GuidePedia

0

Η ΙΕΑ εκτιμά ότι έως το 2017 η αγορά θα κινείται σε περιβάλλον υπερβάλλουσας προσφοράς, ενώ το 2018 θα υπάρξει ισορροπία προσφοράς και ζήτησης πετρελαίου, αλλά τα μεγάλα αποθέματα θα λειτουργήσουν ως τροχοπέδη για την ανάκαμψη των τιμών.

Οι επικεφαλής των μεγαλύτερων πετρελαϊκών εταιριών της Ρωσίας αποφάσισαν να παγώσουν την παραγωγή πετρελαίου στα επίπεδα του Ιανουαρίου 2016. Η απόφαση επικυρώθηκε και από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος σε αντάλλαγμα δεσμεύτηκε να προσφέρει στις εταιρίες φορολογικά κίνητρα.

Σημειώνεται ότι το 2015 οι ρωσικές εταιρίες πετρελαίου έκαναν ρεκόρ παραγωγής, καθώς εκτιμάται ότι η ετήσια παραγωγή τους έφθασε τα 534 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου και ήταν αυξημένη κατά 1,4% σε σύγκριση με το 2014.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, εκπρόσωποι χωρών παραγωγών πετρελαίου σχεδιάζουν μια συνάντηση στη Ρωσία στη διάρκεια αυτού του μήνα προκειμένου να συζητήσουν το θέμα του ύψους της παραγωγής .

Πολλοί αναλυτές συνδέουν την απόφαση των ρωσικών εταιριών με τη συμφωνία του Φεβρουαρίου, όταν η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Βενεζουέλα συμφώνησαν να διατηρήσουν την παραγωγή του 2016 στο επίπεδο του Ιανουαρίου, υπό την προϋπόθεση ότι και άλλες χώρες που παράγουν συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία.

Ακολούθησαν και άλλες χώρες όπως οι Εκουαδόρ, Αλγερία, Νιγηρία, Ομάν, Κουβέιτ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι είναι διατεθειμένες να παγώσουν την παραγωγή, αλλά προς το παρόν όλα αυτά βρίσκονται στον αέρα αφού δεν υπάρχουν επίσημες συμφωνίες.
Ωστόσο, η κινητικότητα αυτή δεν είχε επίπτωση στις τιμές του αργού και αυτό διότι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός του ΟΠΕΚ, το Ιράν σχεδιάζει να αυξήσει απότομα την παραγωγή μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων.

Έτσι, η αβεβαιότητα για την εξέλιξη των τιμών της ενέργειας εξακολουθεί να παραμένει καθώς οι αναλυτές θεωρούν ότι το πάγωμα τη παραγωγής δεν θα είναι αρκετό για να οδηγήσει από μόνο του σε άνοδο των τιμών.

Σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, υποστηρίζουν, εξαρτώνται όχι μόνο από τους παραγωγούς αλλά και από τη ζήτηση που προέρχεται από σημαντικούς καταναλωτές και κυρίως την Κίνα αλλά και τις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι συγκεκριμένες αγορές όμως καταγράφουν συρρίκνωση της ζήτησης και αυτό σίγουρα προκαλεί νέες πιέσεις στα επίπεδα των τιμών.

Για τον λόγο αυτό, αναλυτές υποστηρίζουν ότι η χαμηλή ζήτηση είναι πιθανό να κρατήσει τις τιμές υπό έλεγχο, τουλάχιστον μέχρι το 2017.Σημειώνεται ότι σήμερα υπάρχει υπερβάλλουσα προσφορά, το ύψος της οποίας υπολογίζεται σε περίπου 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Σίγουρα, αν οι μεγάλοι παίκτες, όπως η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, το Ιράκ, συμφωνήσουν να παγώσει η παραγωγή, τότε θα έχει γίνει ένα βήμα για να ανακοπεί η πτώση των τιμών. Αυτό όμως δεν αρκεί αν όλα τα υπόλοιπα βασικά μεγέθη της αγοράς παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητα. Ίσως, μία τέτοια συμφωνία, βραχυπρόθεσμα βοηθήσει να αυξηθούν οι τιμές στα επίπεδα των 40 δολαρίων, επισημαίνουν.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), στην τελευταία έκθεσή του, διατύπωσε την πρόβλεψη ότι έως το 2017 η αγορά θα κινείται σε περιβάλλον υπερβάλλουσας προσφοράς. Την επόμενη χρονιά, επισήμανε, θα υπάρξει ισορροπία προσφοράς και ζήτησης πετρελαίου, αλλά τα μεγάλα αποθέματα που συσσωρεύονται θα λειτουργήσουν ως τροχοπέδη για την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top