάτων σε Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία και Πολωνία.

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι η αύξηση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας θα αποσταθεροποιήσει την κατάσταση και δεν πρόκειται να συμβάλλει στην περιφερειακή ασφάλεια.

«Το ΝΑΤΟ είναι σημαντικό να απαντήσει στην ανάπτυξη ρωσικών πυραυλικών συστημάτων «Ισκαντέρ» στην περιφέρεια του Καλίνινγκραντ, αλλά δεν θα είναι υπερβολική αντίδραση», είπε ο Stoltenberg.

Η ρωσική αρμάδα όμως που κινείται στην Μεσόγειο έχει βάλει φωτιά στην συμμαχία.

«Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ έχουν την ελευθερία να αποφασίσουν αν θα δεχθούν στα λιμάνια τους την ρωσική ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου «Κουζνέτσωφ» στο δρόμο της προς τη Μεσόγειο Θάλασσα αλλά να γνωρίζουν ότι τα πλοία αυτά θα χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις στο Χαλέπι» συνέχισε ο Stoltenberg.

«Κάθε χώρα θα πρέπει να αποφασίσει κατά πόσον αυτά τα πλοία μπορούν να λάβουν τρόφιμα ή καύσιμα στα διάφορα λιμάνια τους στο δρόμο για το ανατολικό τμήμα της Μεσογείου. Αλλά την ίδια στιγμή μας ανησυχεί, ότι η ρωσική αρμάδα θα μετατραπεί σε μια πλατφόρμα για αεροπορικές επιδρομές στη Συρία» , δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την έναρξη των ρωσικών πολεμικών πλοίων στη λιμάνι των κρατών-μελών της Συμμαχίας.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top