Στο μέλλον, ο αριθμός των κλιματικών προσφύγων θα αυξηθεί δραματικά, σύμφωνα με μια ομάδα ερευνητών στο Ινστιτούτο Max Planck με έδρα την Κύπρο και την Λευκωσία.
Οι ειδικοί αυτοί εκτιμούν ότι η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική θα είναι τόσο θερμές περιοχές που η διαβίωση ανθρώπων στις περιοχές αυτές θα είναι σχεδόν αδύνατη, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα.
Η συμφωνία σχετικά με τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη που επιτεύχθηκε κατά την σύνοδο κορυφής στο Παρίσι είναι ανεπαρκής για να αποτρέψει ένα τέτοιο σενάριο.
Ήδη το καλοκαίρι που έρχεται στην Μέση Ανατολή είναι εξαιρετικά θερμό, και η μέση θερμοκρασία θα αυξηθεί με ρυθμό δύο φορές μεγαλύτερο από ό, τι σε άλλες περιοχές του κόσμου.
Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τα μέσα του αιώνα στις πολύ ζεστές ημέρες, η θερμοκρασία στα νότια της Μεσογείου μπορεί να φθάνει 46 βαθμούς.
Ο αριθμός των εξαιρετικά ζεστών ημερών θα διπλασιαστεί σε σύγκριση με το τέλος του 20ου αιώνα. Σε συνδυασμό με την ατμοσφαιρική ρύπανση και τη σκόνη που έρχεται από την έρημο, οι συνθήκες διαβίωσης θα γίνονται ολοένα και αφόρητες, και οι άνθρωποι θα αναγκάζονται να μεταναστεύουν.
Περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι στη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική θα μεταναστεύσουν. Ο αριθμός των εξαιρετικά ζεστών ημερών έχει αυξηθεί δύο φορές σε σύγκριση με το 1970.
Ο Jos Lelyveld, διευθυντής του Ινστιτούτου Max Planck, δηλώνει για το θέμα αυτό: «Στο μέλλον, η κλιματική αλλαγή, θα απειλεί την ίδια την ύπαρξη των κατοίκων της περιοχής αυτής θέτοντας την υπό αμφισβήτηση».
Μια μελέτη υπό τη διεύθυνσή του, είναι ακόμα πιο ανησυχητική. Ακόμη και αν η μέση θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί μόνο κατά 1-2 βαθμούς σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, σε αυτές τις περιοχές, οι θερμοκρασίες θα αυξηθούν πολύ πιο σημαντικά.
Μέχρι τα μέσα του αιώνα, η θερμοκρασία τη νύχτα την θερμότερη περίοδο δεν θα πέφτει κάτω από 30 βαθμούς. Μέχρι το τέλος του αιώνα η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να φτάσει τους 50 βαθμούς. Επίσης τα «κύματα » καύσωνα θα είναι 10 φορές πιο συχνά από ό, τι είναι σήμερα.
Επιπλέον, η διάρκεια του θερμικού κύματος θα αυξηθεί δραματικά. Αν μεταξύ του 1986 και του 2005, ο αριθμός των εξαιρετικά ζεστών ημερών του έτους ήταν 16, τότε μέχρι τα μέσα του αιώνα θα φθάσει τις 80 μέχρι το τέλος του αιώνα .
Ο αριθμός των εξαιρετικά ζεστών ημερών μπορεί να φτάσει τις 118 ημέρες, ακόμη και αν μειωθούν οι εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα, δημιουργώντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου το οποίο αναμένεται να μειωθεί μετά το 2040.
Εάν οι εκπομπές παραμένουν στα σημερινά επίπεδα, μπορούμε να περιμένουμε μέχρι και 200 εξαιρετικά ζεστές μέρες το έτος.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι το επίπεδο της σκόνης της ερήμου στην ατμόσφαιρα στο Ιράκ, την Συρία και την Σαουδική Αραβία αυξήθηκε κατά 70% σε σύγκριση με το 2000. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της επιμήκυνσης της περιόδου θυελλών σκόνης, οι οποίες, με την σειρά τους, είναι το αποτέλεσμα της παρατεταμένης ξηρασίας.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου