GuidePedia

0

Της Tara Varna

Τα αιτήματα της Άγκυρας την προηγούμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέπληξαν τα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας.

Ακολούθησε μια μεγάλη κατακραυγή στις περισσότερες εφημερίδες, κυρίως αναφορικά με τη νομιμότητα και την ηθική του αμφιλεγόμενου σχεδίου συμφωνίας που διαπραγματεύτηκε μεταξύ της Άγκυρας, του Βερολίνου και των Βρυξελλών. Αλλά στους διπλωματικούς και πολιτικούς κύκλους, η αντίδραση αφορά λιγότερο τους νόμους και την ηθική. Η Άγκυρα απαιτεί επίσης επιπλέον 6 δισ. ευρώ από την ΕΕ, καθώς και πρόσβαση ελεύθερης βίζας στην ζώνη Σένγκεν της Ευρώπης για τους πολίτες της, και πάνω από όλα, την επανέναρξη των προσπαθειών για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Παρίσι είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικό για την απελευθέρωση της βίζα ως μέρος της συμφωνίας, καθώς οι Τούρκοι για την ώρα δεν πληρούν αυτές τις συγκεκριμένες απαιτήσεις, και το Παρίσι τονίζει την ανάγκη η Τουρκία να συμμορφωθεί με τους ήδη παγιωμένους όρους προτού λάβει χώρα οποιαδήποτε απελευθέρωση.

Υπάρχει μια αυξημένη ανησυχία στο Παρίσι ότι το στοίχημα της Merkel για την Τουρκία, το οποίο υλοποιήθηκε σε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Davutoglu πριν από τη συνάντηση της 7ης Μαρτίου, υπονομεύει μία ήδη αποδυναμωμένη γαλλό-γερμανική μηχανή και συνθλίβει ακόμη περισσότερο μια ευρωπαϊκή συνοχή για την προσφυγική κρίση. Το Παρίσι έχει de facto περιθωριοποιηθεί στις προηγούμενες συζητήσεις. Προηγουμένως, είχε ανεχθεί αυτή την περιθωριοποίηση, πιστεύοντας ότι η Άγκυρα δεν θα υλοποιήσει την δική της πλευρά της συμφωνίας. Αλλά το τελευταίο επεισόδιο φαίνεται να έχει αλλάξει αυτή την προσέγγιση.

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο πρωθυπουργός Manuel Valls τράβηξε την προσοχή όταν καταδίκασε έντονα την πολιτική του Βερολίνου από το Μόναχο. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο προκάτοχός του και τώρα υπουργός επί των εξωτερικών υποθέσεων, Jean-Marc Ayrault, υιοθέτησε μια εντελώς αντίθετη άποψη και υποστήριξε την πολιτική καλωσορίσματος των προσφύγων της Merkel, τόσο από ηθικής όσο και από πολιτικής άποψης. Αυτές οι δηλώσεις φαίνεται να δείχνουν πως υπάρχει τουλάχιστον μια συζήτηση για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης και της σχέσης με τη Γερμανία σε αυτό το θέμα. Η στάση που θα κρατήσει ο πρόεδρος Hollande σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα διαβαστεί επίσης σε αυτό το πλαίσιο.

Στο πλαίσιο μιας Ένωσης που αντιμετωπίζει την προσφυγική κρίση, η υποτονική ανάπτυξη και μια σημαντική άνοδο του λαϊκισμού, ο Francois Hollande φιλοξένησε το περασμένο Σάββατο διάφορους σοσιαλδημοκράτες ηγέτες της ΕΕ οι οποίοι ζήτησαν ένα νέο οδικό χάρτη για το ευρωπαϊκό project. Πραγματικά, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη απειλήθηκε με εξάλειψη, όχι απλώς εξαφάνιση ή εξάρθρωση, εάν δεν κατόρθωνε να αντιμετωπίσει την οικονομική και κοινωνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που καταπίνει την Ένωση. Μεταξύ όσων παρακολούθησαν την συνάντηση ήταν και ο Γερμανός αντί-Καγκελάριος Sigmar Gabriel, ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Federica Mogherini προσεκλήθη επίσης, μαζί με τον Επίτροπο Pierre Moscovici και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulz, ο οποίος προέτρεψε την ΕΕ να βρει μια λύση για την κατανομή της σημαντικής εισροής των μεταναστών. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος Hollande επανέλαβε τις προειδοποιήσεις εναντίον παραχωρήσεων στην Τουρκία με αντάλλαγμα τη συνεργασία της στην προσφυγική κρίση. Αλλά σε ευρύτερο πλαίσιο, επέμεινε να ενισχύσει την προστασία των εξωτερικών συνόρων ως μια ανθρωπιστική απάντηση στους εκατοντάδες ανθρώπους που σήμερα πνίγονται στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top