Στις 15 Ιουνίου στην κουρδική πόλη του δυτικού Ιράν Σίνο, Κούρδοι μαχητές συγκρούστηκαν με φρουρούς της Επανάστασης. Από τις συγκρούσεις κάθε πλευρά θρήνησε έξι νεκρούς. Οι Κούρδοι μαχητές ταυτοποιήθηκαν ως ανήκοντες στους Πεσμεργκά του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος του Ιράν (KDPI). Πληροφορίες ανέφεραν πως παρόμοιες συγκρούσεις σημειώθηκαν και σε πολλές ακόμα πόλεις της περιοχής μεταξύ των οποίων και η Πιρανσάρ.
Του Mahmut Bozarslan
http://www.al-monitor.com/
Γιατί όμως το KDPI πήρε και πάλι, 20 χρόνια μετά τις τελευταίες συγκρούσεις, κατά του Ιράν τώρα; Το KDPI ξεκίνησε τον ένοπλο αγώνα κατά της Τεχεράνης το 1945. Το 1996 όμως σταμάτησε τις επιχειρήσεις και οι κουρδικές δυνάμεις υπό τους Τζαλάλ Ταλαμπανί Μασούντ Μπαρτζανί και μεταφέρθηκαν στο ιρακινό Κουρδιστάν.
Τα μέλη του KDPI που πέρασαν στο Ιράκ με τις οικογένειές τους δεν πίστευαν πως θα ξαναέρθει η ημέρα που θα πολεμούσαν και πάλι κατά του Ιράν. Οι συγκρούσεις στο Σίνο είχαν ξεκινήσει από το 2015, όταν το KDPI αποφάσισε να μεταφέρει τις δυνάμεις του στο Ιράν. Οι Πεσμεργκά δημιούργησαν στρατόπεδα και διείσδυσαν στις πόλεις.
Γιατί όμως το KDPI αποφάσισε να αλλάξει στάση ξαφνικά; Οι περισσότεροι πιστεύουν πως κάποιες περιφερειακές ή άλλες μεγάλες δυνάμεις βρίσκονται από πίσω. Ο Κούρδος ιρανικής υπηκοότητας ακτιβιστής Χαντί Αζίζι θεωρεί ότι το KDPI απλώς ασκεί το δικαίωμα του στην αυτοάμυνα και δεν βλέπει ξένο δάκτυλο πίσω από την νέα ανάφλεξη αλλά την αποδίδει στην περιφερειακή αδυναμία του Ιράν.
Η σύγκρουση στο Ιράν επηρεάζει την αυτόνομη κουρδική περιοχή του Ιράκ; Σύμφωνα με τον Αζίζ όχι. Ωστόσο ο Κούρδος πολιτικός αναλυτής Σιντίκ Σουκρού έχει άλλη άποψη μιλώντας για τουρκική, σαουδαραβική, αλλά και ισραηλινή εμπλοκή στην περιοχή. «Η Τουρκία θέλησε να επαναχαράξει τον χάρτη της Μέσης Ανατολής μέσω του ΙΚ, αλλά το ΙΚ ηττήθηκε παραμένοντας απλώς μια τρομοκρατική οργάνωση. Αυτοί που υποστήριξαν το ΙΚ θέλουν τώρα να το ξεφορτωθούν και να ενισχύσουν τους συντηρητικούς Κούρδους σε Συρία, Ιράκ και Ιράν, αλλά είναι πλέον αργά», ανέφερε.
«Το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και μερικές ευρωπαϊκές χώρες υποστήριξαν την επαναχάραξη του χάρτη έχοντας ως υπόδειγμα την Τουρκία. Το σχέδιό τους όμως κατέρρευσε με την άνοδο του ισλαμικού εξτρεμισμού. Τώρα μπορούν να στηριχθούν στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους. Ο Ερντογάν, το Ισραήλ και οι Σαουδάραβες θέλησαν να δημιουργήσουν ένα σαλαφιστικό-ουαχαμπιτικό κράτος αντίβαρο σε Ιράν, Συρία και Ιράκ. Η Τουρκία ήθελε να αξιοποιήσει τους ισλαμιστές και κατά του ΡΚΚ, ενώ Ισραήλ και Σαουδική Αραβία ήθελαν να στρέψουν τους Κούρδους κατά του Ιράν. Τα σχέδιά τους δεν πέτυχαν», κατέληξε.
Καθώς οι συγκρούσεις στο Ιράν συνεχίζονται το KDPI ανακοίνωσε πως θα κλιμακώσει τη δράση του. Ο Σουκρού όμως δεν θεωρεί κάτι τέτοιο πιθανό. «Πιστεύω πως το KDPI δεν μπορεί να διεξάγει μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις λόγω και των σχέσεων του Ιράν με το ιρακινό Κουρδιστάν και στη χειρότερη περίπτωση να ξεκινήσει ανταρτοπόλεμο».
Το KDPI ανακοίνωσε πως σκότωσε έξι Ιρανούς στρατιώτες και έναν στρατηγό στην περιοχή του Σακίζ στις 27 Ιουνίου. Για την ώρα υπάρχουν μόνο σενάρια για το πώς θα εξελιχθούν οι συγκρούσεις στο Ιράν και επίσης ούτε οι περιφερειακές, ούτε οι μεγάλες δυνάμεις δεν έχουν αναφερθεί σε αυτές.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου