GuidePedia

0

Ευτυχώς η Ελλάδα,  παρά το διαφαινόμενο περίεργο κλίμα απέναντι της , στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, κυρίως βεβαίως λόγω των σχέσεων της με την Ρωσία, που δεν συνάδουν με το αρραγές μέτωπο κατά της Ρωσίας, που θέλει να δημιουργήσει η Δύση, δεν αντιμετώπισε επιπτώσεις σε άλλα εθνικά θέματα με κυριότερο αυτό του ονόματος της FYROM, ως εμπόδιο να ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία. Συνεπώς η μέχρι τώρα προϋπόθεση για επίλυση του ονόματος παρέμεινε, ενώ προέκυψαν και νέες απαιτήσεις κυρίως όσον αφορά την επίλυση των πολιτικών προβλημάτων στο εσωτερικό της. Αυτό αποτέλεσε μια αναπάντεχα καλή εξέλιξη που σημαίνει ότι η FYROM ίσως αντιληφθεί ότι με εκβιασμούς δεν πρόκειται να πετύχει τίποτα παρά μόνο αν συνεργασθεί σοβαρά με την Ελλάδα…

Έτσι, η Σύνοδος Κορυφής της Βαρσοβίας δεν έχει αλλάξει τίποτα όσον αφορά την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Επιπλέον όμως στα συμπεράσματα που εγκρίθηκαν, εκτός από την επίλυση του ονόματος  με την Ελλάδα και τις μεταρρυθμίσεις, η Σύνοδος Κορυφής επέβαλε,  μια νέα προϋπόθεση, την εφαρμογή της συμφωνίας Przino που επιδιώκει να τεθεί τέλος στη βαθιά πολιτική κρίση. Συγκεκριμένα στα συμπεράσματα αναφέρετε ότι,  «Επαναλαμβάνουμε την απόφαση μας από τη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008, η οποία έχει επίσης επαναληφθεί και σε άλλες συνόδους κορυφής, ότι η πρόσκληση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα εκδοθεί αμέσως μόλις βρεθεί μια αποδεκτή λύση για το όνομα», ενώ το τελικό έγγραφο της Συνόδου στο τμήμα 114 καλεί τους πολιτικούς ηγέτες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία Przino για την επίλυση της πολιτικής κρίσης.

 Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ποπόφσκι είπε ότι το μόνο βήμα προς τα εμπρός για τη χώρα του είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ οτιδήποτε άλλο συμβαίνει είναι στο πλαίσιο της παραδοσιακής συνεργασίας και της εταιρικής σχέσης. Εν τω μεταξύ ο πρώην πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ και καθηγητής πανεπιστημίου, Νάνο Ruzin δήλωσε ότι η σημερινή πολιτική ελίτ στα Σκόπια δεν είναι σε θέση να κάνει τη χώρα  μέλος του ΝΑΤΟ και επιπλέον ανέφερε ότι, «Η χώρα ακολουθεί  αποπροσανατολισμένη πολιτική, σε αντίθεση με τους στρατηγικούς της στόχους. Η μείωση του προϋπολογισμού για τις μεταρρυθμίσεις στην άμυνα και η μείωση του αριθμού των διπλωματών στο ΝΑΤΟ δείχνει ότι δεν υπάρχουν φιλοδοξίες για ένταξη,  ενώ μερικές φορές φλερτάρουμε με τον Ομπάμα και άλλες φορές με τον Πούτιν».

 Την ίδια στιγμή η Επιτροπή του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, μια Ομάδα που υποστηρίζει τις απαραίτητες προσαρμογές της ΠΓΔΜ στο Ατλαντικό πλαίσιο,  λέει ότι η χώρα ακολουθεί συγκεχυμένες πολιτικές που έχουν ως αποτέλεσμα να καταδεικνύουν έλλειψη ενδιαφέροντος για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Από την άλλη μεριά πριν από τη σύνοδο κορυφής της Βαρσοβίας, ο πρόεδρος της χώρας, George Ivanov δήλωσε δημοσίως ότι δεν θα συμμετάσχει σε αυτή τη συνάντηση, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα αδικείται ως προς την  πτυχή της ένταξης στη Συμμαχία. Το  υπουργικό συμβούλιο του προέδρου Ιβάνοφ δήλωσε  ότι το διεθνές δίκαιο παραβιάζεται, εφόσον  το ΝΑΤΟ δεν συμμορφώνεται με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που κατηγόρησε την Ελλάδα ότι μπλοκάρει την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία, με την πρόφαση του ονόματος.

Θεωρούμε ότι η ΠΓΔΜ διανύει μια από τις χειρότερες περιόδους της ύπαρξης της. Όλη αυτή η αλλοπρόσαλλη πολιτική, σε συνδυασμό με τις ανιστόρητες  κραυγές, ουσιαστικά την έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδα τα οποία απ ότι φαίνεται πολύ δύσκολα θα ξεπεράσει. Η Ελλάδα έχει μια μεγάλη ευκαιρία με κατάλληλη στρατηγική να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στις εξελίξεις τόσο στην κατεύθυνση των εθνικών της δικαίων όσο στην εξουδετέρωση  του Αλβανικού αλυτρωτισμού που θα σπεύσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση…

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας στη ΝΑ Μεσόγειο

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top