GuidePedia

0


Του Βασίλη Καπούλα

Εσπευσμένη συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών είχαν στην Νέα Υόρκη Ρ.Τ.Ερντογάν, Χ.Κίσσινγκερ και James Rothschild προκειμένου να «σπάσει» η συμμαχία με την Ρωσία και να δημιουργηθεί κουρδικό κράτος. Σας παρουσιάζουμε  τη συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας καθώς και τον χάρτη δημιουργίας κουρδικού κράτους που υπήρχε ακόμη από την εποχή της ΕΣΣΔ και παρουσιάστηκε στον Ρ.Τ.Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη!

Παρών από πλευράς Τουρκίας ήταν ο υπουργός για την Ευρωπαϊκή Ένωση, Ömer Çelik, ο υπουργός Ενέργειας, γαμπρός και στενός συνεργάτης του Ερντογάν, Berat Albayrak, ο αντιπρόεδρος του AKP, Yasin Aktay, ο πρέσβης της Τουρκίας στις ΗΠΑ, Serdar Kılıç και ο σύμβουλος του Ερντογάν, İbrahim Kalın.

Κύρια θέματα συζήτησης ήταν το συριακό, οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας και το ενεργειακό ενώ όπως σας ενημερώσαμε πριν λίγο ο οίκος Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας στην κατηγορία των «σκουπιδιών» κάτι που δημιούργησε πιέσεις στην Άγκυρα…


Κατά την διάρκεια της συνάντησης στην Αγία Πετρούπολη αλλά και αργότερα στις συζητήσεις υψηλόβαθμων Ρώσων και Τούρκων αξιωματούχων συμφωνήθηκε ένας «οδικός χάρτης» για τη Συρία αλλά και για τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας.

Στη συνάντηση εκείνη συμφωνήθηκε ο ρόλος των τουρκικών δυνάμεων στη Συρία με συγκεκριμένες παραμέτρους, περιορισμούς και εγγυήσεις που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα και των δυο χωρών.

Στόχος και των δύο ήταν να αποτραπεί η διχοτόμηση της Συρίας και η δημιουργία κουρδικού κράτους γνωστού ως Rojava που θα εκτείνονταν από τα βορειοανατολικά ως τα βορειοδυτικά της Συρίας με μόνιμη αμερικανική στρατιωτική παρουσία.

Αυτός ήταν και ο λόγος που οι ΗΠΑ αρνούνταν το επιτακτικό αίτημα της Τουρκίας για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στα σύνορα με τη Συρία μήκους 40 χλμ και πλάτους 110 χλμ.

Η Ρωσία αποδέχτηκε την εξολόθρευση των Κούρδων του YPG που είχαν καταλάβει τη Manbej και βρίσκονταν στις πύλες της Jarablus κατευθυνόμενοι προς Azaz ώστε να φτάσουν Afrin.


Η Άγκυρα από την πλευρά της δεσμεύτηκε για την εξολόθρευση του ISIS κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία και την αποτροπή δημιουργίας κουρδικού κράτους.

Η Μόσχα δέχτηκε την τουρκική εισβολή και λόγω των εχθροπραξιών -καθαρό σημάδι διχοτόμησης της Συρίας- των Κούρδων και των μαχών που είχαν ξεσπάσει στη al-Hasakah εναντίον της νόμιμης συριακής κυβέρνησης. Εχθροπραξίες με αμερικανική υποκίνηση…

Η συμφωνία βέβαια περιελάμβανε και το Χαλέπι. Η Τουρκία θα απομάκρυνε όσες οργανώσεις επηρέαζε και θα σταματούσε την υποστήριξη τους με όπλα, τρόφιμα, νοσηλεία, κτλ.

Στην πραγματικότητα πολλές οργανώσεις ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Άγκυρας και ξεκίνησαν επιθέσεις εναντίον του ISIS και των Κούρδων ενώ οπισθοχώρησαν γύρω από το Χαλέπι.

Οι οργανώσεις Nureddine Zinki, Faylaq al-Sham, Firqat Hamza, Sultan Murad και Istaqem kama Umert, έφυγαν από το Χαλέπι και αρνήθηκαν την ένωση με την al-Nusra. Μόνο η ηγεσία της Ahrar al-Sham παραμένει διαιρεμένη σε αυτό το θέμα.

Η Τουρκία δεσμεύτηκε να μην συγκρουστεί με τον συριακό Στρατό και να αλλάξει και την πολιτική της προς τον Μ.Άσαντ κάτι που ήταν προς το συμφέρον της.

Ταυτόχρονα ο Ρ.Τ.Ερντογάν εξαιτίας αυτής της συμφωνίας μπορούσε να εκβιάζει τις ΗΠΑ ότι «θα πέσει στην αγκαλιά» της Μόσχας προκαλώντας σοβαρό πρόβλημα στο ΝΑΤΟ.

Η Μόσχα ειδοποίησε την Δαμασκό για το σχέδιο και παρά τις αντιρρήσεις του Μ.Άσαντ αυτό εφαρμόστηκε χάρη στη συμφωνία του 1999 στα Άδανα προκειμένου «να κυνηγήσει Κούρδους του PKK».

Η Τουρκία θα εμπλέκονταν σε μάχες στη Β.Συρία που η Δαμασκός ακόμη δεν μπορούσε….

Το πιο σημαντικό σημείο της συμφωνίας είναι ότι έχει τονιστεί σε όλους τους τόνους ότι η Μόσχα δεν θα ανεχτεί «σπάσιμο» της συμφωνίας με την Τουρκία ή οποιαδήποτε σύγκρουση με τον συριακό Στρατό. Σ” αυτή την περίπτωση η Ρωσία θα κτυπήσει τις τουρκικές δυνάμεις..








πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top