GuidePedia

0

Σύμφωνα με τον αιγυπτιακό τύπο και πηγές του στην κυβέρνηση του Προέδρου Αλ Σίσι, η  Αίγυπτος και η Ελλάδα θα οριοθετήσουν  ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες , γράφει η εφημερίδα Shorouk και πολλά ΜΜΕ.

Η εφημερίδα  παρουσιάζει δηλώσεις στελεχών με καλά πληροφορημένες πηγές σύμφωνα με τις οποίες το Κάιρο και η Αθήνα θα υπογράψουν επίσημα την συμφωνία  εντός εβδομάδων,  για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

Αυτό ανοίγει το δρόμο για την ενίσχυση της τετραμερούς συνεργασίας μεταξύ της Αιγύπτου, της Ελλάδος, της  Κύπρου και του Ισραήλ, για να  εκμεταλλευτούν τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση  σύμφωνα με πληροφορίες της Al-Shorouk, διαβεβαίωσε ότι το Κάιρο προτίθεται να υπογράψει, σύντομα την συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα, πιθανώς μέσα στις επόμενες εβδομάδες, μετά τη διευθέτηση ορισμένων θεμάτων που είναι υπό συζήτηση στις  συνεχιζόμενες επαφές μεταξύ των δύο πλευρών.

Μετά την πρόσφατη συμφωνία που υπογράφηκε από την αιγυπτιακή κυβέρνηση με την Κύπρο για τη μεταφορά του φυσικού αερίου, η οριοθέτηση των συνόρων θα είναι το δεύτερο βήμα για την ενίσχυση της συνεργασίας  με τις τρεις χώρες που συνορεύουν με αυτήν  στη Μεσόγειο – Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ,  όπου υπάρχουν τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου.

Η αιγυπτιακή πηγή θεωρεί ότι η οριοθέτηση όλων των θαλάσσιων συνόρων θα ανοίξει το δρόμο στις χώρες αυτές να κινηθούν με ταχύτερους ρυθμούς για τη σύναψη συμφωνιών για την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου του στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, υπογραμμίζοντας ότι «τα αποτελέσματα θα ικανοποιήσουν  σίγουρα τις τέσσερις χώρες που ενδιαφέρονται για συνεργασία στην περιοχή».

Αιγυπτιακή διπλωματική πηγή δήλωσε ότι, προκειμένου να ξεκινήσουν οι δράσεις εξερεύνησης και εξόρυξης των υδρογονανθράκων  πιο ταχύτερα , το Κάιρο ζήτησε από την Αθήνα να εγκαταλειφθεί η «ακαμψία»  της ελληνικής πλευράς στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, λόγω των τουρκικών απειλών , η οποία  αφορά δύο νησιά στη Μεσόγειο θάλασσα. !!!!

Τόνισε επίσης ότι το Κάιρο  επιμένει πλέον  οι σχέσεις του  με την Αθήνα να επιταχυνθούν παρά τις ελληνο-τουρκικές διαφορές. Αυτό δεν είναι απλώς ένα αποτέλεσμα κακών  σχέσεων  Αιγύπτου-Τουρκίας, αλλά είναι σύμφωνο  προς τα οικονομικά συμφέροντα της Αιγύπτου.
Η χώρα αυτή  βρίσκεται σε μεγάλη οικονομική κρίση και έχει την ανάγκη να εκμεταλλευτεί  τις προοπτικές των φυσικών της πόρων για να βγει από την κρίση. Ιδίως όσον αφορά την ενέργεια, η Αίγυπτος μαστίζεται από την αδυναμία της να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ενεργειακές της ανάγκες.

Μια περιφερειακή διπλωματική πηγή είπε ότι υπάρχει  σαφής κατανόηση μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ, μετά τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν σε υψηλό επίπεδο, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν μελλοντικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών , για να προχωρήσει η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους.

Παλαιστινιακή  πηγή αποκάλυψε ότι το Κάιρο είναι σε συνομιλίες με το Τελ Αβίβ για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή θα έχει ρόλο σε αυτές τις συζητήσεις, διότι  η Παλαιστίνη έχει μερίδιο από τα θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, και μιλάμε  για να ύδατα στην  Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με  πηγές, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Sameh Shoukry, αναμένεται να επισκεφθεί και την  Κύπρο μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών θα είναι στη Ρόδο στις 8 και  9 Σεπ για να συμμετάσχει στη διάσκεψη για τη σταθερότητα και την ασφάλεια, που διοργανώνεται από το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών ,  και θα συμμετάσχουν σε αυτήν  επτά ευρωπαϊκές και επτά αραβικές χώρες σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών.

Στο περιθώριο του συνεδρίου, είναι πιθανό να δημοσιοποιηθούν οι λεπτομέρειες αυτής της τετραμερούς συνεργασίας κατά την εξερεύνηση και την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, που είναι προς το συμφέρον των τεσσάρων χωρών.
Το παιχνίδι στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας  μόλις ξεκίνησε . Το συμφέρον μας είναι η συμφωνία αυτή την οποία θα  πρέπει να υποστηρίξουμε με όλη μας την ψυχή.


πηγή


 Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top