GuidePedia

0


Ωραίο άρθρο του Worldcrunch. Το άρθρο υποστηρίζει ότι η Ρωσία προωθεί την λύση ενός ομοσπονδιακού μοντέλου για την Συρία, με μία αδύναμη σχετικά κεντρική κυβέρνηση, και τρία ομόσπονδα κρατίδια, ενός Αραβικού- Αλαουιτικού στα παράλια, ενός Κουρδικού στα βόρεια και βορειοανατολικά, και ενός Αραβικού Σουνιτικού στα ανατολικά και νοτιοανατολικά. Η κατάσταση σήμερα είναι στο περίπου όπως την βλέπετε στον παρακάτω χάρτη, του Ιανουαρίου 2016. Με ροζ οι Αλαουίτες, με κίτρινο ο Free Syria Army, οι κάπως μετριοπαθείς ας πούμε Σύριοι Σουνίτες, με μαύρο ο ISIS, οι φανατικοί Σουνίτες Σύριοι, και με μωβ οι Κούρδοι.

Χάρτης 1 Συρία Ιανουάριος 2016



Ο παρακάτω χάρτης είναι από το άρθρο, και απεικονίζει στο περίπου μία ομοσπονδιακή Συρία που θα ικανοποιούσε την Ρωσία.

Χάρτης 2 Το Σχέδιο της Ρωσίας



Βλέπετε ότι με μία ομοσπονδία όπως αυτήν του παραπάνω χάρτη μπλοκάρεται ο διάδρομος Περσικός Κόλπος-Τουρκίας, μέσω της συμμάχου των Αράβων του Κόλπου της Ιορδανίας. Από την πλευρά του Ιράκ η κατασκευή ενός αγωγού θα έπεφτε πάνω στην έρημο της Συρίας και του Ιράκ. Βλέπε χάρτη 3 και χάρτη 4.

Χάρτης 3 Συρία



Χάρτης 4 Ιράκ



Επίσης στο Ιράκ σκοτώνονται οι Σουνίτες (Δυτικό Ιράκ), οι Σιίτες (Νότιο Ιράκ) και οι Κούρδοι (Βόρειο Ιράκ). Πετρέλαιο και αέριο στο Ιράκ έχουν οι Σιίτες και οι Κούρδοι. Βλέπε χάρτες 5 και 6.

Χάρτης 5 Ιράκ



Χάρτης 6 Ιράκ Σουνίτες (κίτρινο) Σιίτες (πράσινο) Κούρδοι (μπλε)



Χάρτης 7 Πετρέλαιο (μαύρο) και Αέριο (κόκκινο) στην Μέση Ανατολή



Επομένως η λύση που θα ικανοποιούσε την Ρωσία μπλοκάρει μέσω των Αλαουιτών συμμάχων τους έναν Αραβο-Τουρκικό αγωγό μέσω της Ιορδανίας. Αλλά και ένας αγωγός μέσω του Ιράκ δεν μπορεί να κατασκευαστεί, γιατί στο Ιράκ οι Σουνίτες και οι Σιίτες σκοτώνονται μεταξύ τους, με τους Ιρανούς να στηρίζουν τους Σιίτες, και τους Τούρκους και τους Άραβες να στηρίζουν τους Σουνίτες. Φαντάζομαι ότι οι Ρώσοι θα έχουν λάβει υπόψη και την μορφολογία του εδάφους υπόψη τους, γιατί προφανώς γνωρίζουν που η γεωγραφία επιτρέπει την κατασκευή δικτύων και που όχι.

H ουσία είναι ότι οι Ρώσοι δεν δέχονται να συνδεθεί η Τουρκία με τον Περσικό Κόλπο. Γιατι? Γιατί δεν τους συμφέρει. Έτσι απλά. Έτσι λειτουργεί αυτή η περιοχή. Το πιο γρήγορο πιστόλι. Και μην χαρούνε τα τουρκάκια της αριστεράς, γιατί ο θείος τους ο Ερντογάν, και ο χορηγός τους ο Εμίρης του Κατάρ, στηρίζουν τον ISIS στο Ιράκ και την Συρία. Άρα τα τουρκάκια της αριστεράς δεν δικαιούνται δια να ομιλούν.

Η ουσία είναι ότι η λύση της Ρωσίας υψώνει μπροστά στο Ιράν ένα Σουνιτικό κρατίδιο, και του κόβει την έξοδο προς την Συρία και την Μεσόγειο, κάτι που ικανοποιεί τους Ρώσους, αλλά πολύ περισσότερο τους Άραβες του Κόλπου και τους Τούρκους. Οι Ρώσοι θέλουν επιπλέον με κάποιο τρόπο να σφραγιστούν τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, είτε δημογραφικά (Κούρδοι, Αλαουίτες), είτε γεωγραφικό (βουνά, ερήμους κτλ).

Από την άλλη πλευρά, οι Τούρκοι και οι Άραβες θα θέλουν σίγουρα να υπάρχει ένας Σουνιτικός διάδρομος που να συνδέει ενεργειακά την Τουρκία με τον Περσικό Κόλπο. Ίσως όμως η ισχύς του Ρωσικού στρατού τους αναγκάσει τελικά να συμβιβαστούν με την λύση της Ρωσίας, και να δεχτούν απλά να μπλοκαριστεί η έξοδος του Ιράν προς την Μεσόγειο, χωρίς να εξασφαλίσουν για τους ίδιους μία σύνδεση Τουρκίας-Περσικού Κόλπου.

Αλλά όπως έχω ξαναπεί, σε αυτήν την περίπτωση το Ιράν θα είναι η χώρα που θίγεται περισσότερο απ’όλους, και για να εκδικηθεί τους Ρώσους θα προθυμοποιηθεί να στείλει αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Το πρόβλημα είναι ότι όσο και να κάθονται οι μεγάλες δυνάμεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όσο και να συζητάνε για μία λύση, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να μείνουν ικανοποιημένες και οι τρεις πλευρές, δηλαδή οι Ρώσοι, οι Σουνίτες (Τούρκοι+Άραβες) και οι Σιίτες (Ιρανοί). Μόνο μία από τις τρεις πλευρές μπορεί να μείνει ευχαριστημένη, ούτε καν δύο. Άρα έχουμε έναν γόρδιο δεσμό που μπορεί να λυθεί μόνο με ξίφος. Αυτός είναι ο λόγος που κανένας δεν είναι αισιόδοξος για μία λύση στην Συρία.

Η πρόταση της Ρωσίας προς την Τουρκία είναι να συνεργαστούν μεταξύ τους, να φτιάξουν τον Turk Stream, και η Ρωσία με την παρουσία της στην Συρία να αναλάβει να κλείσει και τον διάδρομο Ιράν-Συρία, κάτι που εξυπηρετεί την Τουρκία, αλλά να κλείσει και τον διάδρομο Περσικός Κόλπος-Τουρκία, κάτι που εξυπηρετεί την Ρωσία. Στην συνέχεια η Ρωσία θα αναγνωρίσει το κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου, και η Ρωσία και η Τουρκία θα χτυπήσουν μαζί το Ισραήλ.

Σε αυτήν όμως την περίπτωση η Τουρκία θα είναι κατά κάποιον τρόπο σαν να αποχωρεί από το ΝΑΤΟ, και σαν να υποτάσσεται κατά κάποιον τρόπο στην Ρωσία. Επίσης, σε μία τέτοια περίπτωση, το Ιράν θα γίνει στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, και θα τελειώσει η συνεργασία Ρωσίας-Ιράν. Επίσης θα αναβαθμιστεί πάρα πολύ ο ρόλος του Ισραήλ, και ενδεχομένως να προωθηθεί ο διάδρομος Περσικός Κόλπος-Ιορδανία-Ισραήλ. Η Τουρκία προς το παρόν δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται να γίνει μία νέα Ουκρανία για την Ρωσία, και ότι θέλει να αποτελέσει έναν ανεξάρτητο ενεργειακό κόμβο, χωρίς να δεσμεύεται ότι θα χρησιμοποιεί μόνο Ρωσικό αέριο. Για να χρησιμοποιεί μόνο Ρωσικό αέριο η Τουρκία ζητάει να εξάγει η ίδια το αέριο στην Ευρώπη. Να τις το πουλάει δηλαδή το αέριο η Ρωσία σε πολύ χαμηλές τιμές, και η Τουρκία να το εξάγει σε διάφορες χώρες ανάλογα με τις συμφωνίες που θα κλείνει. Η Ρωσία θέλει η Τουρκία να χρεώνει προσυμφωνημένες προμήθειες, και να είναι η Ρωσία που θα κάνει τις συμφωνίες με τις χώρες που θα αγοράζουν το Ρωσικό αέριο που θα εξάγεται από την Τουρκία, όπως ακριβώς συνέβαινε και με την Ουκρανία.

Η πρόταση της Ρωσίας προς το Ιράν είναι το Ιράν να στέλνει αέριο στην Ασία, και να ξεχάσει την Ευρώπη. Ή αν στείλει αέριο στην Ευρώπη, τουλάχιστον να το κάνει μέσω Ρωσίας (Ιράν-Αζερμπαϊτζάν-Ρωσία). Η Ρωσία είναι ήδη συνδεδεμένη με το Αζερμπαϊτζάν με δίκτυα αγωγών, από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, όταν το Αζερμπαϊτζάν ήταν αποικία της Ρωσίας. Αν και το Αζερμπαϊτζάν αυτή την στιγμή είναι πιο κοντά στην Τουρκία παρά στην Ρωσία. Ή εναλλακτικά, αν η Ρωσία δεν τα βρει με την Τουρκία και τους Άραβες, να κατασκευάσουν οι Ρώσοι και οι Ιρανοί μαζί τον αγωγό Ιράν-Ιράκ-Συρίας.

Χάρτης 8



πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top