Εμείς θα μπούμε όμως;
Δύο επαφές, χωρίς την παρουσία Ελλήνων, αλλά με μεγάλη σημασία για τη μελλοντική θέση της χώρας μας στον περιφερειακό ενεργειακό χάρτη, δίνουν ώθηση σε έργα ελληνικού ενδιαφέροντος.
Η πρώτη συνάντηση έγινε την Τρίτη στο Μιλάνο, μεταξύ του επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλλερ και του γενικού εκτελεστικού διευθυντή της ιταλικής Edison και στελέχους της γαλλικής EDF Μαρκ Μπεναϊούν, με αντικείμενο την ενεργοποίηση του υποθαλάσσιου αγωγού «Ποσειδών», που σχεδιάστηκε να συνδέσει την Ελλάδα και την Ιταλία.
Πρόκειται για το σχέδιο, για το οποίο τον περασμένο Φλεβάρη συμφώνησαν να μελετήσουν τη βιωσιμότητά του, ο ρωσικός κολοσσός, η ιταλική εταιρία και η δική μας ΔΕΠΑ. Σημειωτέον ότι ο αρχικός σχεδιασμός απέκλειε τη ρωσική πλευρά από τη χρήση του, καθώς θα μετέφερε φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν. Ωστόσο, ο «Ποσειδών» έχασε τη στήριξη από τους αρχικούς μετόχους, καθώς η αζερική Socar επέλεξε να συνεργαστεί με τον TAP.
Η δεύτερη συνάντηση έγινε την Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη με πρωταγωνιστή –και πάλι- τον Αλεξέι Μίλλερ και συνομιλητή του τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ
Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε να επανεκκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες για την αδειοδότηση του σχεδίου κατασκευής του αγωγού «Tourkish Stream», ο οποίος αναμένεται να φτάνει έως τα ελληνικά σύνορα και στη συνέχεια το ρωσικό αέριο να διοχετεύεται στις ευρωπαϊκές αγορές είτε μέσω του «Ποσειδών», είτε μέσω των διασυνδέσεων που κατασκευάζονται στις βαλκανικές χώρες.
Η ρωσική πλευρά φαίνεται πως επισπεύδει τους σχεδιασμούς της για την κατασκευή ενός Νότιου Διαδρόμου, καθώς, όπως έχει ανακοινώσει, το 2020 θα σταματήσει να χρησιμοποιεί το σύστημα αγωγών που διατρέχει την Ουκρανία και το οποίο έχει κατασκευαστεί πριν από πολλές δεκαετίες, επί Σοβιετικής Ένωσης.
Όλα δείχνουν ότι αυτή η σπουδή της Μόσχας, οι συμφωνίες με Ιταλούς και Τούρκους επαναφέρουν σε πιο ρεαλιστική βάση την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στον περιφερειακό ενεργειακό χάρτη.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου