Μια ακόμη επίδειξη... κινητικότητας στην ασαφούς περιεχομένου και στόχευσης εξωτερική πολιτική των τριμερών, τετραμερών, πολυμερών, ομόκεντρων, εφαπτόμενων, παράλληλων και λοιπών σχημάτων που έχει υιοθετήσει ο κ. Ν. Κοτζιάς θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Θεσσαλονίκη.
Με πρωτοβουλία του υπουργού εξωτερικών συνέρχονται αύριο οι υπουργοί εξωτερικών της Ελλάδας, της Αλβανίας, της πΓΔΜ και της Βουλγαρίας για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην περιοχή και το μεταναστευτικό, σε μια συνάντηση που προφανώς έρχεται κατόπιν εορτής.
Με τα Σκόπια να κρατούν κλειστά τα σύνορα με την Ελλάδα, έχοντας την ένθερμη στήριξη όλης της υπόλοιπης Ευρώπης, και την Βουλγαρία να έχει φροντίσει εγκαίρως ώστε η παρουσία όχι μόνο των τακτικών δυνάμεων του Στρατού και της Αστυνομίας, αλλά και των παραστρατιωτικών οργανώσεων να λειτουργεί αποτρεπτικά για τους μετανάστες που αναζητούν εναλλακτική διαδρομή προς την Ευρώπη, δεν απομένουν πολλά θέματα για συζήτηση.
Όσο για τα Τίρανα, τα οποία σε διμερές επίπεδο θέτουν όλη την σκληρή ατζέντα με πρώτο θέμα τον αλυτρωτισμό, με αιχμή το θέμα των Τσάμηδων, υπενθυμίζεται ότι έχουν φροντίσει να λάβουν τα μέτρα τους, καθώς με στήριξη της Ιταλίας έχουν «σφραγίσει» τα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Έτσι η συνάντηση αυτή, στην οποία θα ακουστούν ωραία λόγια για την βαλκανική συνεργασία, στο τέλος της ημέρας θα καταλήξει με ευχολόγια μπροστά στην μόνιμη πλέον κατάσταση των κλειστών συρροών των τριών χωρών με την Ελλάδα.
Η Ελλάδα αποδυναμωμένη όσο ποτέ στα Βαλκάνια, όπου πια έχει συρρικνωθεί όχι μόνο η πολιτική αλλά και η οικονομική επιρροή που υπήρχε κυρίως λόγω των τραπεζών, επιλέγει μια προσέγγιση στην Βαλκανική πολιτική της η οποία είναι απολύτως αδιέξοδη.
Με τα Τίρανα ο κ. Κοτζιάς μπορεί να απειλεί με βέτο εάν δεν δεχθούν την ρύθμιση όλων των θεμάτων υπό μορφή πακέτου, αλλά συγχρόνως με κάθε τρόπο ενοχοποιεί ο ίδιος το ενδεχόμενο αυτό, καθώς προβάλλει διαρκώς την ειδυλλιακή εικόνα των ελληνοαλβανικών σχέσεων και των... προσωπικών σχέσεων με τον νεαρό ομόλογο του Ν. Μπουσάτι.
Η Βουλγαρία μάλλον υπεροπτικά αντιμετωπίζει την χώρα μας το τελευταίο διάστημα, με τον κ. Μπορίσοφ να προβαίνει σε συστάσεις και επικρίσεις τόσο για το μεταναστευτικο όσο και για την οικονομία…
Με τα Σκόπια ο κ. Κοτζιάς αποδείχθηκε ότι υπερεκτίμησε τις διαπραγματευτικές ικανότητές του, καθώς ούτε στην πρώτη φάση της θητείας του πέτυχε κάποια πρόοδο στο θέμα της ονομασίας όπως έλπιζε, ενώ αργότερα με πρωτοβουλίες οπως εκείνης της απροετοίμαστης πρόσκλησης του Ν.Ποποσκι στην Αθήνα, απλώς προσέφερε «ευρωατλαντικα credits» στην σκοπιανή πλευρά. Στο τέλος του 2015 πίστευε η ελληνική πλευρά ότι θα μπορούσε να πετύχει λύση του θέματος της ονομασίας στην περίοδο που θα είχε υπηρεσιακή κυβέρνηση η πΓΔΜ, όμως αργότερα η αισιοδοξία… μετατέθηκε για μετά τις εκλογές. Τελικά τώρα η Αθήνα έχει απέναντί της μια χώρα που κλυδωνίζεται από εσωτερική κρίση, όμως διεθνώς (και απέναντι της Ελλάδας) είναι ισχυροποιημένη λόγω του κλεισίματος του Βαλκανικού Διαδρόμου που προσέφερε ανακούφιση πρώτα στο Βερολίνο και στην Βιέννη και δευτερευόντως στις υπόλοιπες χώρες της Διαδρομής.
Χθες μάλιστα ο σκοπιανός υπουργός άμυνας και πρώην διαπραγματευτής της χώρας του στο θέμα της ονομασίας, Ζοραν Γιολεφσκι, δήλωσε ότι πρώτη προτεραιότητα για την χώρα του είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., που θα συμβάλλει στην μακροπρόθεσμη σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής.
Ο Σκοπιανός υπουργός δήλωσε επίσης ότι η συμβολή της χώρας του στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού εξηγεί τους λόγους που το ΝΑΤΟ απηύθυνε πρόσκληση προς την πΓΔΜ για να ενταχθεί στην Συμμαχία.
«Η Μακεδονία υπερασπίζεται την Σενγκεν και τα Ευρωπαϊκά σύνορα, κι όμως δεν μας επιτρέπεται να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ και του Ευρωπαϊκού κλαμπ» δήλωσε ο κ. Γιολεφσκι, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα κυρίως προς τους Συμμάχους και εταίρους. Οδηγώντας όμως σε δύσκολη θέση την Αθήνα που θα πρέπει το επόμενο διάστημα, πάρα τον «αυτοχειριασμό» των Σκοπιανών που οδηγούν την χώρα τους σε πολιτική κρίση, να αναζητά επιχειρήματα για να αποκρούσει τις πείσεις για αποδοχή της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., χωρίς την επίλυση του θέματος της ονομασίας και ενώ τα Ελληνοσκοπιανά σύνορα παραμένουν κλειστά…
Σε αυτό το περιβάλλον ο κ. Κοτζιάς επιχειρεί να ασκήσει την βαλκανική πολιτική του, που εξαντλείται σε βήμα σημειωτόν, σε… κύκλους, τρίγωνα, τετράγωνα και άλλα… γεωμετρικά σχήματα. Σχήματα, χωρίς περιεχόμενο και αποτέλεσμα για την χώρα.
Δημοσίευση σχολίου