GuidePedia

0

Η ενεργοποίηση της ελληνικής αντιαεροπορικής άμυνας στην περιοχή της Χίου-Οινουσσών, με αποστολή τον εγκλωβισμό των τουρκικών μαχητικών, τα οποία υπερίπτανται κατοικημένων και μη νήσων, αποτελούσε την ενδεδειγμένη άμεση απάντηση στην πρωτοφανή πρόκληση της Άγκυρας.


Ιωάννης Σ. Θεοδωράτος
Δημοσιογράφος – Αμυντικός αναλυτής

Ειδικότερα ήταν λογικό αναμένουμε από το ΓΕΕΘΑ, αφού πρώτα συνεκτιμήσει τις επιχειρησιακές παραμέτρους να δράσει, δίνοντας εντολές στις μονάδες α/α άμυνας της Χίου, οι οποίες διαθέτουν ASRAD και κυρίως OSA AKM, να προχωρήσουν στην ανάπτυξη όπλων και στη συνέχεια να εγκλωβίσουν και όχι απλώς να παρακολουθήσουν τις δραστηριότητες των αεροσκαφών της THK (Turk Hava Kuvvetleri).

Ιδιαιτέρως σήμερα μετά από την εξαπλή (!) υπέρπτηση ζεύγους F-16 σε Οινούσσες και Παναγιά καθίσταται έτι σαφέστερον το γεγονός της προσπάθειας επιβολής εθιμικού δικαίου υπερπτήσεων στο Αιγαίο.

Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο του 2013 οι τουρκικές στρατιωτικές αρχές αντέδρασαν σε περιστατικό εγκλωβισμού μαχητικών τους από ελληνικά α/α συστήματα MIM-104 Patriot Pac-3 που βρίσκονταν στην Σκύρο. Αυτό ήταν και το τελευταίο καταγεγραμμένο περιστατικό εγκλωβισμού τουρκικών μαχητικών από χερσαία α/α συστήματα.

Ο εγκλωβισμός των τουρκικών αεροσκαφών που εκτελούν υπερπτήσεις στην περιοχή Οινουσσών, αλλά και οπουδήποτε αλλού δεν αποτελεί σε ουδεμία περίπτωση ενέργεια κλιμάκωσης, καθώς εντάσσεται στις απαιτούμενες και προβλεπόμενες ενέργειες προστασίας της εθνικής κυριαρχίας από την τουρκική επιθετικότητα.


Αλίμονο εάν η όποια αμυντική αντίδραση εκ μέρους των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ένα τόσο προκλητικό βήμα της αναθεωρητικής τουρκικής πολιτικής, αντιμετωπίζεται με όρους εθνικής… αυτοφινλανδοποιήσεως!

Η ενεργοποίηση του συστήματος α/α άμυνας θα περάσει το μήνυμα ότι η Αθήνα προετοιμάζεται για όλα και δεν αποδέχεται μοιρολατρικώς τις απαράδεκτες υπερπτήσεις αμφισβητήσεως των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Κάθε άλλη μορφή μη-αντίδρασης ή της πεπατημένης μέσω διαβημάτων, στέλνει λάθος μήνυμα στην άλλη όχθη του Αιγαίου.

Ελπίζουμε τόσο η πολιτική όσο ειδικώς η στρατιωτική ηγεσία να αντιλαμβάνονται ότι οι αποφάσεις που λαμβάνουν και τα επακόλουθά τους κρίνονται όχι μόνον από εμάς αλλά κυρίως από την Ιστορία.
Η όλη ομολογουμένως εξαίφνης αύξηση της εντάσεως στο Αιγαίο τις τελευταίες 72 ώρες από όταν ξεκίνησαν οι υπερπτήσεις σε Λέσβο και Οινούσσες, σχετίζεται και με μια δραστηριότητα της Τουρκικής Αεροπορίας, η οποία συμβαίνει και λαμβάνει την μέγιστη δυνατή έκταση τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένως, από τις αρχές Απριλίου έως και τις αρχές Μαΐου βρίσκεται σε εξέλιξη άσκηση επιστρατεύσεως εφέδρων της ΤΗΚ με την επωνυμία YILDIRIM 2016, κατά την οποίαν για πρώτη φορά μετέχουν όλες οι κύριες αεροπορικές βάσεις μαχητικών και λοιπών αεροσκαφών, όλα τα προκεχωρημένα αεροδρόμια, καθώς και οι βάσεις από τις οποίες επιχειρούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) αλλά και μη επανδρωμένα οπλισμένα αεροσκάφη (UCAV).

Στην όλη εκπαιδευτική διαδικασία λαμβάνει μέρος και το σμήνος ειδικών επιχειρήσεων (Filo Ozel), το οποίο ως γνωστόν περιλαμβανόταν στους σχεδιασμούς του Σχεδίου Balyoz και θα αναλάμβανε την κατάρριψη ελληνικού ή ακόμη και τουρκικού αεροσκάφους μετά από σχετική διαταγή.
Οι πρόσφατες ενέργειες της ΤΗΚ εξελίσσονται σε μια περίοδο κατά την οποίαν στην Ελλάδα πραγματοποιείτο η τριεθνής άσκηση Ηνίοχος 2016 με την συμμετοχή αεροσκαφών από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, γεγονός που ενόχλησε την Άγκυρα. Επίσης ο πρόεδρος Ερντογάν έγινε αποδέκτης σοβαρότατων επικρίσεων από τις ΗΠΑ αλλά και από την Ευρώπη για τους χειρισμούς τους σε θέματα εσωτερικής πολιτικής και για το κουρδικό ζήτημα.

Η Τουρκία αποτυγχάνει στην προσπάθεια επανασυγκόλλησης των σχέσεών της με το εβραϊκό κράτος, καθώς πέραν των γεωστρατηγικών αποκλινουσών θέσεων για το Παλαιστινιακό με επίκεντρο τη Λωρίδα της Γάζας, δεν κατόρθωσε να «πείσει» το Τελ Αβίβ να αποδεχθεί τη θέση του γεωπολιτικού ντονμέ με αιχμή την μεταφορά του ισραηλινού αερίου μέσω της Ανατολίας στην ΕΕ.
Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο αποτελεί η κατανόηση της τουρκικής στάσεως στο ζήτημα των προσφυγικών ροών, καθώς η Άγκυρα κρίνει ότι η συμφωνία την οποίαν υπέγραψε δεν προώθησε τα γεωστρατηγικά της συμφέροντα στον βαθμό που αρχικώς εκτιμούσε.

Αισθανόμενη ότι η θέση της χώρας τους είναι αναβαθμισμένη λόγω της συμφωνίας με την ΕΕ και ειδικώς με την Γερμανία, το νέο-οθωμανικό παρα-ισλαμιστικό (σ.σ. παραϊσλαμιστής, αυτός που ενεργεί παράλληλα με τους ισλαμιστές) καθεστώς διαπίστωσε με αρκετό εκνευρισμό ότι το γεωπολιτικό διακύβευμα της Μέσης Ανατολής, υπερβαίνει και υποβαθμίζει την όποια τουρκική γεωστρατηγική σχεδίαση εάν δεν συνάδει με τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ.
Μετά δε και από την επίσκεψη στις ΗΠΑ, κατά την οποίαν κατεγράφη η εμφανής αμερικανική υποτίμηση του προέδρου Ερντογάν και σε συνδυασμό με τις συνεχείς δηλώσεις υπέρ της αποδοχής ως μιας νέας γεωστρατηγικής αναγκαιότητας, αυτής της συγκροτήσεως μιας δεύτερης κουρδικής κρατικής οντότητας στην Βόρειο Συρία, το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου αισθάνεται ότι κάποιοι «φίλοι και σύμμαχοι» στρώνουν την προκρούστεια γεωπολιτική κλίνη για να ξαπλώσουν την Τουρκία.

Υπό αυτό το ρευστό και άκρως αποσταθεροποιητικό περιβάλλον δεν θα ήταν έκπληξη η ηγεσία της γείτονος να επιχειρήσει την επέκταση του κύκλου της αστάθειας, περιλαμβάνοντας και την χώρα μας.

Η συγκυρία άλλωστε μετά από τα συνεχή λάθη της παρούσης κυβερνήσεως στον τομέα της εθνικής άμυνας και ασφάλειας (σ.σ. Παρότι ο ΥΕΘΑ μετέβη δύο φορές στις ΗΠΑ δεν συνάντησε τον Αμερικανό ομόλογό του) τόσο σε επίπεδο λεκτικών δηλώσεων όσο και προσπαθειών αλλαγής της γεωπολιτικής κατευθύνσεως (!) προς την αδιάφορη Ρωσία, ευνοεί μερικώς τους τυχοδιωκτικούς σχεδιασμούς. Όλα δείχνουν πως εισερχόμαστε σε μια πραγματικώς θερμή Άνοιξη και σε ένα πιο θερμό Καλοκαίρι με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης είναι μάλλον καθησυχαστικές, καθώς φαίνεται ότι πρυτανεύει για πολλοστή φορά η πολιτική εντολή κατευνασμού της τουρκικής αναθεωρητικής στρατηγικής.


Ωστόσο, ο νυν ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος θα πρέπει να έχει συνειδητοποιήσει ότι επί των ημερών του η χώρα και η εθνική κυριαρχία έχουν υποστεί τον μεγαλύτερο διασυρμό και πως όσα στεφάνια και να έχει ρίψει από ελικοπτέρου (και σαφώς καλώς έπραξε) πέριξ των Ιμίων, δεν είναι σε θέση να εμποδίσει ή να αποτρέψει τις ταπεινωτικές υπερπτήσεις, τις οποίες όλοι μας ανεξαιρέτως πολιτικών πεποιθήσεων βιώνουμε και υφιστάμεθα την νέο-οθωμανική αναθεωρητική γεωστρατηγική προσβολή.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top