GuidePedia

0

Γράφει ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΣ
Δημοσιογράφος-Αμυντικός αναλυτής

Ο Καραγκιόζης αστροναύτης ήταν μια δημοφιλής παράσταση στις γειτονιές του θεάτρου σκιών, η οποία προσέλκυε το ενδιαφέρον του κοινού, τροφοδοτώντας με όνειρα και ελπίδες τους νεαρούς οραματιστές της εποχής. Σήμερα η νέο-οθωμανική Τουρκία των Ερντογάν και Νταβούτογλου, βρίσκεται καθ’ οδόν προς την κατάκτηση του διαστήματος, δαπανώντας σημαντικά κονδύλια για την υλοποίηση ενός ιδιαίτερα δαπανηρού προγράμματος. 

Ο προσδοκών να συμπεριλάβει και τον τίτλο του παντισάχ σε αυτόν του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, δεν χάνει ευκαιρία να επιχειρεί να ανατρέψει τις μέχρι σήμερα παραδεκτές κατακτήσεις της ΝΑSA και των ΗΠΑ στο διάστημα, προβάλλοντας την επιστημονικώς τεκμηριωμένη άποψη ότι οι Αμερικανοί δεν ήσαν οι πρώτοι άνθρωποι που πάτησαν στον δορυφόρο της Γης.

Οι Οθωμανοί μπορεί να πήγαν πρώτοι στη Σελήνη και η NASA μπορεί να κατέστρεψε τις αποδείξεις ισχυρίζεται ο κοσμολόγος-αστρονόμος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μετά από την «αποκάλυψη» της υπάρξεως ισλαμικού τεμένους στην Κούβα πριν από τον Κολόμβο, γεγονός που αποδεικνύει (σ.σ. τη συγκεκριμένη άποψη υιοθετούν και άλλοι μουσουλμάνοι ερευνητές) την ανακάλυψη της Αμερικής από τους μουσουλμάνους Τούρκους, αποκάλυψε μετά από εμβριθή μελέτη μιας ιστορίας του 17ου αιώνα, ότι δεν αποκλείεται το πρώτο βήμα ανθρώπου στο φεγγάρι να είχε αφήσει αποτύπωμα υποδήματος οθωμανικού τύπου. Όλα τα ανωτέρω ειπώθηκαν σε ομιλία του Τούρκου προέδρου σε μέλη της τουρκικής πράσινης ημισελήνου το περυσινό Νοέμβριο.

Ο Ερντογάν μάλιστα ανέφερε ότι ο Λαγαρί Χασάν Τσελεμπί, ο «Οθωμανός άνθρωπος ρουκέτα» που πραγματοποίησε επιτυχημένη επανδρωμένη πτήση το 1633, πιθανότατα να έφθασε στη Σελήνη σε μια νέα προσπάθειά του δύο χρόνια αργότερα! Και ενώ κάποιοι από το ακροατήριο ήδη γελούσαν, ο πολύς νέο-οθωμανός πρόεδρος αντέδρασε υποστηρίζοντας ότι οι άνθρωποι της NASA, μάλλον θα κατέστρεψαν τα ευρήματα της επιτυχημένης οθωμανικής αποστολής και ο ίδιος θα κάνει ότι μπορεί για να αποδείξει ότι συνέβη και να παρουσιάσει τα σχετικά πειστήρια…

Στο πνεύμα του Τσελεμπί η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε δια στόματος του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου να προχωρήσει στην ίδρυση της Τουρκικής Υπηρεσίας Διαστήματος με έδρα την πόλη Καζάν στην περιοχή της Άγκυρας με αποστολή τον συντονισμό των τουρκικών διαστημικών και αεροδιαστημικών προγραμμάτων. Η τουρκική πρόθεση αποβλέπει στην ανάπτυξη σχετικής πυραυλικής τεχνολογίας, ώστε να καταστεί εφικτή η εκτόξευση δορυφόρων (πολιτικών και στρατιωτικών), καθώς και η τοποθέτηση σε τροχιά διαστημικού σταθμού.

Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει εφικτή η αποστολή επανδρωμένης πτήσης με Τούρκους αστροναύτες. Ακόμη περισσότερο οι τουρκικές πολιτικές και επιστημονικές αρχές ευελπιστούν ότι περί το 2050 θα είναι σε θέση να ξεκινήσουν εργασίες επί της σελήνης για την κατασκευή της πρώτης τουρκικής-μουσουλμανικής βάσεως. Στο εν λόγω πρόγραμμα πολύ μεγάλης δαπάνης επιχειρούν να προσεταιρισθούν κεφάλαια από τις φίλα προσκείμενες ισλαμικές χώρες του Κόλπου και την Σαουδική Αραβία. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης την συνεργασία με το Πακιστάν και με άλλη τρίτη μη κατονομαζόμενη χώρα. Σε οργανωτικό επίπεδο έχει ετοιμασθεί το σχέδιο κανονισμού οργάνωσης και λειτουργίας της νέας υπηρεσίας.

Στη συνέχεια θα τεθεί προς έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο πριν επικυρωθεί από την εθνοσυνέλευση. Το UFS (Uydu Fırlatma Sistemi, Σύστημα Διαστημικής Εκτοξεύσεως) όπως καλείται το πρόγραμμα που περικλείει όλες τις εν δυνάμει δραστηριότητες (από εγκαταστάσεις, εξέδρες εκτόξευσεις, πύραυλοι φορείς και διαστημικά οχήματα) στοχεύει να καταστήσει την χώρα πλήρως αυτόνομη στη δυνατότητα εκτοξεύσεως δορυφόρων. Οι τουρκικοί δορυφόροι – οι οποίοι ομοίως αναπτύσσονται και κατασκευάζονται εγχωρίως – χρησιμοποιούν κοσμοδρόμια και πυραύλους φορείς στο εξωτερικό (Κίνα, Ουκρανία, Καζακστάν) για την μεταφορά τους στο διάστημα.

Η όλη αυτή προσπάθεια εκ μέρους των Τούρκων για την πολλά υποσχόμενη ανάπτυξη του τομέα του διαστήματος κάθε άλλο παρά αθώες ή απλοϊκές είναι. Ο πρόεδρος Ερντογάν από τη θέση του πρωθυπουργού είχε αναφερθεί στην αναγκαιότητα απόκτησης βαλλιστικών πυραύλων εμβέλειας της τάξης των 2.500 Km. Σε πολλές δηλώσεις του είχε τονίσει την επιχειρησιακή απαίτηση όπως και η Τουρκία να εισέλθει στην λέσχη των χωρών που θα διαθέτουν στο οπλοστάσιά τους τέτοια στρατηγικά βαλλιστικά συστήματα, όπως το Ιράν, το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία. Όμως για να μπορέσει να υπάρξει ένα επιστημονικό προπέτασμα προκαλύψεως της όλης αμιγώς στρατιωτικής προσπάθειας, απαιτείτο η παρουσίαση διαστημικού προγράμματος, καθώς έτσι θα εδικαιολογούντο οι ενέργειες αναπτύξεως προωθητικών συστημάτων πυραύλων πολλών ορόφων, ώστε να υπερνικηθεί η βαρύτητα και να αναπτυχθεί η απαιτούμενη ταχύτητα διαφυγής προς το διάστημα εκτός της ατμόσφαιρας.

Σημειώνεται ότι η νέα υπηρεσία θα τελεί υπό την αιγίδα και τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αρχηγείου Ενόπλων Δυνάμεων, μαζί με την αρωγή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των αρμοδίων φορέων έρευνας και τεχνολογίας συν το πανταχού παρών Ινστιτούτο Αναπτύξεως Τεχνολογίας Tubitak. Η Διοίκηση Διαστήματος της Τουρκικής Αεροπορίας θα έχει την ευθύνη λειτουργίας κατασκευής και επιχειρησιακής χρήσης του συγκροτήματος εκτόξευσης, το οποίο πιθανότατα θα κατασκευαστεί στην περιοχή της ΝΔ Μικράς Ασίας, πλησίον της Datca (εκεί όπου υπάρχουν και εγκαταστάσεις ραντάρ, σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού ιστοτόπου «Defense News».

Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες διαπιστώνεται ότι η Τουρκία έχει ήδη πραγματοποιήσει ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την απόκτηση τεχνολογίας και υποδομής για την ανάπτυξη προωθητικών κινητήρων επί των οποίων δεν σχεδιάζεται να τοποθετηθούν μόνον δορυφόροι, ή άλλα επιστημονικά εργαλεία μελέτης του διαστήματος. Μια τέτοια πολλαπλώς χρήσιμη τεχνολογία, η οποία θα τείνει να καταστήσει την Άγκυρα περιφερειακή υπερδύναμη, θα παρέχει και τη δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών όπλων. Γιατί ουδείς μπορεί να φανταστεί ότι η Τουρκία εφόσον υλοποιήσει το όραμά της για την απόκτηση πυραύλων εμβέλειας τουλάχιστον 2.500 Km, έχοντας ως βιτρίνα την αποστολή ανθρώπου στο διάστημα, δεν θα έχει παραλλήλως προχωρήσει στην απόκτηση πυρηνικών όπλων. Η όλη εξέλιξη σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές έχει από καιρό απασχολήσει τις ΗΠΑ και ιδιαιτέρως το Ισραήλ, το οποίο οι νέο-οθωμανικοί πύραυλοι μπορούν να πλήξουν με πολύ μικρότερα βεληνεκή αλλά με τα ίδια καταστρεπτικά αποτελέσματα…

Δείτε το σχετικό απόσπασμα από την εκπομπή του κ. Θεοδωράτου, μετά το 09:40


πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top