Βρυχάται ο «σουλτάνος» μετά τη διπλή άρνηση της Αθήνας να προσέλθει σε τετραμερή στη Γενεύη για το Κυπριακό.
Διπλό «όχι» από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο αίτημα του διεθνούς παράγοντα να παραστεί στις διαπραγματεύσεις Ελληνοκυπρίων - Τουρκοκυπρίων στη Γενεύη στις 7-11 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πηγές της «δημοκρατίας» στη Λευκωσία, ο Ελληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, προχθές στις Βρυξέλλες, στον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμμετάσχει ούτε στην τετραμερή νούμερο 1 με αντικείμενο συζήτησης το εδαφικό ούτε στην τετραμερή νούμερο 2 με αντικείμενο το ζήτημα των εγγυήσεων.
Μετά τη «μεταφορά» των συνομιλιών από τη Λευκωσία στη Γενεύη -δείγμα του ότι η διαπραγμάτευση έχει μπει στη διακεκαυμένη ζώνη-, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ακιντζί ζήτησε να παραστεί σε αυτές η τουρκική πολιτική ηγεσία και, συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Γιλντιρίμ. Για τον λόγο αυτό ο Ακιντζί πρότεινε στον Αναστασιάδη να καλέσει και εκείνος με τη σειρά του τον Ελληνα πρωθυπουργό.
Ο Κύπριος Πρόεδρος κατανόησε μεν το αίτημα των Τουρκοκυπρίων για τους εαυτούς τους, καθώς στην πραγματικότητα η Αγκυρα τους καθοδηγεί στη διαπραγμάτευση, αλλά επιφυλάχθηκε για την απάντηση Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός, έχοντας υπ' όψιν του και την πρόσφατη εμπειρία από τις επαφές του 2004 και την ασφυκτική πίεση που δέχτηκε η τότε κυβέρνηση Καραμανλή για το σχέδιο Ανάν, αρνήθηκε να παραστεί σε ένα πρώιμο «Μπούργκενστοκ» και μάλιστα παραμονές της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα. Αφού ζήτησε και έλαβε τη γνώμη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, η Αθήνα απάντησε στη Λευκωσία ότι, πρώτον, το ζήτημα του εδαφικού είναι τόσο περίπλοκο που ακόμη και οι βαθιοί γνώστες του Κυπριακού δεν θα μπορούσαν να το παρακολουθήσουν ώστε να εκφέρουν έγκυρη γνώμη (ειδικώς για χωριά που θα αλλάξουν χέρια). Δεύτερον και σημαντικότερον, τυχόν παρουσία της Αθήνας σε τετραμερή διάσκεψη θα αναιρούσε πλήρως το νόημα της παρέμβασής της για την απόσυρση των εγγυητριών δυνάμεων, Τουρκίας και Ελλάδος από το νησί.
Τυχόν παρουσία Τσίπρα στη Γενεύη θα νομιμοποιούσε εκ νέου την Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη και θα αδυνάτιζε το αίτημά της για απόσυρση των στρατευμάτων, τουρκικών και ελληνικών, από τη Μεγαλόνησο.
Ξεσάλωσε
Η απάντηση Τσίπρα δεν άρεσε καθόλου στον Ερντογάν, ο οποίος μετά τη διαβίβασή της σε αυτόν -μέσω του ενημερωμένου από τον Αναστασιάδη Ακιντζί-, ξεσάλωσε και επανήλθε για τη Λοζάνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, από δυτική διπλωματική πηγή ο Τούρκος πρόεδρος δεν απειλεί μόνο με αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης και με μεταφορά των συνόρων της Τουρκίας στα παλαιά όρια της πράσινης γραμμής της Λευκωσίας.
Η απειλή του είναι μεγαλύτερη: Εκβιάζει ότι, αν προσαρτηθούν τα Κατεχόμενα στην Τουρκία, θα εγκαταστατήσει σε αυτά 1.000.000 εποίκους! Η ελληνική κυβέρνηση κατανοεί πλήρως το παιχνίδι του Ερντογάν και ξέρει ότι πίσω από την αδιαλλαξία του Τούρκου προέδρου κρύβονται τόσο ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μπάιντεν (τύψεις για την αποτυχημένη εμπλοκή της CIA στο πραξικόπημα) όσο και το γεράκι της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, υφυπουργός Βικτόρια Νούλαντ, η οποία είναι νυμφευμένη με τον διάσημο νεοσυντηρητικό ιστορικό Ρόμπερτ Κέιγκαν, ο οποιός ζητά πιο ενεργή εμπλοκή των ΗΠΑ στη Συρία. Σε απόρρητο κείμενο με τις θέσεις του υπουργείου Εξωτερικών για τη διαπραγμάτευση, του οποίου συγγραφέας είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο Νίκος Κοτζιάς (διέρρευσε χθες στον κυπριακό «Φιλελεύθερο»), υπάρχει μια σκληρή παράγραφος που λέγεται ότι φωτογραφίζει την παρασκηνιακή δράση της Νούλαντ, της οποίας ο σύζυγος πρωταγωνιστεί στη μάχη υπέρ της Χίλαρι.
Στο έγγραφο Κοτζιά, με το οποίο διακηρύσσονται urbi et orbi οι βασικές θέσεις της Ελλάδας για το Κυπριακό, γίνεται ειδική αναφορά σε φιλότουρκους παράγοντες «οι οποίοι επιθυμούν την παράκαμψη συγκεκριμένων θεσμών και προσώπων προκειμένου να περιοριστούν οι αντιστάσεις σε τέτοιους είδους σχέδια». Δεδομένου ότι ο Μπάιντεν επετίμησε τον Κοτζιά μπροστά στον Τσίπρα στη Νέα Υόρκη ως «σκληρό καρύδι» -δεν ήταν κολακευτικό το σχόλιο αλλά ενόχλησης-, κανείς δεν θα μπορούσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο σύμμαχες χώρες να ζητούν την αχρήστευσή του μέσω ανασχηματισμού, «παράκαμψη» είναι η κρίσιμη λέξη. Ωστόσο, μετά την αποφασιστική στάση Τσίπρα, την απόρριψη του αιτήματος να παραστεί στην τετραμερή και τη διαρροή του εγγράφου Κοτζιά δεν φαίνεται ότι γεννάται τέτοιο θέμα. Αλλωστε, την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Εξωτερικών ανανέωσε τα έγγραφα για την άδεια λειτουργίας της βάσης της Σούδας για ακόμη ένα έτος.
Ωστόσο, η διαπραγμάτευση είναι σκληρή και θα συνεχιστεί, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος θα πάρει πίσω τον εκβιασμό για προσάρτηση μόνο αν του δοθεί δικαίωμα παραμονής του «Αττίλα» για ακόμη 12 χρόνια και δημιουργίας ναυτικής βάσης. Κάτι που η Αθήνα αυτή τη στιγμή απορρίπτει γιατί, εκτός από σκοτεινές δραστηριότητες που μπορεί να συμβαίνουν σε βάσεις με καθεστώς ετεροδικίας εντός κυπριακού εδάφους, μόνη η κατασκευή της -μεγάλο μυστικό- δίνει την ευχέρεια στους Τούρκους να αποκτήσουν ΑΟΖ στα θαλάσσια ύδατα βορείως της Κύπρου και να ακυρώσουν τη σημασία του Καστελόριζου!
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου